Geweldig kruid voor in de keuken, heel erg smakelijk en ook nog eens erg gezond.

neem boom
Dit is het kruid dat ik het meest gebruik. Het is de Neem boom oftewel de Indische Sering. Ik zag deze boom voor het eerst in de tuinen van het Theosofische genootschap in Adhyar in het zuiden van India. Sindsdien is het niet meer uit mijn leven weg te denken. Vandaag keek ik voor de tweede keer in korte tijd op PubMed om te zien hoeveel wetenschappelijke artikelen er over geschreven zijn. De teller stond op dinsdag 26 juni op 871 en vandaag 30 juni op 873. Iedere week er dus twee bij. Het is naast kurkuma het meest onderzochte kruid van de Ayurveda.

Waar wordt het voor gebruikt?

Het wordt traditioneel gebruikt tegen diabetes, obesitas, overspannenheid, pijn, en ontstekingen als gevolg van infecties. Het werkt als een reiniger in je lichaam. Het beschermt de lever tegen toxische schade als gevolg van drugs en virussen. Op het platteland gebruiken ze de twijgjes van Neem om hun tanden mee schoon te maken. Het beschermd het tandvlees en de tanden tegen infecties.

Antimicrobiele werking

Neem of Nimba-extracten werken goed tegen ontstekingen door bacteriën. schimmels en parasieten. Naast de directe werking op potentieel schadelijke organismen versterkt nimba ook verschillende aspecten van de immuunfunctie. Uit een recente studie van de faculteit voor tandheelkunde van de Universiteit van Californië in Los Angeles bleek dat Neem een remmende werking had op het vermogen van streptokokken om zich op het tandoppervlak te vermeerderen. Dus het kauwen op twijgjes Neem op het platteland van India heeft dus een wetenschappelijke basis.

Huidziekten

Bij infecties zoals bijvoorbeeld scabiës een veelvoorkomende en besmettelijke huidinfectie in India die door een minuscule mijt wordt veroorzaakt wordt een smeersel van nimba en kurkuma gemaakt en op de aangedane huid gelegd. Hier worden uitstekende resultaten mee behaald. In tropische landen worden de antibiotische eigenschappen van nimba toegepast in de bestrijding van malaria en het terugdringen van de malariamug.

Graai, graai, patenteren die boom.

Een tijdje terug is deze boom volop in het nieuws geweest in India omdat farmaceutische bedrijven uit de VS patenten aanvroegen over een bepaalde bitterstof dat uniek is aan Neem. Gelukkig konden ze het niet patenteren omdat deze boom van alle Indiers is. Maar door de ongekende grote belangstelling van het westen zijn een aantal recepten uit de Ayurveda onmiddellijk openbaar gemaakt.

De Neem boom is net als het water uit de rivier de Ganges van alle mensen en valt dus niet te patenteren.

Maar nu nog even terug komen op de aanhef van mijn artikel. Neemblaadjes zijn echte culinaire delicatessen en wordt volop toegepast in stoofpotten en groenteschotels. De smaak is aangenaam bitter. Hieronder even een zeer smakelijk en eenvoudig gerecht waar de smaak van Neem echt tot zijn recht komt.

Aubergine met Neem

Ayurvedische eigenschappen zijn:

Smaak: Bitter (tikta), astringent (kashya)
Eigenschap: Licht
Potentie: Verkoelend.
Effect na vertering: Scherp
Dit recept stimuleert de eetlust en wordt daarom vaak als voorgerecht gegeten.
De Neemblaadjes kalmeren pitta en Kapha en verhogen de vata dosha. Aubergine daarentegen verhoogt kapha en pitta en kalmeert Vata. De combinatie Neem en Aubergine interfereren met elkaars eigenschappen zodat de doshas niet uit balans raken.

Wat heb je nodig? – gerecht voor 2 personen.
1 kopje Neemblaadjes
1 Aubergine – snij dit in schijfjes van 1 cm dik
1 theelepel komeinzaadjes
1 mespunt zout
1 theelepel kurkuma
1 eetlepel ghee of cocosolie

Hoe maak je het klaar?

Bak de neemblaadjes zonder olie aan en verpulver het daarna in een vijzel.
Verhit een pan en doe hier de olie of ghee in. Begin met de komijnzaadjes, wanneer deze aangenaam ruiken doe dan de aubergine in de pan. Voeg zout en kurkuma en kook het. Als de groente zacht is doe dan de verpulverde neemblaadjes erbij en meng goed door.

Serveer dit met geurige bhasmati rijst.

Eet smakelijk en tot de volgende week.

Gezonde groet van
Cornelis Peters
30 juni 2014

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

 • Marek schreef:

  Zeer leerzaam : )
  Maar hoe kom ik aan verse of gedroogde Neem-blaadjes?

  Hartelijke groet,

  Marek

 • Youk schreef:

  Dag
  Weet je of je ook ergens neem-cake kan kopen??
  Groetjes, Isa

 • Over Europa Ayurveda Centrum

  Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

  Recente berichten

  Volg ons op Facebook

  Schrijf je in voor tips over gezondheid

  >
  Scroll naar top