Vandaag vind het Wereld Economisch Forum of WEF weer plaats in Davos waar wereldleiders, CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici , intellectuelen en journalisten, in totaal zo’n 2500 personen, de problemen van de wereld bespreken. In Nu.nl las ik dat Nederland vertegenwoordigt wordt door onze bekende politici zoals Mark Rutte en de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert en Edith Schippers. Ook een aantal hooggeplaatste mensen uit het zakenleven en Claire Boonstra van Operation Education. Ik kende iedereen (vanuit het nieuws hoor, niet persoonlijk) maar Claire kende ik niet.
Wat is trouwens Operation Education. Ik had er nog nooit van gehoord dus googlede ik even verder en kwam terecht op de site van Claire waar zij vol passie verteld wat zij beoogt door een revolutie in het onderwijs te ontketenen. “Want,” vraagt Claire zich af, “waarom hebben we jaarklassen? Waarom gestandaardiseerde testen? Waarom hogere en lagere scores, waarom classificaties? Waarom een lange zomervakantie? Waarom één norm voor alle kinderen?” En vooral dat laatste ‘waarom één norm voor alle kinderen’ is iets wat ik me ook heel vaak afgevraagd heb. Waarom moeten we allemaal dezelfde testen en scores halen als we allemaal ander en daardoor uniek zijn? Bekijk ook even Claire’s TedXTalk.
Bijna dagelijks spreek ik mensen in mijn praktijk en dagelijks vertel ik dat ieder mens uniek is en er dus mag zijn zoals hij of zij is. Dat heb ik geleerd uit de Ayurveda en daar geloof ik zelf ook heilig in. Waarom er dan zoveel mensen verslaafd zijn aan het een of ander omdat ze zich niet gekend of gezien voelen is iets dat heel diep geworteld zit. Het begint al op de lagere school. Precies zoals Claire het verwoord. We worden gemeten, gewogen en geclassificeerd in groepen terwijl niemand van ons zich een groep voelt. Wel verbinding en fascinatie voor elkaars uniciteit. Dat laatste wordt echter helemaal overschaduwd door het eenheidsprincipe.
De hoge aantallen mensen die grijpen naar middelen zoals alcolhol, drugs of medicatie stemt tot nadenken. Ik denk dat Claire zeker een punt heeft om de wortels daarvan al te vinden in ons onderwijs systeem. Deze tijd van de opkomst naar Ayurvedisch model van medicatie op maat is denk ik rijp voor dezelfde verandering in het onderwijs. Onderwijs op maat. Leren wat het kind wil en waar de interesse naar uitgaat. Naar boven halen wat er in zit en niet erin duwen wat er niet bij kan. Ik kan niet wachten om dit van dichtbij mee te maken.
Fijne week.
Cornelis
[camera]
Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en de gratis MasterClass “Tien Ayurvedische leefregels voor een leven vol energie. Deze masterclass is gratis te downloaden via deze site.”.[/camera]