Nano Onderzoek Zorgverzekeraar CZ: 114 mensen beslissen voor 3,6 miljoen leden.

Enkele citaten uit de Volkskrant van 28 november 2018 naar aanleiding van de aktie van CZ om een aantal alternatieve geneeswijzen uit de aanvullende verzekering te halen.

Citaat 1: De zorgverzekeraar schrapt de vergoeding omdat ze door een deel van de verzekerden ‘belachelijk’ worden bevonden.

Citaat 2: De zorgpremies worden hoger, en meer mensen gaan shoppen bij verzekeraars. Steeds grotere groepen zeggen dan: ze moeten die therapieën maar zelf betalen.

Dit deel beslaat slechts uit 114 mensen. Het is dus een nano-onderzoek, miniscuul klein vergeleken bij de 25.000 voorstanders die binnen een week een petitie hebben ondertekend.

Waar baseert CZ dit op?

  • Klanten morden al jaren volgens CZ-woordvoerder Marie-José van Gardingen. ‘Bepaalde alternatieve therapieën roepen veel emoties op: voor en tegen.
  • We hebben gekeken naar die therapieën waarvan een grote groep mensen zegt: als dat in mijn aanvullende verzekering zit, stap ik op.’

Die grote groep zijn dus 301 respondenten waarvan 114 hun mening hebben gegeven.

We hebben dit niet zomaar gedaan, zegt de woordvoerder van CZ. ‘Behandelingen waarvan 12 procent of meer het belangrijk zei te vinden, zijn gebleven.

[alert]Niet zomaar betekent een onderzoek door onderzoeksbureau GfK die slechts 301 respondenten heeft benaderd waarvan 114 een mening hebben gegeven.[/alert]

  • Uit het onderzoek, onder 301 verzekerden, bleek dat 26 procent grote weerstand voelt tegen reïncarnatietherapie, terwijl 3 procent de therapie essentieel vindt. Alle therapieën die op minder dan 12 procent steun konden rekenen, worden uit de aanvullende zorgverzekering gehaald.
Petitie van 25000 handtekeningen tegen het besluit van CZ.
Petitie

Ik heb een aantal grafieken gemaakt om eens tegen het licht te houden waar CZ hun enorme verstrekkende beslissing op gebaseerd heeft.
Binnen een week tijd werden bijna 25.000 handtekeningen verzameld van therapeuten en patiënten.

Onderzoek CZ

Blauw is het onderzoek van CZ met slechts 301 respondenten waarvan het grootste gedeelte geen antwoord heeft gegeven. Als ik de tegenstemmers van reïncarnatie therapie en ayurveda, e.a. optel krijg ik nog steeds maar 114 mensen die tegen alternatieve geneeswijzen zijn in het aanvullend pakket.

Oranje zijn 78 mensen (26%) van die 301 respondenten die tegen reïncarnatie therapie zijn en grijs zijn 36 (12%) mensen die tegen ayurveda, cranio-sacraal therapie, kinesologie en fytotherapie zijn.

CZ doet dit vanwege het geld.

Pim Assendelft, hoogleraar huisartsengeneeskunde aan het Radboud UMC in Nijmegen komt tot deze uitspraak en daar lijkt het mij ook om te gaan.
“Als ik het verhaal van CZ zo hoor, is het meer het marketingoogpunt dat in dit geval de doorslag heeft gegeven. Ik weet niet of dat hét criterium moet zijn.”

Het draait dus niet om de mens maar om het geld. Keuzevrijheid van 3,6 miljoen verzekerden die CZ heeft volgens zorgwijzer.nl wordt dus met slechts 104 tegenstemmers de das om gedraaid.
Dat kan niemand toch serieus nemen.

CZ beschikt over vier verschillende verzekeraars in haar portfolio, namelijk: CZ, CZdirect, Delta Lloyd en OHRA.
Alle vier goed voor 3,6 miljoen leden.

Wat vindt u van de uitspraak van CZ? Wij horen graag uw mening hieronder in het commentarenscherm.

Cornelis Peters
Zondag 2 december 2018

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

>
Scroll naar top