Heeft Geneeskunde op Basis van Prakruti de Toekomst?

Prakruti is je geboorteconstitutie, je genetische blauwprint.

Individuele geneeskunde “gebruikt informatie over iemands genen, eiwitten en omgeving om ziekte te voorkomen, te diagnosticeren en te behandelen”.

Prakruti

In al die duizenden jaren dat Ayurveda gepraktiseerd wordt is er veel veranderd. Een ding is echter nooit veranderd en dat is dat ieder persoon origineel is en daardoor ook op een unieke manier behandeld moet worden. Dit uitgangspunt is en blijft het anker van de Ayurveda en wordt Prakruti genoemd. De ware aard van een persoon zowel fysiek als mentaal.

One for All

Het lijkt zo logisch en toch is dit uitgangspunt helemaal losgelaten in de reguliere geneeskunde. Het traditionele pad van de ontwikkeling van geneesmiddelen dat de reguliere geneeskunde heeft beïnvloed, is gebaseerd op het identificeren van therapieën en medicatie die zich richten op een gehele populatie.

Meten is weten, toch??

In het Westen houden we van duidelijkheid. Er wordt wat gemeten, gewogen, onderzocht, bekeken en beschreven op basis van zichtbare en meetbare resultaten. Zo blijft er weinig ruimte over voor dingen die minder tastbaar zijn omdat daar geen plaats voor is.
Een ziektebeeld kun je classificeren, beschrijven, in beeld brengen en het op die manier tastbaar maken. Maar waarom iemand een ochtendmens is, of een snelle stofwisseling heeft, of liever naar een warm land op vakantie gaat is niet zo makkelijk te verklaren, laat staan te meten.

Prakruti is je routemap in je leven

Toch zijn dit de vragen die gesteld worden als iemands Prakruti bepaald wordt. Tijdens het bepalen van iemands geboorteconstitutie worden heel veel uiteenlopende vragen gesteld en de pols gevoeld om te onderzoeken of iemand een Vata, Pitta of Kapha type is. In alles wat daarna komt, hetzij voedingsadviezen, kruiden, behandelingen of leefstijladviezen is deze uitslag bepalend. Het is jou persoonlijke routemap in je leven.

Het zit in je genen

Het is nog maar kort dat ook de Westerse geneeswijze meer en meer gaat zoeken naar manieren om iemand persoonlijk te ondersteunen. Deze ontwikkeling is versneld doordat na het ontrafelen van het menselijk genoom de illusie dat op basis van ons DNA toegespitste medicatie ontwikkeld kan worden helemaal niet opging. Het ligt allemaal veel genuanceerder.

De patient doe mee

In het snel voortschrijdende tijdperk van de genomische en moleculaire geneeskunde neigen belanghebbenden steeds meer naar specificiteit in de medische praktijk. De tevredenheid van de patiënt over management van zijn ziekte is gebaseerd op de vraag naar therapieën die effectief zijn met minder bijwerkingen om de kwaliteit van leven te verbeteren. De patiënt wordt mondiger en wil meer betrokken worden bij management van zijn ziekte.

Nieuwe kennis, nieuwe inzichten

Moderne artsen verwelkomen dit en zoeken naar therapieën die resulteren in een definitieve genezing en de diagnose en behandeling van trial-and-error minimaliseren. Bovendien accepteert de medische praktijk de moleculaire en genetisch verworven kennis voor het beoordelen van ziekterisicofactoren en preventieve mechanismen. Farmaceutische en biotechnologische bedrijven zijn dan ook bezig met de ontwikkeling van geneesmiddelen, die sneller en beter zijn om tijd en geld te besparen.

Voorkomen is beter dan genezen

Regulerende instanties staan ook onder druk om geneesmiddeltherapieën goed te keuren met minimale bijwerkingen en een hoge werkzaamheid. De patiënt eist dit ook, en wordt steeds meer een sturende factor in de beleidsvorming van deze instanties.
Overheid en zorgagentschappen hebben ook een interesse ontwikkeld voor nauwkeurigere behandelingen om uitgaven voor ineffectieve therapieën te voorkomen die uiteindelijk meer gezondheidskosten zullen veroorzaken.

Ayurveda doet mee.

Tot slot, hoewel conventionele geneeskunde niet volledig kan worden uitgesloten, is het duidelijk dat PM (personalized medicine) de toekomst van de geneeskunde bepaalt en een veelbelovende kans biedt om in de toekomst de conventionele geneeskunde volledig voorbij te streven.
Ayurveda, de oudste geneeswijze ter wereld past met haar onwrikbare geloof in PM en haar ijzersterke concept ‘Prakruti’ naadloos in deze ontwikkeling.

Cornelis Peters
23-01-2018

[camera]
Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en zijn meest gedownloade e-book “Gezond worden en blijven met Ayurveda. Dit e-book is gratis te downloaden via onderstaand formulier.”[/camera]

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Heeft Geneeskunde op Basis van Prakruti de Toekomst?”

  1. Ik doe de opleiding ayurvecische consulent en ben erg geinteresseerd in uw boek over ayurveca. Dank u

  2. Dag Fienie.
    Als je in dat rode plaatje met gratis e-book je naam en emailadres intypt stuur ik het naar je toe.
    Veel succes met je opleiding. Bij wie doe je deze cursus?
    Met vriendelijke groet,
    Cornelis

Reacties zijn gesloten.

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.