Vroeg een van de bezoekers verbaasd tijdens een van onze Ayurvedische Open Tuindagen aan Mohana. “But of course they do, dear” was haar onmiddellijke antwoord.
Mohana is haar hele leven lang intens verbonden met “haar” planten, bomen en kruiden. Van heel dichtbij zie ik dagelijks deze aandachtige band tussen Mohana en de natuur. Voor haar is er geen verschil tussen leden van haar familie en de planten of dierenwereld. Zij zorgt voor haar “children” of het nu een plant een huisdier of haar zoon is met dezelfde overgave en intentie. Er is geen onderscheid in belangrijkheid. “We are all One” zegt ze als ik daarnaar vraag.
Onze tuin is een combinatie van factoren zoals aandacht, leiding en overname van de natuur zelf. Alle planten mogen er zijn. Mohana luistert naar haar planten, bestudeert hun aard, werking, medicinale eigenschappen en hoe zij deze Nederlandse planten Ayurvedisch kan toepassen. De vele vragen van onze clienten over welke kruiden ondersteunend kunnen werken bij hun gezondheid of ziekten neemt zij mee als zij naar de tuin gaat.
In onze tuinen staan veel waterplanten. Dat is niet verrassend als je bedenkt welke ziektebeelden het meeste voorkomen in ons land. Ontstekingen als aanleiding van veel chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart en vaatziekten, reuma, artritis en alzheimer hebben baat bij kruidencomplexen waar ook waterplanten inzitten. In waterplanten zijn ook weer veel verschillen te vinden. Mohana kan daar prachtig over vertellen.
Mocht je hier meer over willen weten dan raad ik je aan om onze laatste Open Ayurvedische Tuindag van dit jaar te bezoeken op zaterdag 13 augustus. Je kunt hieronder meteen je kaartje bestellen voor het volledige programma – lezing over de ayurvedische kijk op planten – ayurvedische maaltijd en rondleiding in de tuinen met uitleg door Mohana.
Het team van het EAC heten je van harte welkom.
Referentie:
Wanneer je denkt dat er geen “wetenschappelijk” bewijs is of planten kunnen communiceren heeft het mis. Bekijk de bijzonder mooie TedX film van de Canadese ecologist Suzanne Simard “How trees talk to each other.”
Of lees dit artikel op Kennislink waarin Zwitserse onderzoekers bewijs vinden voor het feit dat bomen koolstof delen door middel van communicatie.