Hans, Lyme, Panchakarma en de Dood…

“Wat ik heb? God mag het weten. De dokters weten het niet maar tot twee keer toe ben ik met spoed opgenomen in het ziekenhuis. De laatste keer werd ik bewusteloos gevonden door mijn broer.” Hij knikte naar rechts waar zijn broer zat. “Ik heb toen meteen 112 gebeld,” zei de broer.

Voor me zat een lijkbleke man met een kaal hoofd. “Vroeger had ik een hele bos donker krullend haar en moet je nu zien.” Hij wees naar zijn kale hoofd met aan de zijkanten nog wat wit donshaar. “Ik lijk wel een kankerpatiënt die zwaar onder de chemokuur zit. Ik werk al tien jaar niet meer, ben helemaal afgekeurd en nu ga ik dood.” Hij zei het zonder veel emoties. Alsof het hem niets meer kon schelen.

“Als Hans nu niets doet gaat hij dood.” zei de broer. “Ja,” verzuchtte Hans, “ik ga binnenkort dood.”

Ze waren nog geen vijf minuten binnen en de toon was meteen gezet naar het onverbiddelijke eindstation wat iedereen zoveel mogelijk wil vermijden erover te praten.

Ik moest even schakelen om uit deze doodstrijd te komen en om te achterhalen waarom Hans überhaupt hier bij mij was, als hij zo stellig wist dat hij dood ging.

“Dood gaan we allemaal” zei ik, om maar meteen met hun fatalistische opkomen mee te doen. “Maar wanneer we doodgaan dat weet alleen God.” Het klonk een beetje priesterachtig vond ik, maar ik moest even schakelen om me af te stemmen op deze patiënt.

Bij Hans was 10 jaar geleden de ziekte van Lyme vastgesteld. Zeker was het niet omdat hij zich niet kon herinneren dat hij gebeten was, maar alles wees erop dat hij op de een of ander manier geïnfecteerd was geraakt en daar niet snel genoeg bij was, zodat de bacterie zich in zijn weefsels kon nestelen.

Hij kreeg klachten die leken op reuma, fibromyalgie, chronische vermoeidheid, MS en zelfs Alzheimer.
Ik begon met de polsdiagnose om te voelen waar de verstoringen in Hans’ lichaam zich voordeden. Ik voelde van alles en om dat goed te communiceren deed ik een VedaPulse-analyse, zodat Hans en zijn broer konden zien wat ik voelde.

Met de VedaPulse meet ik een ECG en dat wordt vervolgens vertaald naar Ayurvedische begrippen via een speciaal daarvoor ontwikkeld algoritme.

Een van de metingen bij dit apparaat laat een overzicht zien van de algehele gezondheid, het stressniveau, de mate waarin iemand biologisch verouderd en hoeveel energie iemand tot zijn beschikking heeft (adaption level).

Het voordeel van deze meting is dat je op één scherm alle belangrijke invalshoeken ziet zonder dat je in detail treedt. Dat kan later, maar dit overzicht is al heel behulpzaam om mensen in een oogopslag te laten zien hoe de vlag ervoor staat wat betreft hun gezondheid.

Bij Hans zag dit er zo uitMicrobioom.

Een gezondheidsniveau van slechts 40%, een torenhoog stressniveau en een energieniveau van 67% dat in het rechtergebied zit, wat indiceert dat hij zijn energie aanspreekt die bedoeld is voor zijn basale activiteiten zoals ademhaling, hartslag, bloeddruk, energieproductie, spijsvertering, bloedsomloop en stofwisseling.
Er moet altijd een bepaalde energie aanwezig zijn om dit te handhaven en die energie heeft Hans niet. Zelfs zijn reserves zijn op. Hij teert in op zijn levensenergie en dat is duidelijk zichtbaar en voor Hans ook heel voelbaar.

“Zie je wel, zo ben ik eraan toe,” Hans wees naar het scherm en keek ondertussen zijn broer aan. “Nou zie je het ook zelf. Zo beroerd voel ik me.”

Na wat heen en weer gepraat was het voor Hans duidelijk. Hij wilde een Panchakarma-kuur doen en wel zo snel mogelijk.

Hans heeft de vijfdaagse kuur gevolgd, die helemaal afgestemd was op zijn conditie en op zijn aandoening. Ik heb volop ingezet op het schoonmaken van zijn weefsels en nadies (transportkanalen in het lichaam) en op het vergroten van zijn weerstand. Na de kuur kreeg hij een lijst mee met allemaal tips en adviezen op het gebied van voeding, leefstijl, meditatie en oefeningen. Rasayanakruiden, dat zijn vitaliserende kruiden die een enorme boost geven aan het immuunsysteem behoorden ook bij de afronding van zijn behandeling.

Bij het vervolg consult, zesentwintig dagen na de Panchakarma-kuur kwam een heel andere Hans binnen. “Ik voel me hartstikke goed man, ik heb weer energie, slaap goed en ik heb weer eetlust. Zelfs, zelfs, ook al mocht ik het niet van je, heb ik weer gewerkt.” Triomfantelijk zat Hans tegenover me met een brede grijns op zijn gezicht.

“Laat maar zien die meting.” “Ok, dat gaan we doen, maar eigenlijk hoeft die meting niet eens,” zei ik. “Ik zag je door de tuin met een energieke en krachtige pas komen aanlopen en dat terwijl je een maand geleden bijna schuifelend liep.”

“Vertel mij wat,” ze Hans, ”ik voel me zoveel beter nu, ik wou dat ik deze kuur veel eerder gedaan had.”

