Kruidnagel in de strijd tegen het influenzavirus.

Wij kennen kruidnagel natuurlijk vooral uit de keuken. Kruidnagels zijn gedroogde bloemknoppen van een tropische boom uit Zuid-Oost Azie. In de Ayurveda wordt kruidnagel al eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van virussen en bacterien die infecties veroorzaken. Tegen het influenzavirus is kruidnagel een van de krachtigste kruiden. Kruidnagel heeft ontsmettende en ontstekingswerende eigenschappen en is een uitstekend middel bij infecties van de luchtwegen.[1, 2] Een proef in 2012 toonde aan dat de werking van kruidnagel vermoedelijk gebaseerd is op quorom sensing. [4]

Pseudomonas_aeruginosa_SEM
Pseudomonas_aeruginosa_SEM

Quorum sensing

Quorum sensing is een mechanisme waarbij meerdere bacteriën hun genexpressie kunnen afstemmen op de populatiedichtheid aan de hand van signaalmoleculen.
Dergelijke mechanismen kunnen zowel tussen individuen van dezelfde soort, als tussen verschillende soorten optreden. Een voorbeeld is de opportunistische bacterie Pseudomonas aeruginosa die in de menselijke luchtwegen kan groeien zonder schade aan te richten. Wordt de dichtheid echter erg groot, dan schakelen ze over naar een agressievere verschijningsvorm: ze gaan een biofilm vormen die het immuunsysteem van de gastheer kan omzeilen. Een mogelijke behandeling is quorum quenching, het afbreken van de signaalmoleculen door geneesmiddelen. Kruidnagel doet dus precies dit. Het actieve component in kruidnagel is eugenol.

Curcuma

Een ander belangrijk kruid in de ayurveda met vergelijkbare eigenschappen is curcuma. Het is echter van belang om bij de behandeling van infecties curcuma of kruidnagel te gebruiken en niet beide.
Een interessante studie in Korea liet zien dat beide kruiden in een toepassing elkaars werking verzwakken. Twee kapiteins op een schip werkt dus ook bij kruiden niet. [3]

Kruidnagel in de rijst

De sterke smaak van kruidnagel wordt niet door iedereen gewaardeerd. Een idee is om kruidnagel te gebruiken bij het koken van rijst, pasta of aardappels. Doe ongeveer 10 kruidnagels in het water en laat het meekoken. Na het koken kunt u de kruidnagel verwijderen. De essence zit inmiddels in de rijst, pasta of aardappels en dat krijgt u binnen. De houdbaarheid van het gerecht neemt trouwens ook toe met het gebruik van kruidnagel.

Bronnen:
1) Sensors (Basel). 2012;12(4):4016-30. doi: 10.3390/s120404016. Epub 2012 Mar 27.
Inhibition of quorum sensing-controlled virulence factor production in Pseudomonas aeruginosa PAO1 by Ayurveda spice clove (Syzygium aromaticum) bud extract.
Krishnan T, Yin WF, Chan KG.

2) PLoS One. 2013 Apr 16;8(4):e61026. doi: 10.1371/journal.pone.0061026. Print 2013.
Drug screening for autophagy inhibitors based on the dissociation of Beclin1-Bcl2 complex using BiFC technique and mechanism of eugenol on anti-influenza A virus activity.
Dai JP, Zhao XF, Zeng J, Wan QY, Yang JC, Li WZ, Chen XX, Wang GF, Li KS.

3) J Anal Methods Chem. 2013;2013:375294. doi: 10.1155/2013/375294. Epub 2013 Jun 25.
Simultaneous Determination of Gallic Acid, Ellagic Acid, and Eugenol in Syzygium aromaticum and Verification of Chemical Antagonistic Effect by the Combination with Curcuma aromatica Using Regression Analysis.
Kim JH, Seo CS, Kim SS, Ha H.

4) Wikipedia.org
http://nl.wikipedia.org/wiki/Quorum_sensing

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

 • John Henry Rigaud schreef:

  Werkt kruidnagel thee ook?

 • Over Europa Ayurveda Centrum

  Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

  Recente berichten

  Volg ons op Facebook

  Schrijf je in voor tips over gezondheid

  >
  Scroll naar top