Nieuw licht op artrose

19-01-2013 4 reacties


Artrose is slijtage van de gewrichten. Slijtage van gewrichten komt voor bij dikke en dunne mensen.
Dus zijn het niet alleen de kilo’s die op de gewrichten drukken zodat slijtage ontstaat. Promovendus Erlangga Yusuf van het Leids Universitair Medisch Centrum onderzocht hoe artrose, in het bijzonder die aan de handen, ontstond. Op 16-1-2013 promoveerde hij op dit onderwerp.

Oorzaak artrose

Erlangga kwam tot het verrassende inzicht dat artrose ontstaat door een gebrek aan adiponectine. Dat is een eiwit dat ontstaat uit vetweefsel en juist beschermt tegen slijtage. Adiponectine komt via de bloedbaan in de gewrichten terecht. Dus een beetje vet is juist goed. Geen overgewicht natuurlijk omdat dan de balans weer doorslaat. De hoeveelheid adiponectine wordt dan overschaduwd door de extra kilo’s die op de gewrichten drukken. Het moet wel in evenwicht zijn.

Artrose en diabetes

In een artikel op het diabetesweb las ik dat Adiponectine een nieuw ontdekte proteïne is dat wordt geproduceerd door het vetweefsel en dat mogelijkerwijs in staat is om de kans op diabetes te verkleinen. Onderzoekers van het Duitse instituut voor voedingsmiddelenonderzoek in Potsdam-Rehbracke hebben onder leiding van Prof. Andreas Pfeiffer en Dr. Heiner Boeing ontdekt dat een hoge Plasma-Adiponectinespiegel direct verband houdt met een laag risico van diabetes. Het gevonden resultaat wordt bovendien ondersteund door het gegeven dat mensen met een lage Adiponectinespiegel een hogere kans op diabetes hebben en dus ook een grotere kans op artrose volgens Erlangga Yusuf. Het is dus een zeer belangrijk eiwit. Adiponectine is eveneens in staat ontstekingen te remmen en reageert zeer gevoelig op insuline. Daarnaast is het interessant om te weten dat het adiponectine-gen zich op een chromosoom bevindt die eveneens in verband wordt gebracht met het ontstaan van diabetes.

Je bent wat je eet

Aangezien wij bestaan dankzij onze voeding ben ik gaan kijken welke voeding een rol kan spelen bij de opbouw van dit eiwit. Ik geloof altijd als eerste in het onderzoeken welke voeding of welke kruiden het lichaam kunnen ondersteunen in het versterken van de balans. Want het gaat in de Ayurveda altijd om de balans.

Sherlock Holmes

Sherloc Holmes

Na enig speurwerk (dat doe ik altijd heel graag) kwam ik uit op een eeuwenoud gewas. Ipomoea batatas, de zoete aardappel. De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en het verhaal gaat dat Columbus de zoete aardappel mee terug nam na zijn reis van Zuid Amerika.

Zoete aardappel

Zoete knol

De zoete aardappel of bataat is een plant uit de Windefamilie. Het is geen aardappel, maar de soort behoort wel tot dezelfde orde van planten als de aardappel namelijk Solanales. De zoete aardappel is een zetmeelhoudende knol, een verdikking van de wortels. Bij een groot onderzoek naar de voedingswaarde van groenten dat keek naar o.a. de concentratie complexe koolhydraten, eiwitten en vitamine A en C stond de zoete aardappel met stip op nummer één. Verder onderzoek wijst uit dat bepaalde stofjes die in zoete aardappel zitten het niveau van het eiwithormoon adiponectine in het bloed verhogen. En hier ging het mij natuurlijk om.

Driemaal scheepsrecht

Inmiddels weten we nu dat adiponectine belangrijk is bij het aanmaken en afbreken van insuline in je lichaam. Wanneer je meer adiponectine in je bloed hebt wordt:

1) je insuline beter gereguleerd
2) ben je weerbaarder voor ontstekingen en,
3) heb je minder last van gewrichtslijtage.

Dus, eten die zoete aardappel!

Cornelis Peters
19-01-2013

Bronnen:

Niet alleen gewicht is boosdoener bij artrose. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3378769/2013/01/17/Niet-alleen-gewicht-is-boosdoener-bij-artrose.dhtml

Adiponectine en diabetes. http://www.diabetesweb.nl/nieuwsberichten/adiponectine-en-diabetes.html

Adiponectine, rol in insulineresistentie, atherosclerosis en carcinogenesis. Jazet IM, Meinders AE. Ned Tijdschr Klin Chem
Labgeneesk 2007; 32: 8-12.
http://www.nvkc.nl/publicaties/documents/2007-1-p12-18.pdf

Niet alleen gewicht is boosdoener bij artrose. http://www.pharmasite.nl/nieuws_binnenlands_details.asp?id_article=75802

De zoete aardappel. http://www.fitvoorbeginners.nl/super-food-of-the-week-zoete-aardappel/

Bekijk de website van Wilfried Robert uit Belgie als je deze aardappel zelf wilt kweken. Hij heeft een uitgebreide beschrijving hoe hij dat doet.
Erg leuk om te lezen. http://www.wilfriedrobert.be/GROENTEN/zoeteaardappel.html

4 reacties

 1. Avatar

  Coby Bergsma de Bruin 4 May 2013 | 3:58

  hartelijk dank voor deze informatie.
  deze heb ik gelezen daar ik botontkalking heb,en blijf zoeken naar antwoorden.

  Ps waar zijn de zoete aardappelen o.a te koop?
  en kan ik aan de H.arts vragen voor adipectonie onderzoek?

  met vr groeten. Coby

  Reply

  • Avatar

   Cornelis Peters 4 May 2013 | 11:12

   Beste Coby,
   Bij vrijwel alle supermarkten zijn zoete aardappelen te koop. Hier in Ommen zie ik het bijvoorbeeld bij de AH en bij de Jumbo.
   Ik vermoed dat u adiponectine bedoeld. Dat kunt u natuurlijk altijd vragen aan uw huisarts.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis Peters

   Reply

 2. Avatar

  sascha 23 October 2013 | 13:52

  Geachte meneer Peters,u heeft het over bataten uit de supermarkt,zijn die uit de bio-winkel niet beter?
  Met vr. groet Sascha v.d.Starp.

  Reply

 3. Avatar

  Tina 18 January 2018 | 11:33

  Beste mensen ik heb artrose al jarenikben ook geopereerd ik eet gezond .het zit erg inde ram.ikgeloof dat het kwaal van familie.gr tinavdstelt

  Reply

Plaats een reactie

Uw emailadres is veilig en wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd door *

X