Dit is de meting van Hans 27 dagen naar de Panchakarma kuur.

Zijn gezondheidsniveau zit nu prachtig op 80%, zijn energieniveau zit mooi in het groene gebied, dat indiceert dat hij voldoende energie heeft naast de hoeveelheid die nodig is voor zijn autonome processen en ‘last but not least’ zijn stressniveau, dat van de uiterst gevaarlijke zone van 906 naar het normale niveau van 165 gedoken is.

De Panchakarma kuur heeft alle afvalstoffen die zich door de jaren heen in zijn weefsels opgehoopt hebben losgelaten. Deze afvalstoffen zijn afkomstig van de vele antibioticakuren en bijkomende medicatie die hij gehad heeft maar ook de emotionele spanningen rondom zijn ziekte heeft zijn tol geëist. Ook die spanning is nu duidelijk verminderd. Maar wat hem nu zo’n enorme levenslust geeft is de hoop die hij weer voelt dat het mogelijk is om te genezen.

“Waar is je broer,” vroeg ik?

“Die heb ik dit keer niet meegevraagd, hij heeft het mij te vaak over de dood en zover ben ik nog lang niet,” zei Hans ernstig.

Ik moest me inhouden om niet hartelijk te gaan lachen. “Nee Hans, er is nog volop leven in je en daar kun je nog heel veel mooie dingen mee gaan doen,” zei ik.

Patiënten zoals Hans zijn de highlights van onze Ayurvedische praktijk. De Panchakarma kuur zoals wij die bij Hans gedaan hebben, is toegespitst op zijn aandoening. Bij Hans was het nodig om zijn lichaam goed te reinigen, maar ook om al heel snel met rasayana (vitaliserende) kruiden zijn microbioom te stimuleren en te voeden.

Hans vroeg of ik met de Panchakarma kuur de Borrelia-bacterie verwijderd had. Dat kan ik niet echt beantwoorden omdat dit moeilijk te achterhalen is. Wat ik wel weet is door zijn lichaam weer in goede conditie te brengen, zijn immuunsysteem het weer kan opnemen om de balans te vinden tussen de goede en slechte bacteriën.

Het gaat altijd om de balans en hoe we die kunnen handhaven. Ayurveda is bij uitstek geweldig om dat te ondersteunen

Wil je na het lezen van dit artikel weten of de Panchakarma-kuur ook voor jou geschikt is, dan kun je een email sturen (info@ayu.nl) voor het afspreken van een gratis telefonisch consult van 15 minuten. In dat gesprek kunnen we al je vragen beantwoorden, zodat je er nog eens goed over kunt nadenken.

Fijn weekend,

Cornelis spreekt
Cornelis Peters

[alert]Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme. Dat blijkt uit nieuwe onderzoeksgegevens van het RIVM.[1] Een duidelijk symptoom is een rode ring of rode vlek op de huid waar de teek gebeten heeft. Maar het lastige is dat je zo’n ring niet hoeft te krijgen.[2]

Over de ziekte van Lyme is erg veel geschreven. Onder dit blog zet ik een aantal links naar bekende en minder bekende sites waar je van alles over de Borrelia-bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt, kunt vinden.

Op de site van de Lymevereniging staat een mooie uitleg over de verschillende stadia van deze ziekte.

Stadium 1: Geeft uitleg over de lokale huidinfectie die begint als een rode plek wanneer je gebeten bent door een besmette teek. Vaak vindt je dat op de romp, benen, oksels en liezen. Dus niet de meest zichtbare plekken van je lichaam omdat deze vaak bedekt zijn met je kleding.

De helft van de mensen hebben nog niet eens gemerkt dat zij gebeten zijn. Dat is niet zo vreemd want veel mensen worden gebeten door een nimf, het onvolwassen stadium van een teek die kleiner is dan 2 mm!

In dit stadium, dus als je zo’n rode plek hebt, kun je al de eerste symptomen ervaren zoals griepachtige verschijnselen met koorts en spierpijnen.

Stadium 2: Geeft uitleg over de vroege uitgezaaide infectie.
Daarin vertelt de vereniging dat na de beet de bacterie zich al binnen enkele etmalen in het lichaam kan verspreiden en bij voorkeur via het ruggenmerg het centrale zenuwstelsel en de hersenen kan binnendringen. Maar ook de andere organen en zelfs de gewrichten zijn niet moeilijk om binnen te dringen voor deze bacterie. Dat komt door zijn uiterlijke vorm.

Stadium 3: Wanneer je langer dan een jaar last hebt van allerlei symptomen gerelateerd aan de infectie van Borrelia, zoals bij Hans, dan spreken we van een chronische Lyme-borreliose. Het lastige is dat de symptomen van Lyme zoveel lijken op andere multisysteemziekten zoals lues, tbc en hiv. Kijk maar even op deze pagina, waar ik op alfabetische volgorde alle symptomen opgenoemd heb.

In dit filmpje kun je zien hoe ingenieus deze bacterie te werk gaat om onzichtbaar zijn weg te vinden in ons lichaam. Borrelia is namelijk in staat om zijn eigen DNA te wijzigen en de immuun cellen in ons lichaam te omzeilen.

[/alert]

[1] https://www.lymecentrumapeldoorn.nl/lyme/Welkom-bij-het-Lyme-centrum/Verwijzers-professionals/Verwijzers–professionals-Wetenschap-en-publicaties/LymeProspect-onderzoek.html
[2] https://lymevereniging.nl/lyme/symptomen/

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

>
Scroll naar top