Mind Walls I

Na de recente gebeurtenissen in het nieuws over zelfdoding door zeer jonge mensen of over de tragische afloop van het gezin met de broertjes Ruben en Julian zijn de films ‘Mind Walls I en Mind Wall II, the Revelation’ weer actueel. De geest zoals wij ons dat proberen voor te stellen is en blijft een mysterieus gebied. Wat gebeurt daar diep van binnen, wie is de baas? Zijn wij dat zelf of zijn er ook invloeden van buitenaf die ons dingen laten doen waar wij geen grip op hebben.

De film

De film “Mind Walls” van de Indiase Ayurveda arts V.P. Mohana Kumari is gebaseerd op de eeuwenoude Ayurveda. In deze films toont Mohana de psyche zoals dat in de Ayurveda gezien wordt. Dat is geheel anders dan onze westerse optiek waar wij de psyche zien als iets waar alleen wij invloed op hebben. In Bhuta Vidya zoals de psychiatrie in Ayurveda genoemd wordt spelen meer invloeden in op onze geesteswereld.

Psychiatrie

Hoe zien wij vanuit het Westen de psychiatrie.
Het woord psychiatrie bestaat uit twee woorden. Psyche of geest/ziel en iatros wat arts betekent (letterlijk geneeskunde van de ziel).
Het hoofddoel van de psychiatrie is het verlichten van het psychisch lijden ten gevolge van psychiatrische aandoeningen en het vergroten van het psychisch welbevinden van de psychiatrische patiënt en diens omgeving. De methoden om te behandelen variëren van gesprekstherapieën, non verbale therapieën en medicatie.

Wat als wij niet de enige zijn die invloed hebben op onze geest

Dat is angstaanjagend omdat het onzichtbaar is. Toch is dit het fundament waar Bhuta Vidya op gestoeld is. Bhuta vidya is de ayurvedische psychiatrie. Bhut of bhoot betekent onzichtbare reden,
In de Ayurveda benoemen ze ziekten waar geen zichtbare oorzaak voor is. Invloeden van andere geesten dan onze eigen geest en invloeden van planeten worden zeer serieus genomen. Er is een heel scala aan invloeden beschreven door planeten en andere geesten die even wonderlijk als onvoorstelbaar zijn. Maar als we de recente berichten lezen wordt het steeds duidelijker dat wij nog steeds, ondanks al onze technologische vooruitgang geen idee hebben wat er binnen in mensen afspeelt. Wordt het misschien eens tijd om duizenden jaren terug in de geschiedenis te gaan en te leren wat onze oudste medische wetenschap verteld over geesteszieken. Welke behandelingen zijn er bijvoorbeeld vanuit de Ayurveda en hoe anders is dat dan onze eigen Westerse psychologische aanpak.

Mind Walls I en II lichten een tipje van de sluier op

Mind Walls I legt de lichamelijke en geestelijke anatomie uit. Vervolgens worden een aantal ziektebeelden toegelicht.
Mind Walls II gaat dieper in op de geestesziekten. Afwisselend zie je verschillende situaties waarin de zieke geest in terecht gekomen is of waarmee de geest in dialoog is.
Hier wordt verbeeld waar voorheen geen beelden voor waren. Absoluut de moeite waard om te zien.

Andere inzichten geven andere oplossingen

De methoden die zij hanteert laten zien hoe mentale problemen opgelost worden met mantra(chanten), tantra (acties) en yantra (vormen) therapieën, verandering van voedsel en kruidenpreparaten. Dus geen gesprekstherapieën en geen medicatie. Wanneer je de zieke geest drogeert is er geen contact meer. Dat contact is het enige dat je hebt dus dat moet je open houden.
Deze beide films zijn een eyeopener hoe het ook anders gezien kan worden.
Het geeft je niet opeens alle antwoorden op de vragen maar opent wel nieuwe mogelijkheden voor andere behandelmethoden.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.