Hoera? We hebben er een orgaan bij! Welkom Mesenterium.

Mesenterium

Hoe kan dat nu zou je zeggen. We weten zoveel van het menselijk lichaam af en nu opeens ontdekken we weer een nieuw orgaan. Er zijn nu in totaal 79 organen beschreven in het menselijk lichaam. De credit gaat naar Leonardo Da Vinci die in 1508 het mesenterium voor het eerst beschreef. Dus eigenlijk is het (heel) erg oud nieuws.

We hebben het dus niet opnieuw ontdekt. Wat wel nieuw is dat is het feit dat de Ier Coffey recentelijk uitgevonden heeft dat dit niet zomaar verschillende vliesje zijn in je buik. Coffey ontdekte dat losse stukken van het mesenterium samenhangen en één geheel vormen, dat deel uitmaakt van ons spijsverteringsstelsel. Net zoals je huid je hele lichaam bedekt en dus als één geheel gezien wordt is dat ook het geval met het mesenterium.

Hoe ziet het eruit?

Het mesenterium is een dubbele plooi van het buikvlies dat onze buikholte bekleedt. Het hecht onze darmen vast aan de binnenkant van onze onderbuik en houdt alles op zijn plaats. In een interview met BNR gisterochtend omschreef een chirurg het als – “het lijkt op een plastic tasje waar de darmen in zitten en zodoende alles op zijn plaats houden.”

Klinische betekenis?

Het is heel belangrijk dat het mesenterium nu als één orgaan gezien wordt. Bij de ziekte van Crohn wordt het mesenterium vaak verdikt en dat heeft gevolgen voor de darmen. Het zijn dus niet de darmen waar de ziekte van Crohn begint maar het mesenterium. Hoe wordt dat getriggerd? In zijn laatste onderzoek getiteld “Het mesenterium, vriend of vijand van Crohns Disease (CD)” geeft Coffey wel aan dat het nog heel onduidelijk is wat nu precies de rol is van het mesenterium bij deze wijdverspreide ziekte!

Eenheid in verscheidenheid

Kortom er is werk aan de winkel voor onze onderzoekers. Een ding is zeker. Het belang van voortdurend zoeken naar eenheid in het menselijk lichaam is cruciaal. We praten wel over 79 organen alsof het onderdelen zijn van een auto maar er is natuurlijk wel een eenheid in dit ogenschijnlijk zeer gevarieerde beeld van lichaamsweefsels.

Intelligente samenhang

Alle organen op een rij maken nog geen mens en de interactie tussen al deze organen is ook niet zichtbaar als je het uitsluitend anatomisch bekijkt. Gelukkig is daar nog de Ayurveda. Vanaf het allereerste begin heeft Ayurveda nooit het overzicht verloren over de eenheid van lichaam en geest.

Regelmatig uitzoomen

Natuurlijk is het interessant om in te zoomen op details om meer te weten te komen over de diverse onderdelen. Het regelmatig uitzoomen moet echter niet vergeten worden. Er is een intelligente samenhang in het lichaam dat voortdurend de balans regelt. Het is die samenhang dat sturend moet zijn en niet de details.

De afbeelding boven aan dit blog is een foto gemaakt door de patholoog dr. Akashi van het Saga Prefectural Hospital Koseikan in Japan. Doordat het licht er van achteren doorheen schijnt kun je heel mooi zien hoe het mesenterium eruitziet.

“Op dit moment hebben we de anatomie en de structuur van het orgaan bepaald. De volgende stap is de functie. Zodra je de functie begrijpt, kun je afwijkingen constateren. Vervolgens kun je ziektes benoemen. En tot slot kun je met nieuwe behandelingen komen” J. Coffey

Geeft deze quote van J. Coffey de goede volgorde? Ik hoor graag van jullie of deze quote ook anders kan.

[camera]
Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en de gratis MasterClass “Tien Ayurvedische leefregels voor een leven vol energie. Deze masterclass is gratis te downloaden via deze site.”.[/camera]

Bronnen:
The mesentery in Crohn’s disease: friend or foe?
PMID: 27115218
Clinical Anatomy Associates
https://clinanat.com/mtd/529-mesentery

Photocredits:
Thanks to Dr. Michiaki Akashi, M.D. to use his artwork in this article. Dr. Akashi works as a surgeon and pathologist in the Saga Prefectural Hospital Koseikan in Saga, Japan.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

1 gedachte over “Hoera? We hebben er een orgaan bij! Welkom Mesenterium.”

  1. quote;
    Nu het “mesenterium” zich heeft doen kennen als een orgaan, een functionele eenheid, kunnen we door het bestuderen van de anatomie en structuur van dit orgaan wellicht ook meer te weten komen over de functie.

    Hallo Cornelis, ik zocht naar je mailadres om een potje trifala churna te bestellen bij je. Het gaat nog steeds heel goed sinds ons laatste telefoongesprek en ik zie de toekomst heel licht en vol mogelijkheden. In januari zal ik waarschijnlijk een lezing geven over ‘het hunza-project’ voor een club die projecten zoekt om vrouwen te ondersteunen. Heb ook een brief aan Maxima geschreven. Het stroomt.
    Even terug naar het mesenterium.
    Mijn intuïtie zegt dat dit orgaan bij mij een hoofdrol speelt in de genezing en dat “stroming”, uitwisseling” en “verbinding” de kern is van haar functioneren.
    lieve groet
    Maria

Reacties zijn gesloten.

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* indicates required