De overwinning van Maria over Reumatoïde artritis met Ayurveda

Reuma is een woord dat gebruikt wordt voor een scala aan klachten waarbij pijn en soms stijfheid op de voorgrond staan. Het woord reuma verwijst dus niet naar één bepaalde ziekte. In dit artikel beschrijf ik de zoektocht van Maria, een cliente van ons die gediagnosticeerd is met Reumatoïde artritis.

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis (RA) is een immuunstoornis waarbij je immuunsysteem tegen je werkt. De meest kenmerkende symptomen zijn gewrichtsontstekingen die in aanvallen komen en het algemeen ziek zijn tijdens zo’n aanval.
In het kort is RA eigenlijk een reactie van je immuunsysteem omdat er dingen fout gaan in je lichaam. Als eerste merk je dat je kleinere gewrichten worden aangetast, dan volgen de grotere en langzaam aan worden ook de organen van je lichaam aangetast. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat RA patiënten hart en andere orgaan verwante ziekten ontwikkelen. Het immuunsysteem is dus langzaam bezig om zijn eigen lichaamsfuncties te vernietigen.

Reguliere aanpak RA

Toen Maria een jonge moeder van 36 jaar werd gediagnosticeerd met RA, begon haar reumatoloog met afweeronderdrukkende middelen, steroïden en methotrexaat (een geneesmiddel dat ook vaak wordt gebruikt bij chemotherapie). Ze kreeg een steroïde-injectie in haar elleboog, omdat haar arm licht gebogen was en dit onherstelbaar zou verslechteren als er geen actie ondernomen werd. Ze moest drie maanden wachten voordat de medicatie haar immuunsysteem zou bewerken en ze zich beter zou gaan voelen. Inderdaad begon ze na drie maanden het effect te voelen. Gedurende zeven maanden, nam ze regelmatig deze zware medicijnen, samen met foliumzuur en glucosamine aanvullingen om de bijwerkingen van de sterke medicatie te onderdrukken en om haar gewrichten aan te sterken.

Haaruitval door medicatie

Na zich een tijdje redelijk goed te voelen merkte ze dat haar prachtige lange haren begonnen uit te vallen. Ze probeerde van alles om haar verloren haar weer terug te krijgen, maar het mocht niet meer baten. Niets werkte. Toen zij dit met haar specialist besprak vertelde hij haar dat dit een neveneffect van de medicatie was die hij haar voorschreef. Maria moest kiezen tussen kaal worden of nog in staat zijn om te kunnen lopen. Na dit gesprek was ze buitengewoon geschokt en ze voelde zich als een oude vrouw zonder toekomst.

Geen perspectief op verbetering daardoor depressief

Maria werd depressief en vond het leven zwaar en onaangenaam. Haar kinderen dwongen haar echter om verder te gaan. Ze was tenslotte moeder en ze wilde er zijn voor haar kinderen. Was er dan niets anders dan deze zware medicatie? In een gesprek met een goede vriendin werd zij gewezen op alternatieve geneeswijzen. Iets wat Maria altijd associeerde met zwevers en navelstaarders. Omdat er niets anders opzat koos ze voor Ayurveda omdat ons centrum dicht bij haar woonadres lag. Dat was dan ook de enige reden.

De Ayurvedische aanpak op RA

Maria volgde een 14 daags programma. De eerste week kreeg ze dagelijks massages waarbij haar pijnlijke gewrichten behandeld werden met kruidenbuiltjes die in hete olie werden gedipt. De eerste behandeling schreeuwde ze het uit van de pijn. Ze kon het amper verdragen. Maar ze zette door en na verloop van tijd gaf ze zichzelf hier aan over en ontstond een voorzichtige acceptatie en daardoor een prille openheid. De spanning gleed langzaam weg uit haar lichaam omdat de warme verkoelende kruiden de brand uit haar gewrichten trokken. Er begon iets belangrijks te veranderen.

