Hoe weet je of je een sterk immuunsysteem hebt?

Vroeg Jeroen me tijdens zijn consult.

Tja, hoe weet je dat eigenlijk?

  1. Is er zoiets als een test om in één oogopslag te kijken of jouw immuunsysteem voldoet?
  2. Wat is eigenlijk je immuunsysteem en waar is het gehuisvest? Het zijn vragen die ik de laatste tijd steeds vaker krijg.

De belangrijkste test om te kijken of je immuunsysteem voldoet is bij jezelf na te gaan hoe jij je voelt.

  • Ben je energiek?
  • Voel je jezelf sterk?
  • Wanneer was je voor het laatst ziek?
  • Slaap je goed?
  • Eet je goed?
  • Eet je met smaak?
  • Ga je regelmatig naar het toilet?
  • Is je ontlasting zacht (normaal) of hard (constipatie)?

Kortom, voel jij je gezond? Deze eenvoudige vragen zijn al een eerste stap in je het bewust worden van de conditie van je lichaam.

Je immuunsysteem is het volledig gezond en vitaal zijn van al je lichaamsfuncties.

 

Het is dus een optelsom van het goed functioneren van alle samenwerkende cellen in je gehele lichaam.

Je immuunsysteem is geen orgaan

Het is niet een orgaan dat je kunt aanwijzen, zoals je hart of je lever. Het is een systeem van diverse cellen die allen tezamen een regulerende, voedende en energieleverende taak hebben.

Dat maakt het lastig om èèn ding te noemen waardoor je jouw immuunsysteem kunt versterken. Jeroen raakt daardoor in verwarring. Wat moet hij nu doen om te zorgen dat zijn immuunsysteem in orde is?

Je eerste lijn

Je huid, maar ook je slijmvliezen zijn je eerste barrière tegen ziektekiemen. Je eerstelijnsafweer is een mechanische barrière die het binnendringen van bacteriën, virussen en schimmels tegengaat.

Je huid bestaat uit meerdere lagen van verschillende soorten epitheelcellen. Epitheelcellen is een bedekkend weefsel. Ook de slijmlaag die de binnenholte van je darmen, je luchtwegen en de vrouwelijke genitaliën bedekt, bestaat uit epitheelcellen.  

Dagelijkse huidverzorging is dus geen overbodige luxe maar een eerste stap op weg naar een sterk immuunsysteem. Als je kleine wondjes, sneetjes of kloofjes hebt is het belangrijk om die meteen te verzorgen. Doe je dat niet dan is het net alsof de deur van je huis openstaat. Dan maak je het voor indringers wel heel makkelijk om binnen te komen. Verzorg en controleer je huid dus dagelijks.

Dagelijks je huid insmeren met een voedende en balancerende tridosha tailam is een uitstekende manier om je huid in goede conditie te houden.

Verzorg je huid met VPK olie.

Een gezonde huid is je eerste stap op weg naar een sterk immuunsysteem.

Hoesten, niezen en braken zijn een reactie van je lichaam tegen indringers. Ook de spoelende werking van tranen en urine houdt indringers buiten je lichaam. Probeer altijd je natuurlijke respons zoals hoesten of niezen toe te laten. Het heeft een reden dat je lichaam zo reageert, dus sta het toe. Zorg er wel voor dat je zakdoekjes bij je hebt zodat je snel kunt reageren.

Je tweede lijn

Mocht een ziekteverwekker toch je lichaam binnendringen, dan stuit deze op je tweedelijnsafweer. Deze lijn bevindt zich in je bloed, weefselvloeistof en in je lymfevaten. Deze afweerlinie bestaat uit diverse typen witte bloedcellen.

Je afweersysteem bestaat uit twee belangrijke delen: dat zijn je witte bloedcellen en je antistoffen.

Witte bloedcellen, ook wel leukocyten of witte bloedlichaampjes genoemd, zijn grote bloedcellen met een celkern. Ze maken een heel klein deel uit van alle cellen in het bloed. De meeste cellen zijn je rode bloedcellen; die zijn veel kleiner en hebben geen kern.

Je rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het binden van zuurstof.

Je witte bloedcellen hebben de functie om te zorgen dat jouw lichaam zo min mogelijk door bacteriën en virussen (ziekteverwekkers) wordt geteisterd. Zodra het lichaam in contact komt met een schadelijke bacterie of virus, komen deze witte ‘soldaatjes’ in opstand om ze onschadelijk te maken.

Er zijn zeven verschillende soorten witte bloedcellen.

  1. Neutrofielen – komen als eerste in actie bij infecties.
  2. Eosinofielen – bestrijden parasitaire infecties.
  3. Basofielen – komen in actie bij allergische reacties.
  4. Lymfocyten – maken antistoffen.
  5. Monocyten – zwellen op en gaan naar de geïnfecteerde plaats toe. Deze opgezwollen monocyten worden macrofagen genoemd.
  6. Macrofagen – zuigen bacteriën en virussen op en breken ze af.
  7. Dendritische cellen – controleren het lichaam voortdurend op de aanwezigheid van ziekteverwekkers.

Ieder van hen heeft dus zijn eigen rol in je afweersysteem.

Je microbioom

Wat zeg je nu weer? Ja, je microbioom hoort ook bij je immuunsysteem. In onze darmen wonen biljoenen bacteriën van wel 150 verschillende soorten. Deze bacteriën helpen ons ons voedsel te verteren en ze leren ons afweersysteem om goede bacteriën met rust te laten en slechte bacteriën aan te vallen. Hierdoor blijft ons microbioom in balans. 

Te veel om op te noemen.

Dat is dus nogal wat als je aan je immuunsysteem denkt.  

Daarom is het belangrijk om al deze facetten bij de gezondheid van je lichaam te betrekken en niet te vervallen in enkele of lokale verschijnselen.   

Het hele systeem, jouw hele systeem, al je lichaamscellen maar ook de conditie van je geest is van invloed.

Stress, weinig lichaamsbeweging, slecht slapen zijn allemaal factoren die je immuunsysteem verzwakken.

Hoe pakt Ayurveda al deze dingen aan?

Ayurveda denkt en handelt in systemen. Dat doet ze al eeuwenlang en daardoor is er heel veel informatie bekend over hoe je gezond en vitaal je leven kunt leven. Het is dus voor Ayurveda een vanzelfsprekendheid om al deze voorgaande aspecten in je dagelijkse leven te integreren.

Ieder mens is uniek, maar mensen zijn wel in drie typen onder te verdelen die ieder op systeemniveau vergelijkbaar reageren.

Ieder type (vata, pitta, kapha) reageert anders op voeding, beweging en leefstijl. Het is handig om hier rekening mee te houden omdat deze kennis voortkomt uit duizenden jaren proefondervindelijk onderzoek, aanpassingen en verfijningen.

Je kunt hier kijken wat je voor type bent en je kunt hier kijken welke voeding bij je past. Dat is al een eerste stap om voor je eigen gezondheid op te komen.

Ayurvedisch Balans Consult (ABC)

Ben je geïnteresseerd geraakt om een advies op maat te krijgen, boek dan een ABC-consult in. In een 1½ uur durend gesprek leer ik je inzichten over jezelf waardoor je jouw gezondheid in eigen hand kunt nemen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.