Gezondheid als Emotionele Achtbaan.

Gezondheid als emotionele achtbaan

Over de angst om niet gezond te zijn en de emoties die dat oproept praten de meesten van ons niet graag.

We horen van alles in de media over gezondheid. Over eten: wat wel en niet goed is. Vandaag is koffie goed maar morgen kan het opeens niet meer goed zijn.

Lange tijd was roomboter uit den boze en nam iedereen margarine. Ik herinner me nog heel goed het blauwe strikje om de bluebandboter bij ons vroeger op tafel. Nu is margarine niet meer goed en is roomboter weer terug.

Je raakt in de war omdat je het wel graag goed wilt doen. Maar wanneer is het wel goed? Je wordt er angstig en nerveus van en voelt vaak dingen die wijzen op een of andere ziekte.

Dus hou je jezelf voor dat je regelmatig uit balans bent.

Natuurlijk ga je niet over je zorgen omtrent je gezondheid praten. Tenminste, de meesten van ons doen dat niet. Je koopt je boodschappen bij de betere winkels, je kookt je maaltijden en je dieet zo af en toe, maar de angst of je het wel goed doet of dat het toch anders moet, blijft.

Gezondheid is net een emotionele achtbaan.

Zodra je klachten krijgt vliegt de angst je aan. Het zal toch geen enge ziekte zijn? Zie je wel, ik moet dit of dat gewoon niet eten.

Het stemmetje in je hoofd begint tegen je aan te praten en blijft maar in je gedachten malen dat je het niet goed doet. Je wordt daar nog nerveuzer van en begint links en rechts informatie te verzamelen om je gezondheid weer in goede banen te leiden.

De overvloed aan informatie en de tegenstrijdigheden daarin brengen je nog verder van de wijs. Je bouwt aan een doolhof met ‘mindwalls’ in je hoofd. Mindwalls zijn blokkades die her en der in je gedachten zijn verspreidt.

De gedachtenkronkels lijken veroorzaakt te worden door iets van buiten.

Het is net alsof je voortdurend van buitenaf wordt beïnvloed door de keuzes die je maakt. Is het nu je eigen keuze of wordt het je opgedrongen? Voel ik nu toch die pijn weer terug? Je googled wat op internet en ja hoor: je leest je ergste angsten. Dat voelt bij jou ook precies zo.

In werkelijkheid veroorzaak je de meeste twijfels zelf. 

De zorgen die je maakt om je gezondheid maken dat de dingen erger zijn dan ze lijken. Je wilt bijvoorbeeld een bepaald dieet volgen of je wilt iedere dag om 6 uur opstaan zodat je tijd vrijmaakt om te sporten.

Je streeft naar een bepaald gewicht of het volhouden van een bepaald dieet zodat je gehoorzaam bent aan je gedachten. Als je dat allemaal precies doet, dan pas wordt je gezond.

De ­­angsten lijken veroorzaakt te worden door iets van buiten maar heel veel van deze onzekerheden zijn het effect van wat jij denkt.

Je legt jezelf allerlei eisen op om maar gezond te worden. De gedachte alleen al dat je ziek zou zijn maakt dat je je niet goed voelt. Het stellen van hoge eisen is een belemmerende overtuiging.

Realiseer je dat dit jouw gedachten zijn en niet de ziekte die je wel of niet zou hebben.

Wat mij fascineert is dat ik zie dat de angst om niet gezond te zijn en wat dit voor de toekomst betekent, de rit in de achtbaan nog groter maakt.

Alsof het al niet erg genoeg is om te denken dat je niet gezond bent, gaan de gedachten vaak nog veel verder. Ook de toekomst wordt er in betrokken. “Als ik niet gezond ben dan verlies ik mijn baan en dan kan ik niet meer voor mijn kinderen zorgen. Hoe gaat het dan verder…[ en vul in waar jij allemaal aan denkt]”.

Wanneer je deze angst loslaat en positief gaat denken, wordt de rit heel anders, veel relaxter.

Wanneer je deze ‘mindwalls’ loslaat en in positieve gedachten omzet, werkt het in feite net zo maar dan andersom. Het zware gevoel van tegen muren oplopen, veranderd in een stroom die overal langs kan. Gezondheid of ziekte op zich is niet veranderd, maar de manier waarop jij daar naar kijkt is anders geworden.

Het goede nieuws van dit artikel is dat je inziet dat je angst om niet gezond te zijn geen zin heeft. Dat zijn slechts emoties en gedachten die je kunt stoppen door ze niet zo serieus te nemen.

Gedachten zijn maar gedachten en hoeven niet zo serieus genomen te worden. Je kunt je gedachten over iets heel makkelijk veranderen en als je goed oplet doe je dat ook voortdurend.

Je kunt je vast nog wel herinneren dat je vroeger een andere mening over bepaalde situaties of onderwerpen had dan nu. Je gedachten daarover zijn veranderd. Herken dat je emotionele achtbaan zo voelt omdat jouw gedachten je dat vertellen.

Je kunt je gedachten dus veranderen en daardoor de angst wegnemen. Niet dat je dan opeens gezonder wordt, maar de angst om niet gezond te zijn is dan weggenomen. Je kunt naar jezelf kijken – zoals het nu is – en niet wat jij denkt dat het zou zijn. Het is niet meer zo ‘eng’ als voorheen. Er is meer rust en meer focus zodat je stappen kunt zetten die vanuit balans voortkomen en niet vanuit angst.

Dat geeft je rust en tijd om dingen te doen of juist even niet, ongeacht hoe jij je voelt. 

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen over de emotionele achtbaan. Waar bestaat jouw ZelfZorg uit? Deel het hieronder met ons.

Dit artikel is op 22 december 2021 nagekeken en geüpdate.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* indicates required