Zelf de regie terugpakken

Naast de dagelijkse abhyanga behandelingen kreeg ze ook beweging en pranayma lessen. Ze moest leren om anders te gaan ademen zodat de zuurstof haar hele lichaam kon bereiken en de afvalstoffen makkelijker wegkonden. Ze vond het vreselijk maar bleef het doen omdat ze eenmaal gekozen had en het toch wilde proberen.

Hoera, het werkt

Het wonderlijke gebeurde na 15 dagen toen ze op een dag pijnvrij wakker werd en zich als herboren voelde. De pijn kwam wel weer terug gedurende de dag maar er was wel iets veranderd. Het kon! Ze had het weer gevoeld. Haar lichaam had haar even verteld dat dit de goede weg was. Vanaf die dag bleef ze heel trouw haar oefeningen doen, de pranayama, de regelmatige kruidenmassages en haar volledig aangepaste dieet.

Pijnvrij na zes maanden

Na zes maanden was ze zo goed als pijnvrij. Dit is haar persoonlijke programma.

 • Dagelijks een half uur pranayama en een selectie oefeningen op maat.
 • Een keer in de maand een abhyanga massage.
 • Aangepast dieet bestaande uit noten, fruit, groene groenten, knoflook, groene thee, visolie supplementen en het ayurvedische kruidenpreparaat Panchakola.
 • Het aangepaste dieet en de Panchakola hebben anti-inflammatoire componenten die zorgen voor een onderdrukking van het gecompromitteerde immuunsysteem.

  .

  De ziekte teruggedraaid

  Na een jaar dit programma gevolgd te hebben bleek uit haar bloedtesten dat al haar markers voor RA negatief waren. Een geweldige overwinning voor haar vasthoudendheid en een ode aan de eeuwenoude wijsheid van de Ayurveda.

  Mijn ervaring

  Door mijn ervaring met RA heb ik gevonden dat een van de belangrijkste onderliggende oorzaken een opeenstapeling is van voedingstekorten. Ik komt tot die conclusie omdat RA vooral een aandoening is van het immuunsysteem. Wanneer het immuunsysteem wordt versterkt met ondersteuning van de juiste voeding kun je de symptomen van RA al heel spoedig drastisch verlagen.

  Het RA programma in grote lijnen

  In het kort komt het hier op neer dat vers fruit, groenten, noten en zaden ongeveer 60 tot 70 procent van de voeding moeten vormen. Verder is de omschakeling van zwarte thee en koffie naar groene thee en kruidenthee ook heel belangrijk. Cruciaal is het totaal vermijden van voeding met suiker, witte bloem, vleeswaren en koude dranken. Deze voedingsmiddelen zijn extreem gevaarlijk voor patiënten met RA omdat ze het proces van ontstekingen en vernietiging door hun gecompromitteerde immuunsysteem juist versterken.

  Lichaamsbeweging en ademhalingstechnieken

  Verder zijn bepaalde oefeningen uit de yoga en pranayama zeer geschikt voor mensen met RA. De pijn en stijfheid is vaak ondraaglijk en mede oorzaak dat ze hun gewrichten gaan bevriezen waardoor het moeilijk voor hen wordt om te bewegen. Daarom is een combinatie van speciale yoga oefeningen en pranayama belangrijk om deze symptomen aanzienlijk te verminderen. De toegespitste yoga oefeningen houden de gewrichten soepel en flexibel en de pranayama helpt bij het efficiënt vrijkomen van giftige stoffen uit het lichaam waardoor de pijn kan verminderen.

  Voeding op maat

  De aard van de voeding en de verschillende soorten oefeningen en kruidenpreparaten verschilt van patient tot patient. Het geslacht, de leeftijd, uitkomsten van bloed onderzoeken, het stadium van de aandoening, familiegeschiedenis en de persoonlijke geschiedenis maken iedere patient uniek en daarom het behandelplan ook uniek.

  Algemeen Ayurveda schema

  Toch is er wel een algemeen schema dat mensen met RA sowieso kunnen volgen.
  RA is een auto-immuunziekten en volgens de medische wetenschap is het niet bekend waardoor mensen reuma krijgen. Echter in onze praktijk heb ik wel degelijk aanwijzingen gevonden in de aanloop en oorzaak van RA.

