Bestaat er zoiets als de perfecte tong? Dat zou interessant zijn!
Nou, voor zover ik weet bestaat er geen perfecte tong. Er bestaat wel een vata-, pitta- en een kaphatong. Echt waar.
De vatatong is dun, smal, droog en een klein beetje roze.
De pittatong is wat roder, gemiddeld van grootte en ietwat droog.
De kaphatong is groot en vol, rozig van kleur en vochtig.
Een gezonde tong ziet er zo uit.
Roze, niet vaalroze of paars of rood.
De roze kleur is egaal over de gehele tong.
Over de hele tong zie je kleine smalle cilindrische smaakpapillen.
Niet te droog en niet te nat, gewoon vochtig.
Geen barsten in de tong.
Heel lichte mucuslaag.
Geen tandafdrukken of glazig uiterlijk aan de zijkanten.
Voordat we de “perfecte” tong constitutioneel bespreken, moeten we opmerken dat we allemaal een tong hebben die nauw aansluit bij onze belangrijkste constitutie.
Vata = De tong is dunner, kleiner en een beetje ruw en droog.
Pitta = De tong is wat roder van kleur, middelgroot en enigszins droog…
Kapha = De tong is groter, vol, mogelijk lichtroze en een beetje nat.
Tekenen van een gezonde tong
- Roze: niet bleek, scharlaken of rood.
- De roze kleur is consistent over de hele tong.
- Over het hele bovenvlak van de tong zijn kleine cilindervormige smaakknoppen te zien.
- De tong is niet te nat of te droog. Het is precies goed-vochtig.
- Geen barstjes.
- Een heel dun wit slijmlaagje.
- Geen tandafdrukken of glazigheid aan de zijkanten.
Tong_Diagnose_Op zoek_naar_onevenwichtigheden
Binnenin je maag en darmen heb je darmvlokken en delicaat epitheel, met een dun laagje slijm dat de bovenste spijsvertering bekleedt. Deze laag helpt bij de assimilatie van voedingsstoffen en de afbraak van gifstoffen. De gezondheid van de spijsverteringshuid werd klassiek beoordeeld door de tong te onderzoeken. We zijn er allemaal mee opgegroeid dat elk doktersbezoek begon met een tongspatel.
Als de darmen ontstoken raken of uit balans raken, produceren ze overtollig slijm, waardoor de darmvlokken vastlopen en hun vermogen om afvalstoffen af te breken en voedingsstoffen op te nemen negatief wordt beïnvloed. In dat geval wordt de tong rood of te nat en slijmerig.
Aan de andere kant, als de darmen te droog zijn door overmatige stress of uitdroging, drogen de darmvlokken uit en verliezen ze hun functie, waardoor de tong droog, uitgedroogd en zelfs bleek of gebarsten wordt. Onderzoek eens je eigen tong en kijk of je tekenen kunt vinden voor verbetering?
Als ik naar een tong kijk let ik op vier dingen: kleur, vorm, vochtigheid en beslag. Als een tong bijvoorbeeld slap in de mond ligt tegen de tanden aan, betekent dit dat er te weinig levensenergie (ojas) is om de spieren en het bloed bij elkaar te houden. Het beslag op je tong weerspiegelt in grote lijnen de toestand van je spijsverteringsorganen, je maag in het bijzonder.
- Hollywood tong
Als een tong er mooi rood, glad en vochtig uitziet, dan noem ik dat een filmstertong. Zo’n tong die je ziet in films en die iedereen prachtig vindt.
Maar een rode tong is eigenlijk niet zo best. Als er te veel zuur in de maag zit, laat de tong dat zien door rood te kleuren. Door de overgevoeligheid van de maagwand en het bovenste gedeelte van de dunne darm gaan de smaakpapillen samentrekken. Dat doen ze waarschijnlijk om zich te beschermen tegen de zuurgraad. Het resultaat is dan ook een hele gladde tong alsof het gepolijst is. Ook is de tong vochtiger dan normaal als gevolg van de extra hoeveelheid slijm vanuit de maag en de ingewanden om het slijmvlies te beschermen.
- Een tong die geïrriteerd is
De geïrriteerde tong reflecteert irritatie als gevolg van stress op de ingewanden. Deze tong kan glad, vochtig of vaal zijn. De gladheid komt omdat de smaakpapillen samentrekken. Het is vochtig omdat er teveel slijm geproduceerd wordt en de kleur is vaal vanwege de lage productie van maagzuur, als een manier om de slijmvlieswand verder te beschermen tegen irritatie. Je zit dan dus gauw in een vicieuze cirkel.
- Zure tong.
Kan dat ook? Ja, dat kan dus. De “zure” tong reflecteert symptomen zoals maagzuuroprispingen. Wanneer het maagzuur steeds maar opbouwt en zich een weg naar boven baant, kan het de slijmvliezen van de maag, slokdarm, mond en dus de tong bereiken. Het resultaat is een erg rode, droge en heel vaak spekgladde tong.
