Hoe kan de mens, met zijn ‘spaarzame’ genenpakket, gezond leven!

03-02-2014 Nog geen reacties

Hoe kan de mens, met zijn ‘spaarzame’ genenpakket, gezond leven in tijden van overvoeding en bewegingsarmoede.

Dat is de kernboodschap van prof. dr. Ivan Wolffers in zijn afscheidsrede van vrijdag 31 januari 2014 als hoogleraar gezondheidszorg en cultuur aan het VUmc.

Hij concludeert dat de medische wetenschap verworden is tot chaotisch, oppervlakkig gekwetter zonder achterliggende visie. Hij noemt dit ‘McScience.’ ‘Dit kan geen antwoord geven op de belangrijkste vraag van deze tijd: hoe blijven we gezond in een leefomgeving die niet past bij onze biologische aanleg‘, concludeert de professor.

Als schrijvend arts en hoogleraar heeft Wolffers bij herhaling aandacht gevraagd voor de noodzaak om de hele mens en het grote plaatje te blijven zien. Zijn opvatting kan zo doorgaan voor de zienswijze vanuit de Ayurveda. Hij hekelt eenzijdige interventies waar vooral geld mee verdient kan worden. ‘Zo weten we meer over statines (medicatie tegen hoog cholestergehalte) dan over de effecten van leefstijlinterventies.’

Ook de druk van onderzoekers is groot om te publiceren en te scoren in de media. ‘Magere uitkomsten’ worden opgeblazen tot belangrijke doorbraken. Echte patiënten- zieken, kinderen en vergeetachtige ouderen – worden bovendien vrijwel altijd uitgesloten van onderzoek, terwijl de nieuwe interventies toch vooral voor hen zouden moeten zijn.

Kortom Wolffers veegt vanuit zijn functie als hoogleraar nog een laatste keer de vloer aan met de ‘gecorrumpeerde’ wetenschap dat een ratjetoe aan brokjes is met kennis waartussen de samenhang volledig ontbreekt.

Boute uitspraken allemaal maar wel van iemand die kennis van zaken heeft. Ik hoop dat hij nog veel zal schrijven want dit is een man naar mijn Ayurveda hart.

Cornelis Peters
3 februari 2014

Meer lezen over deze bijzonder man en schrijvende arts.
Boeken.

Plaats een reactie

Uw emailadres is veilig en wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd door *

X