  1. Een gecompromitteerd immuunsysteem met hoge niveaus van toxinen in het lichaam.
  2. Een stressvolle gebeurtenis gemiddeld 2 tot 4 jaar voor het begin van RA.
  3. Een gevoelige aard of karakter van de persoon.
  4. Een schouder of rug gerelateerd probleem dat ongeveer 1 tot 3 jaren vóór de start van RA plaatsgevonden heeft.

  Deze ogenschijnlijk losstaande factoren leiden allemaal tot een gevoeligheid voor ontstekingen in het lichaam en de enige manier om ontsteking te verminderen is om dit te bestrijden met een anti inflammatoire levensstijl. Vandaar dat de behandeling niet kan worden beperkt tot één medicijn of één specifiek nieuw dieet. Het is de totale aanpak van je levensstijl door een hernieuwd inzicht in jezelf en de daadwerkelijke stappen die je neemt om dingen anders te doen dan voorheen die je gaan helpen. Dat heeft Maria aan den lijve ondervonden en gelukkig anders kunnen doen.

  Maatwerk

  In onze praktijk maken wij een op maat gericht programma op basis van je leeftijd, geslacht, bloed onderzoeken en je temperament om op een natuurlijke manier de ontstekingen te bestrijden in je lichaam. Dit plan bevat milde yoga oefeningen om de gewrichten soepel te maken en te houden, pranayama om de giftige stoffen af te voeren en om stress te verminderen en voedingsadviezen met aanvullingen op je voedingstekorten. We geven je het kruidenmiddel Panchakola en schrijven je lange periodes van rust voor als de vermoeidheid te groot is. Verder in een vast schema een aantal Ayurvedische massages gedurende 14 dagen om de ergste schade te herstellen. Daarna wekelijks of maandelijks op vaste dagen als preventie en onderhoud.
  De kracht van deze aanpak is het consequent aanvallen van de factoren die RA doet opvlammen. De periode van drie maanden is nodig om het omslagpunt te bereiken waarin de ontstekingen gaan afnemen en de pijn vermindert.

  Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met reuma en/of Reumatoïde artritis. Heb jij nog tips voor andere lezers? Waar bestaat jouw ZelfZorg uit? Deel het hieronder met ons.

  [camera]Cornelis Peters
  Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en de gratis MasterClass “Tien Ayurvedische leefregels voor een leven vol energie. Deze masterclass is gratis te downloaden via deze site.”.[/camera]

  De enige manier om ontstekingen te verminderen is om dit te bestrijden met een anti inflammatoire levensstijl.
  Cornelis Peters

  .

  Bronnen:

  1 (bron reumafonds.nl).
  2. http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vragen/veelgestelde-vragen/over-medicijnen
  (http://actueel.reumafonds.nl/dreigend-tekort-reumamedicijn/)
  3. http://nos.nl/artikel/2141122-dreigend-tekort-aan-reumamedicijn.html

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

 • Eva schreef:

  Ik zocht op internet naar informatie over gewrichtsontsteking, artritis en vond toen PeaPlex van RS4supplements. Ik heb het nu al een tijdje gebruikt en het geeft me veel verlichting!

 • Cornelis Peters schreef:

  Beste Eva,
  Wat fijn dat je dit met ons deelt. Ik heb net even gegoogled en kwam deze website tegen: https://www.rs4supplements.com/nl/waarom-peaplex
  Daar staat erg veel informatie over Peaplex.
  Peaplex is een palmitoylethanolamide en is is speciaal ontwikkeld om het zenuwstelsel (met vitamine B1) en het immuunsysteem (met vitamine B12) te ondersteunen. Palmitoylethanolamide (PEA) is een natuurlijke en organische stof.
  Met vriendelijke groet,
  Cornelis Peters

 • Over Europa Ayurveda Centrum

  Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

  Recente berichten

  Volg ons op Facebook

  Schrijf je in voor tips over gezondheid

  >
  Scroll naar top