De sector ‘Life Sciences and Health’ heeft het eindelijk begrepen. Meer en meer wordt de nadruk gelegd op onderzoek naar gezondheid en niet uitsluitend onderzoek naar ziekten. Raar eigenlijk dat je heel veel onderzoek naar ziekten doet en in feite onvoldoende weet waartegen je dit afzet? Onderzoek naar gezondheid levert natuurlijk niets op. Wat valt er nu te verdienen aan dit onderzoek als je er geen verdienmodel uithaalt. Dus zo is het gekomen. Vandaar dat je ‘medicijnen studeert’ en niet ‘gezondheid’. Maar, dat is nu aan het veranderen.
Gezondheid is geen status quo
Gezondheid is een wankel evenwicht. Gezondheid is dus geen vast gegeven. We zijn op weg naar gezondheid want het kan altijd beter. We veranderen ook voortdurend. Als baby hebben we moedermelk nodig om te groeien, als peuter komen daar de eerste vaste voedingen bij en vervolgens schuiven we langzaam op naar voedsel dat we ook als volwassene blijven eten. Als je intensief lichamelijk werk doet heb je meer eiwitten en koolhydraten nodig dan wanneer je een sedentair baantje hebt. Kortom het is passen en meten geblazen om het wankele evenwicht te handhaven.
Voeding van alfa tot omega
Er is een scala aan diëten, voedingssupplementen, nutreuticals, vitaminen, mineralen en probiotica voorhanden die ons allemaal gezondheid gaan brengen. Met het voorschrijdend inzicht van de wetenschap die zich nu dus meer op gezondheid dan op ziekte richt gaan we meer en meer richting medische voeding. Voeding dat dusdanig verpakt wordt dat het medicinaal werkt. Met de laatste inzichten ook voedsel dat op de persoon gericht is. Er was al ‘personal medicine’ maar nu dus ook ‘personal voedsel.’
Hoera weer een verdienmodel
Met de ontwikkeling van medicinale voeding heeft de farmaceutische industrie weer een verdienmodel in handen. Maar dat doen ze niet alleen. De voedingsindustrie heeft natuurlijk veel meer ervaring met voeding dan de farmaceutische industrie. Twee weten echter meer dan een dus zien we steeds meer huwelijken komen tussen voeding en farmacie. Een zakelijk huwelijk wel te verstaan want er moet flink brood op de plank komen.
Voeding als medicijn
Met de kennis en kunde van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken vanuit de ‘omica’ wordt steeds beter in kaart gebracht wat voeding met ons doet. De omica of omics technologieën bestaan uit een set methoden waarmee het functioneren van het hele genoom in een cel, weefsel of orgaan wordt onderzocht. Omics technologieën worden gebruikt om de expressie van alle genen (transcriptomics), de expressie van alle eiwitten (proteomics), en het metabolisme in een weefsel of orgaan (metabolomics) te onderzoeken. Het gaat dus heel diep.
Het DNA van lego
Eerst was daar de lego. Wat hebben we ons hier eindeloos mee vermaakt. Zo zag de voedingsindustrie eruit voor de omica. Nu met de kennis vanuit de omica hebben we het DNA van lego voorhanden. We kunnen dus bouwen aan de legosteen van onze keuze. Iedereen die met lego gewerkt heeft weet hoe frustrerend het is als je een fantastisch bouwwerk gemaakt hebt en de laatste stukjes passen niet. Dat is nu dus verleden tijd. We kunnen de legosteen bouwen die we willen. De voedingsindustrie heeft contact gezocht met de farmaceutische industrie en andersom. Wie hier het eerste was weet ik niet. Wel weet ik dat het voor nu en de nabije toekomst een perfect huwelijk is.
Welke kant gaan we nu op?
Da’s een goeie vraag. Het is nog lang niet uitgekristalliseerd in onderzoeksland en dat hoort ook zo in de wetenschap. Er wordt nu ook veel meer gekeken naar het unieke van ieder mens. Met de kennis van ons genoom en microbioom waaruit blijkt dat ieder mens zijn eigen unieke DNA patroon en bacteriestammen heeft is op de persoon gerichte aanpak een feit geworden. Zowel bij medicatie als voeding wordt dit begrip meer en meer onderstreept. We zijn allemaal uniek en we worden steeds unieker blijkt nu.
Wat vindt Ayurveda hiervan?
De Ayurveda werkt vanaf het allereerste begin vanuit gezondheid en vanuit balans naar herstel als de balans uit evenwicht raakt. Al in een heel vroeg stadium. In de Ayurveda werken we met het energiemodel vata, pitta en kapha. Het interessante aan dit begrip is dat dit nog verder gaat dan de omica. Het betrekt namelijk het hele systeem in de benadering van gezondheid. Hoe meer we ontrafelen, hoe meer we de stukjes uit elkaar plukken, hoe kleiner de legosteen wordt hoe groter de kans dat we het overzicht kwijtraken. Omica is – ik moet het eerlijk toegeven – razend interessant. Echter we moeten bij de les blijven en iedere keer weer het grote geheel blijven en willen zien. Daar is de Ayurveda al meer dan duizenden jaren in geslaagd. Met voeding gericht op de dosha’s, voeding gericht op je type en voeding dat ondersteunend, en sturend is.
Uw zoektocht naar goede voeding
Wilt u meer weten over welke voeding nu echt bij u past? Doe dan onze gratis constitutie test en pas uw voeding aan op uw persoon. Hier vindt u de link naar de constitutie test en hier vindt u de link naar voeding dat past bij uw dosha. Wilt u echt een persoonlijk advies? Boek dan een persoonlijk consult op maat. Samen gaan we dan de voeding kiezen die bij u past aan de hand van uw constitutie en uw persoonlijke omstandigheden. Dan pas gaat u echt resultaten boeken.
Op uw gezondheid en succes,
Cornelis Peters
20 oktober 2014
Bronnen:
Europa Ayurveda Centrum:
Gezondheid, wat is dat eigenlijk?
Wat maakt ons ziek?
Junkfood tijdens zwangerschap in relatie gebracht met mentale problemen bij kinderen.
Ook interessant zijn deze artikelen.
De wijsheid van mijn Opa en de toekomst van onze gezondheidzorg.
Les je dorst met water. Het geheim van je fit voelen.
Wie heeft de sleutel tot een langer leven?
Ben jij serieus bezig met je gezondheid?
Wageningen UR: Omics
Wikipedia: Omics
NRC artikel: Lego van DNA: