Neurocognitief effect van Nootropic Drug Brahmi (Bacopa monnieri) bij de ziekte van Alzheimer.

Alzheimer’s ziekte (AD) is een progressieve neurodegeneratieve ziekte bij ouderen. De wereldwijde enorme groei heeft de ontwikkeling van nieuwe drugs noodzakelijk gemaakt. Ayurvedische kruidenmedicijnen worden steeds meer onderzocht door hun biosafety profiel en bruikbaarheid bij cognitieve stoornissen.

In dit artikel hebben we een dergelijk Medhya Rasayana (nootropic drug) Brahmi-afgeleide van het extract van Bacopa monnieri (EBm) beoordeeld. Nootropics worden cognitieve versterkers of intelligentieboosters genoemd. Deze supplementen kunnen helpen om het cognitief functioneren, geheugen en de concentratie te verbeteren, evenals de gezondheid van de hersenen op de lange termijn. Bacopa Monnieri heeft een lange geschiedenis als nootropic in de Ayurveda. De werking van Bacopa monnieri berust op reparatie van beschadigde neuronen en stimulatie van de groei van nieuwe zenuwen.

Studies hebben aangetoond dat EBm vrije radicalen opspoort en verwijdert en daardoor de cellen in de prefrontale cortex, hippocampus en striatum tegen cytotoxiciteit en DNA schade beschermt.

Het vermindert ook de lipoxygenase activiteit waardoor lipideperoxidatie vermindert, verhoogt glutathionperoxidase en chelaten ijzer. Toediening van EBm werd ingezet om de cholinergische neuronen te beschermen en anticholinesterase-activiteit te verminderen die vergelijkbaar is met donepezil, rivastigmine en galantamine. Het vermindert ook de hippocampale β-amyloïde afzetting en stress-geïnduceerde hippocampale schade.

Het neuroprotectieve effect van EBm is ook te wijten aan stikstofoxide-gemedieerde cerebrale vasodilatie. EBm verbeterde de totale geheugenscore. Maximale verbetering werd gezien in logisch geheugen en paired associate leren bij mensen en omgekeerde fenytoïne-geïnduceerde geheugendisplay in het experimentele model.

EBm heeft geen enkele klinische, neurologische of hematologische complicaties (beschadiging) van vitale organen veroorzaakt in deze experimentele studies. Heel soms wordt lichte misselijkheid bij mensen waargenomen. Brahmi belooft een nieuwe agent in AD te zijn. Verdere humane proeven wordt aanbevolen om de werkzaamheid te verifiëren en eventuele bijwerkingen uit te sluiten, zoals blijkt uit voorgaande experimenten.

Gepubliceerd op 17 mei 2017 in de Annals of Neurosciences
Indian Academy of Neurosciences (Lucknow India).

Bron van dit artikel: PMID: 28588366

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.