Arjuna de onbetwiste Hartversterker onder de Ayurveda Kruiden.


De moderne beschrijving van de bloedsomloop wordt vaak toegeschreven aan William Harvey zo rond het jaar 1628. Echter Indiase natuurgenezers wisten al veel eerder over de bloedsomloop. In oude Ayurvedische geschriften wordt al gesproken over een transportsysteem waar vitale sappen en energie doorheen stromen om het lichaam van voedsel te voorzien. Het nadi en srota systeem.


Kennis van kruiden eeuwenoud

Het is interessant om te bedenken dat de kennis van de werking van de kruiden net zo oud is als de mensheid. Heden ten dage zoeken natuurvolken nog steeds naar wat de natuur te bieden heeft om hun zieken te genezen. Kennis van kruiden is door de hele geschiedenis belangrijk geweest.

Farmacie is gestoeld op kennis van kruiden

Zo is het hartversterkende medicijn digitalis ontleend aan het vingerhoedskruid, een kruid dat populair was bij de oude Egyptenaren. Wat te denken van het bloeddrukverlagende medicijn reserpine dat afgeleid is van slangenwortel, dat een bekend middel is in de Ayurveda.
De kracht van de wilde varianten van deze kruiden is sterk afhankelijk van de grond waar het groeit, het moment van plukken en met welke variant je te maken hebt. Daar is een oplossing voor gevonden om de werkzame stof van deze kruiden te standaardizeren in de vorm van farmaceutische medicijnen. Sommige farmaceutische medicijnen, vooral die medicijnen die dicht bij de natuur gebleven zijn, kunnen dus een belangrijke rol spelen in de genezing van ziekten.

Drie groepen kruiden voor het hart

Kruiden die grote rol spelen in het werkzaam houden van de bloedsomloop kunnen in drie groepen onderverdeeld worden.

 1. Kruiden die het vetgehalte in het bloed verlagen.
 2. Kruiden die het bloed verdunnen.
 3. Kruiden die het hart versterken.

Groep 1 vetverlagend

Allium sativum (knoflook) en de schors van de balsemboom Commiphora wightii dat ook wel Indiase Mirre genoemt wordt behoort tot de eerste groep. Ze verlagen het vetgehalte. In de ayurveda wordt ook vaak Triphala gebruikt. Triphala bestaat uit drie kruiden: Terminalia bellirica, Terminalia chebula en Emblica officinalis.

Groep 2 bloedverdunnend

Bloed heeft de eigenschap dat het zich kan verdikken. Wanneer dit niet in balans gebeurt kunnen er stolsels ontstaan dat voor blokkades zorgt. Dat kunnen we vermijden door bloedverdunnende middelen te gebruiken. Aspirine is hier een goed voorbeeld van. Kruiden die eenzelfde werking hebben zijn bijvoorbeeld Curcuma Longa linn, Allium cepa (ui), Cuminum cyminum (Komijn), Tanacetum parthenium (Moederkruid) hebben allemaal de eigenschap dat ze de bloedplaatjes niet te snel laten verkleven.

Groep 3 hartversterkend

Kruiden die het hart versterken zijn bijvoorbeeld Crataegus beter bekend als de Meidoorn. Dit is in het Westen al bekend sinds de middeleeuwen. Dit kruid verhoogt de bloedtoevoer naar het hart, gaat aderverkalking tegen, vergroot het samentrekkend vermogen van het hart en verlaagt de bloeddruk. In de Ayurveda is een vergelijkbaar kruid Terminalia Arjuna waarvan eveneens de schors wordt gebruikt. [1,2,3,4,5]

Terminalia Arjuna

Terminalia Arjuna wordt genoemt in 1002 wetenschappelijke onderzoeken in Pubmed. Wanneer uitgefilterd op de invloed van dit kruid op het hart dan blijven er 63 over. Ik heb hier een aantal uitgehaald waarvan ik de bronnen onder vermeld heb. Het is dus aantoonbaar bewezen dat dit Ayurvedische kruid de cholesterolspiegel in het bloed kan verlagen, het samentrekkend vermogen van het hart kan vergroten en de frequentie van pijn op de borst kan verlagen.

Belangrijk

Deze kruiden kunnen dus een belangrijke bijdrage levereren aan de versterking van het hart. Toch is het af te raden om op eigen initiatief deze kruiden te gebruiken. Doe dit altijd in overleg met uw arts en kies met zorg een bekwaam natuur of ayurveda geneeskundige uit. Het is belangrijk dat beide zorgverleners van elkaar weten wat er voorgeschreven wordt. Kruiden staan aan de basis van medicijnen en de werkzaamheid moet goed gemonitord worden.

Ayurvedisch consult

Wilt u meer weten over de inzichten van Ayurveda op uw gezondheid, overweeg dan een Ayurvedisch balans consult. In een consult van 90 minuten wordt u uitvoerig onderzocht en bespreken we welke kruiden of voedingsadviezen bij uw situatie past. Personilized medicine is in de Ayurveda niets nieuws. Het is het uitgangspunt van de Ayurveda. Ik zie uw reactie graag tegemoet.

cornelis peters
cornelis peters

Bronnen

1. A review of the chemistry of the genus Crataegus.
Edwards JE, Brown PN, Talent N, Dickinson TA, Shipley PR.
Phytochemistry. 2012 Jul;79:5-26.
2. Revisiting Terminalia arjuna – An Ancient Cardiovascular Drug.
Dwivedi S, Chopra D. J Tradit Complement Med. 2014 Oct;4(4):224-31.
3. Stem-bark of Terminalia arjuna attenuates human monocytic (THP-1) and aortic endothelial cell activation.
Kokkiripati PK, Kamsala RV, Bashyam L, Manthapuram N, Bitla P, Peddada V, Raghavendra AS, Tetali SD. J Ethnopharmacol. 2013 Mar 27;146(2):456-64.
4. Effects of Withania somnifera (Ashwagandha) and Terminalia arjuna (Arjuna) on physical performance and cardiorespiratory endurance in healthy young adults.
Sandhu JS1, Shah B, Shenoy S, Chauhan S, Lavekar GS, Padhi MM.
Int J Ayurveda Res. 2010 Jul;1(3):144-9.
5. Efficacy of Terminalia arjuna in chronic stable angina: a double-blind, placebo-controlled, crossover study comparing Terminalia arjuna with isosorbide mononitrate.
Bharani A, Ganguli A, Mathur LK, Jamra Y, Raman PG.
Indian Heart J. 2002 Mar-Apr;54(2):170-5.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

 • Henk Keuchenius schreef:

  Grandioos !!!.
  Hartelijk dank, ook voor het zeer regelmatig verzenden van deze mails
  Ik wil jullie best steunen : wat houdt het lidmaatschap in ?
  Met vriendelijke groeten,
  Henk Keuchenius.

 • Cornelis Peters schreef:

  Beste Henk,
  Wat leuk dat je zo reageert Henk. Ik denk dat we een gemeenschappelijke passie hebben met kruiden. Hier staat wat het lidmaatschap inhoudt. Kort gezegd is het een aanbetaling op een dienst dat je bij ons afneemt. Hier staat het allemaal uitgelegd:
  https://www.ayu.nl/nieuws/wordt-lid-van-het-europa-ayurveda-centrum-en-ontvang-heel-veel-extras/
  Wil je nog wat meer weten bel me dan even op. Ik leg het je graag uit. 06 524 165 23
  Fijne zondag,
  Groet van Cornelis

 • Over Europa Ayurveda Centrum

  Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

  Recente berichten

  Volg ons op Facebook

  Schrijf je in voor tips over gezondheid

  >
  Scroll naar top