- Zompige of moerassige tong.
Ja, hoe omschrijf je zoiets? Een tong waaraan je kunt zien dat het spijsverteringsvuur heel laag staat. Dit resulteert dan in een vale, natte, gecoate en zelfs gezwollen tong. Dit laatste is weer afhankelijk van wat voor type dosha je bent.
- Tong met tandafdrukken.
Dit hebben we allemaal wel eens gezien. Dat je tanden in de randen van je tong staan. Soms heeft het verkleuringen die niet gelijk zijn. Roder aan de ene kant of juist bleker aan de andere kant. Een van de eerste redenen is dat je niet genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dat kan verschillende redenen hebben en dat is iets wat je als eerste moet zien uit te vinden. Het beste is om als eerste met vitamine C te beginnen. Heb je dat niet voldoende, dan is 2 x 1000 mg al genoeg om de tandafdrukken in je tong te stoppen.
- Stresstong
Deze tong, die over het algemeen vata- en pitta-types aantast, vertoont veel kleine barstjes op de tong. Een “stress-tong” is ook meestal droog en vaak onvast.
- Tong met barsten
Soms zie je een diepe barst over het midden van de tong lopen. Dit kan wijzen op vataspanning in het zenuwstelsel of spanning op de rug.
- Amatong
Ama is ophoping van verkeerd verteerd voedsel dat het darmkanaal kan verstoppen. Er is sprake van een ama-tong wanneer zich op de hele tong een dikke laag ophoopt. Als de ama zich achter op de tong ophoopt, is dat meestal een ophoping van gifstoffen in de dikke darm, dunne darm en dikke darm. Een dikke laag op de voor- en achterkant van de tong wijst op ama-vorming in de maag en dunne darm
- Bleke tong
Een bleke tong wijst op een gebrek aan goed maagzuur en spijsverteringsenzymen, die nodig zijn om voedsel adequaat te verteren en mineralen, vitaminen en voedingsstoffen te leveren die nodig zijn voor een optimale gezondheid. Soms kan dit ook een teken van bloedarmoede zijn. Dus even controleren door het onderste ooglid te bekijken op bleekheid kan dit bevestigen. En uiteraard een bloedwaarde test om het Hb te controleren.
- Droge tong
Om ervoor te zorgen dat de maag het zuur kan produceren dat nodig is om moeilijk verteerbaar voedsel te verteren, heeft de maag een goede hydratatie nodig. Een goede hydratatie ondersteunt een bicarbonaat laag van cellen die voor 80% uit water bestaat en als buffer dient voor de zuren in de maag. Zonder voldoende hydratatie produceert de maag geen zuur en wordt de tong vaak erg droog en lichtjes bleek.
- Natte tong
Een te natte tong kan een gevolg zijn van overtollig kapha (slijm) van een ernstig geïrriteerd maagslijmvlies, darmwand, onverteerde eiwitten zoals caseïne of gluten, of aan overmatige stress.
- Gezwollen tong
“Opgezwollen tong” kan wijzen op een verstopt lymfestelsel dat zich in de amandelen, adenoïden en tong terugtrekt. Kijk naar andere tekenen van lymfestuwing om dit te bevestigen.
Zorgen voor je tong
Tongschrapen is het schrapen van je tong voor het tandenpoetsen. Studies hebben aangetoond dat deze eenvoudige techniek:
- Ongewenste bacteriën in je mond vermindert die schadelijk zijn voor je tandvlees, tanden en je mondhygiëne in het algemeen.
- Verminderd vluchtige zwavelverbindingen (VSC), de bijproducten van mondbacteriën die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem.
- Verbetert de functie van je smaakpapillen voor een betere smaak en vertering van voedsel.
- Verandert de omgeving van je mond om de bacteriële belasting te verminderen en daarmee tandbederf tegen te gaan.
- Toxinen, of ama (zoals we eerder hebben besproken), verzamelen zich achter op de tong en kunnen de ademhaling belemmeren en een vieze geur veroorzaken.
Koper is misschien wel het beste metaal voor het schrapen van je tong, omdat je mond vol zit met zowel goede als minder goede bacteriën. Koper lijkt niet alleen giftig te zijn voor de slechte bacteriën, het levert ook belangrijke enzymen die de gezonde microben in de mond nodig hebben om te overleven.
In één onderzoek waren de antiseptische voordelen van koper zo groot dat, wanneer koper als meubilair in ziekenhuiskamers werd aangebracht, het aantal bacteriën op alle oppervlakken in de ziekenhuiskamer aanzienlijk daalde. Sommige ziekenhuizen nemen nu koperen meubilair op als onderdeel van hun antibacteriële strategieën.