Kun je aan je genen zien of je een Vata, Pitta of Kapha bent?

Je genen laten zien of je een Vata, Pitta of Kapha constitutie hebt.

Het antwoord is kort en krachtig en dat is “ja”, dat kunnen we inderdaad zien.

In de Ayurveda delen we mensen in op basis van de verhouding van hun drie dosha’s vata, pitta en kapha. Deze fundamentele constitutie is heel bepalend voor de rest van je leven.

De kennis van deze fundamentele constitutie van een mens bepaald in grote mate de aanleg voor en prognose van ziekten, alsmede de therapie en de levensstijl.

Dit is de basis van de Ayurveda en loopt als een rode draad door ieders leven.

Ayurveda beschrijft zeven constitutietypen (Prakriti’s), elk met een verschillende mate van aanleg voor verschillende ziekten. Daarvan zijn de drie meest contrasterende types, vata, pitta en kapha, het meest vatbaar voor ziekten.

In het domein van de moderne voorspellende geneeskunde worden inspanningen gedaan om ziektefenotypes met grotere precisie vast te leggen voor een succesvolle identificatie van markers, zodat we adequaat kunnen reageren op toekomstige ziektecondities.

Het genotype is hoe een bepaalde eigenschap in het DNA staat. Bijvoorbeeld of je blauwe of bruine ogen hebt, krullend haar of steil haar.  Het fenotype is hoe je eruit ziet, maar is ook afhankelijk van omgevingsfactoren.

Je kan bijvoorbeeld genetisch krullend haar hebben, maar het steil maken met de stijltang. Het fenotype is dus het genetype + invloeden van de omgeving.

Complexe ziekten worden veroorzaakt en beïnvloed door een interactie met genetische, omgevings- en leefstijlfactoren.
Dit nieuwe inzicht is feitelijk al heel oud in de Ayurveda omdat wij altijd met omgevingsfactoren rekening houden.

In 2008 heeft, onder leiding van dr. Bhavana Prasher e.a. van het Institute of Genomics and Integrative Biology uit India, een onderzoek plaatsgevonden om te kijken of we de constitutietypen zoals die gebruikt worden in de Ayurveda op genniveau kunnen terugvinden.

Met andere woorden: Zijn vata mensen als groep verschillend van pitta- of kaphamensen als we dat op het niveau van de genen bekijken.

Dr. Bhavana Prasher en zijn team namen bloed af van de verschillende constitutietypen en onderzochten dit op: genoombrede expressieniveaus, biochemische en hematologische parameters.

Gene Ontology (GO) en pathway-gebaseerde analyse werd uitgevoerd op differentieel tot expressie komende genen om te onderzoeken of er significante verschillen waren tussen vata-, pitta- en kaphatypen.

De Gene Ontology (GO) beschrijft onze kennis van het biologische domein met betrekking tot drie aspecten: Activiteiten op moleculair niveau uitgevoerd door genproducten, cellulaire componenten en biologische processen.

In een voorbeeld van GO-annotatie kan het genproduct “cytochroom c” worden beschreven door de moleculaire functie oxidoreductase-activiteit, het biologische proces oxidatieve fosforylering, en de cellulaire component mitochondriale matrix.

Het onderzoek werd dus heel breed en gedetailleerd uitgevoerd om een zo betrouwbaar mogelijk inzicht te krijgen in de vata-, pitta- en kaphatypen.

Het resultaat was heel indrukwekkend te noemen. Mensen met de drie meest contrasterende constitutionele types vertonen opvallende verschillen met betrekking tot biochemische en hematologische parameters en op genoombrede expressieniveaus.

Biochemische profielen zoals leverfunctietesten, lipidenprofielen, en hematologische parameters zoals hemoglobine vertoonden duidelijke verschillen tussen deze drie types.

Functionele categorieën van genen die een differentiële expressie vertoonden tussen de drie types waren significant aantoonbaar in biologische kernprocessen zoals transport, regulatie van cycline-afhankelijke proteïne kinase activiteit, immuunrespons en regulatie van bloedstolling.

Er werden ook afzonderlijke met ziekte gerelateerde genen waargenomen in de vata, pitta en kapha types.

De conclusie was dan ook dat op Ayurveda gebaseerde methode van fenotypische classificatie van de drie duidelijk afgebakende constitutietypen ons in staat stelt om genen te ontdekken die kunnen bijdragen aan systeemniveauverschillen bij mensen die kunnen leiden tot differentiële aanleg voor ziekten.

Dit is een eerste poging om het principe van klinische fenotypering van een traditioneel systeem van geneeskunde te ontrafelen in termen van moderne biologie.

Een integratie van Ayurveda met genomica biedt dus mogelijkheden en beloften voor toekomstige voorspellende geneeskunde.

Bron:

Abstract Title:

Whole genome expression and biochemical correlates of extreme constitutional types defined in Ayurveda.

Abstract Source:

J Transl Med. 2008;6:48. Epub 2008 Sep 9. PMID: 18782426

Abstract Author(s):

Bhavana Prasher, Sapna Negi, Shilpi Aggarwal, Amit K Mandal, Tav P Sethi, Shailaja R Deshmukh, Sudha G Purohit, Shantanu Sengupta, Sangeeta Khanna, Farhan Mohammad, Gaurav Garg, Samir K Brahmachari, , Mitali Mukerji

Article Affiliation:

Genomics and Molecular Medicine, Functional Genomics Unit, Institute of Genomics and Integrative Biology, CSIR, Delhi, India.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* indicates required