Je gedachten sturen hoe jij je leven wilt leven.


Van de week hoorde ik op youtube een interview met de uitgever van New World Library, Marc Allen, die vertelde dat het boekje van zijn naamgenoot James Allen “As a Man Thinketh” zijn meest krachtige boek is.

“Ik heb dit boekje altijd bij me als een metgezel die me raad geeft wanneer ik het nodig heb,” eindigt Marc het gesprek.

Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld. Ik vond het een vreemde titel en omdat ik toch achter mijn computer zat googlede ik het even op.

Opeens een stortvloed van informatie over misschien wel een van de kleinste boekjes ter wereld. Het blijkt dat dit boekje, dat in 1902 of 1903 verscheen – ik lees meerdere data op internet – wereldwijd heel veel mensen geraakt heeft.

Ik heb het meteen besteld en de volgende dag ontving ik een lege envelop. Tenminste dat dacht ik. Het boekje is inderdaad flinterdun. Ik las het dezelfde avond nog uit. Al bij de eerste twee bladzijden wist ik dat dit inderdaad een meesterwerk is.

De woorden zijn eenvoudig, de zinnen lezen als een vanzelfsprekendheid en binnen de kortste keren ‘verdween’ ik in het gedachtengoed van James Allen. Ik lag dit in bed te lezen, op mijn zij, mijn benen opgetrokken, boekje in mijn handen vlak bij mijn gezicht zodat ik het papier kan ruiken. Mijn favoriete leeshouding van kindsafaan.
Ik heb ook een e-reader maar dan mis ik de geur. Daarom blijf ik nog steeds papieren boeken bestellen.

Door de prachtige zinnen en de tijdloze waarheid gleed ik naar een andere dimensie waar ik terecht kom als ik iets subliems ervaar. Datzelfde heb ik ook met de schilderijen en tekeningen van Rembrandt, Monet, Van Gogh en Michelangelo. De ontmoeting met kunstwerken van grote meesters geven mij dat ontzagwekkende gevoel. Het is dan net alsof de deur van de hemel een stukje open staat.

De schrijver James Allen is in 1864 geboren in Leicester, Engeland. Zijn vader is overleden toen hij 15 jaar was. James ging van school om voor de familie te zorgen. Hij kwam al vroeg aan het werk en gedurende zijn korte leven – hij werd 45 jaar – is hij erin geslaagd om ook nog eens 20 boeken te schrijven waarvan dit kleine volume “As a Man Thinketh” zijn meesterwerk is.

Dit kleine boekje is vertaald in vijf belangrijke talen en heeft miljoenen mensen wereldwijd geïnspireerd en doet dat nog steeds.

Het boekje kan samengevat worden in het erkennen dat onze visies werkelijkheid kunnen worden simpelweg door de kracht van ons denken.

Je bent wat je denkt, of wat ik zelf vaak gebruik in mijn consulten, je kunt je leven sturen door de kracht van je gedachten.

James zegt dat zo:

 • Into your hands will be placed the exact results of your own thoughts; you will receive that which you earn, no more, no less.
 • En wat denk je hiervan: In the ocean of life the isles of blessedness are smiling, and the sunny shore of your ideal awaits your coming.
 • En nog eentje: In the ship of your soul reclines the Commanding master – he does but sleep, wake him.
 • En tot slot deze: Self control is strength; right thought is mastery; calmness is power.
 • Bedenk dat dit geschreven is rond 1900.

  Het blijft fascineren, dat brein van ons. Ook in de Ayurveda zijn hier interessante beschrijvingen van.

  Het Ayurvedisch concept van de geest.

  Manas (geest) betekent denken, geloven, voorstellen, veronderstellen. Het is het interne orgaan voor waarneming. Het wordt gezien als het zesde zintuig die de controle heeft over de andere vijf zintuigen.

  Charaka geeft Manas zoveel kracht dat hij suggereert dat de mens die de geest onder controle heeft geen ziekte aantrekt (satwam vidheyam).

  Atman (ziel) is de basis van alle ervaringen terwijl Manas (geest) slechts een instrument van ervaring is.

  Volgens Ayurveda is de geest atomisch (ondeelbaar) en eeuwig.

  Wat de kracht van het denken betreft komt James Allen tot dezelfde conclusie als Charaka.

  Charaka zegt “manasastu cinthyamarthah”: “de geest is wat denkt, het is zijn aard om na te denken, zijn veld van rondzwerven is waar de zinnen het naar sturen.
  “Sta het niet toe doelloos rond te dwalen, blijf de baas over je zintuigen en beheers jezelf “citte calati samsarah-niscale mohsya uchyate”

  De belangrijke observatie van Charaka en andere Ayurvedische auteurs is dat de geest materieel van aard is en bestaat uit de oorspronkelijke vijf elementen.

  De geboorte van de geest zit hem in het voedsel dat je opneemt.

  Hier zie je hoe belangrijk voeding in de Ayurveda is. De geest is ontstaan uit het voedsel dat je gebruikt.

  In tegenstelling tot het westerse concept onderschrijft Ayurveda niet de dichotomie van de geest. Het is dus niet én een lichaam én een geest maar eerder lichaam-geest.

  De scheiding van lichaam en geest zoals wij dat in het Westen zien, hebben we te danken aan Descartes en eerder aan Plato en onlangs aan Eccles (Pillai, 2001).

  Je kunt dat bijvoorbeeld duidelijk zien aan de studie geneeskunde die feitelijk het lichaam betreft en de studie psychologie die uitsluitend naar de geest kijkt.

  Een belangrijke opvatting van de Ayurveda is dat alles wat het lichaam beïnvloedt zijn uitwerking heeft op de geest en omgekeerd.

  In mijn dagelijkse praktijk blijf ik deze samenwerking van lichaam en geest zoals ik dat geleerd hebt in de Ayurveda ongelofelijk inspirerend vinden.

  Daarom trof mij het boekje zo van James Allen. Ook hij is er door zijn levenservaring achter gekomen dat ons denken zo krachtig is dat dit alles wat we doen in het leven vorm geeft, niet alleen ons lichaam maar ook ons leven zelf.

  Wij zelf hebben de kracht om ons leven een richting op te sturen die wij graag op willen gaan. Niemand anders voelt wat jij voelt of denkt wat jij denkt. Daarin ben je uniek. Maar dat jouw gedachten zo krachtig zijn dat ze jouw leven bepalen is voor veel mensen nieuw. Je kunt je gedachten ook inzetten om je gezondheid positief te beinvloeden. Ik leer dat aan mijn clienten.

  Ik heb door mijn praktijk, waar ik zoveel mensen heb leren kennen en mee opgewandeld heb, voldoende ervaring om ook jou te helpen.

  Als je behoefte voelt om een gesprek met me te hebben over iets wat je dwarszit, dan kun je een consult inplannen. Wil je eerst even weten of de manier van aanpak vanuit de Ayurveda iets voor jou is, dan kun je ook even een kort telefonisch gesprek afspreken. Dat gesprek is altijd gratis en kun je hier afspreken.

  Cornelis Peters
  09-04-2019

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

 • Lydie Cornelis schreef:

  Heb 2 mindervalide kinderen veel stress gezondheidsproblemen
  Opgeblazen gevoel maag en darmen
  Kan aub wat uitleg
  Dank

 • Over Europa Ayurveda Centrum

  Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

  Recente berichten

  Volg ons op Facebook

  Schrijf je in voor tips over gezondheid

  >
  Scroll naar top