Combinatie van Ayurveda en Yogatherapie vermindert de pijnintensiteit en verbetert de kwaliteit van leven bij patiënten met migraine

22-08-2018 Nog geen reacties


Abstract
DOELEN:
Begrijpen van de effectiviteit van Ayurveda en yoga bij het behandelen van migrainehoofdpijn.

Methoden
30 proefpersonen participeerde in de Ayurveda en Yoga (AY) groep en ondergingen traditionele Panchakarma (Bio-zuiveringsproces) met behulp van therapeutische zuivering gevolgd door yoga-therapie, terwijl 30 proefpersonen de Controle groep vormden (CT) Deze groep ging voort gedurende 90 dagen op symptomatische behandeling van (NSAID’s). De lichaams constitutie vragenlijst werd aan beide groepen uitgedeeld. De uitkomsten die gemeten werden waren onder meer de Symptomenchecklist, Comprehensive Headache related Quality of Life Questionnaire en Visual Analogue Scale.

RESULTATEN:
Zesenveertig (76,6%) van de 60 proefpersonen die tot beide groepen behoorden hadden een op Pitta gebaseerde lichaamsbouw. Na 90 dagen interventie toonde de AY-groep een significante vermindering in migraine-symptomen, waaronder de pijnintensiteit (p <.001) en verbetering van de aan hoofdpijn gerelateerde kwaliteit van leven (p <.001). De CT-groep vertoonde geen significante verandering (p> .05).

CONCLUSIE:
Traditionele Ayurveda en yogatherapie verminderen symptomen, intensiteit van pijn en verbeteren de kwaliteit van leven bij migrainepatiënten.

Plaats een reactie

Uw emailadres is veilig en wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd door *

X