Romige griesmeel, een heerlijk Pitta ontbijt

03-12-2018 Nog geen reacties


Tarwe behoort tot de familie van de zoete grassen. Het gewas is een van de belangrijkste basisvoedingsmiddelen ter wereld na maïs. Van tarwe wordt brood gemaakt. Ondanks de hoge eisen aan bodem en klimaat, kan tarwe worden verbouwd in meer dan 80 landen.

Griesmeel is grof gemalen tarwe, spelt, mais of rijst. Bij het zeven van het meel worden de zemelen, de griezen en de bloem gescheiden. Na het malen kan het maalsel gereinigd worden, waarbij de zemelen met behulp van een luchtstroom verwijderd worden en het griesmeel overblijft.

In de Ayurveda beschouwen we tarwe als zoet en koel en dat helpt overtollige vata en pitta in het lichaam te verzachten.

Het is een voedzaam voedsel dat al eeuwenlang een hoofdbestanddeel is in India en vele andere landen. Bekend om het verhogen van de vitaliteit en immuniteit, en het voorkomt osteoporose.

In dit recept worden zowel tarwe als melk, die afkoelen en voeden, gecombineerd om mijn heerlijke romige griesmeel voor ontbijt te creëren. Voel je vrij om koemelk te vervangen voor geiten- of rijstmelk.

Wat je nodig hebt.

  • 1/4 kopje tarwegriesmeel
  • 1 kop volle melk
  • 1 eetlepel ghee (geklaarde boter)
  • 1/4 theelepel gemalen kardemom
  • 2-3 saffraandraden (optioneel)
  • 1 eetlepel gerijpte amandelen (optioneel)
  • 1 eetlepel rozijnen (optioneel)
  • Rietsuiker naar smaak (1-2 theelepels)

Hoe je het klaarmaakt.

  • Rooster het griesmeel in een pan tot het licht gekleurd is.
  • Voeg langzaam melk toe aan de pan, onder voortdurend roeren om klontvorming te voorkomen.
  • Voeg kardemom en saffraan toe aan het mengsel van melk en tarwe. Breng het aan de kook.
  • Zet het vuur lager en laat het 8-10 minuten sudderen tot een dunne papachtige consistentie is bereikt. Als het te dik is, voeg dan meer water toe.
  • Voeg amandelen en rozijnen toe.

Serveer onmiddellijk. Eet warm.

  • 2 of 3 saffraandraadjes (optioneel)
  • 1 eetlepel gerijpte amandelen (optioneel)
  • 1 eetlepel rozijnen (optioneel)
  • Rietsuiker/ahornsiroop of honing naar smaak (1-2 theelepels)

Wij vinden het erg leuk om jullie reactie te horen als je dit recept gemaakt hebt. Misschien heb je nog andere ideeen of toevoegingen. Laat het ons weten.

Plaats een reactie

Uw emailadres is veilig en wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd door *

X