Bij de voorbereidingen voor het komend seminar op vrijdag 25 juli kom ik allerlei interessante dingen tegen. Er is zoveel rijke informatie besloten in de ayurvedische kijk op voeding en balans. Wereldwijd lijkt het er ook op dat ayurveda een inhaalslag aan het maken is. Met als voornaamste land India zelf waar de kleine stichting FRLHT waar ik destijds een beduimelde folder van vond bij de boekhandelaar op de MG Road in Trivandrum behoorlijk aan de weg timmert.
Beduimelde folder
De informatie op die kleine folder met het groot aantal letters dat staat voor ‘Foundation for Revitalisation of Local Health Tradition’ viel me toen al op. Inmiddels is deze stichting die in 1993 opgericht is door dr. Sam Pitroda (voorzitter) en dr. Darshan Shankar (directeur) in Bangalore uitgegroeid tot een belangrijk onderzoekscentrum in Ayurveda met dit jaar ook een officieel door de regering van India erkende universiteit.
In de prijzen
In 2003 ontving de stichting een award van De Columbia University. In de annalen van deze universiteit wordt FRLHT bijzonder gewaardeerd en geëerd voor de uitstekende bijdragen aan de revitalisering van traditionele gezondheid systemen van India, het behoud van geneeskrachtige planten in het land en voor het initiëren van een nationaal herbarium van geneeskrachtige planten die gebruikt worden in de ayurveda en voor de digitale opzet van een uitgebreide database in de vorm van een materia medica van Indische medicinale planten. FRLHT wordt ook geprezen voor de oprichting van kwaliteitscontrole in de teelt én het gebruik van medicinale planten. Ook de inspanningen om de traditionele geneesmiddelen te testen met behulp van moderne hulpmiddelen wordt nationaal en internationaal erg gewaardeerd.
Ayurveda en Integrated Medicine
In 2008 groeide FRLHT uit tot een instituut waar Ayurveda en Integrative Medicine samen zouden optrekken. Dit werd afgekort tot I-IAM. Onderwijs, onderzoek en productontwikkeling werden verder opgeschaald en inmiddels stevig gesponserd door de Indiase overheid en het bedrijfsleven. Langzaam en gestaag groeide het uit tot een innovatief instituut dat model staat voor het Indiase Medisch Erfgoed in het nieuwe millenium.
Flexibiliteit van de Indiase Cultuur
Voor mij staat dit instituut symbool voor de flexibiliteit van de Indiase cultuur om oude waarden en normen te heruitvinden en te integreren in nieuwe innovatieve opvattingen en projecten. Het gemak waarmee de Indiers hun cultuur kunnen vervlechten met nieuwe inzichten zonder bang te zijn om hun culturele identiteit te verliezen waardeer ik buitengewoon. Dat was een van de blijvend aangename verrassingen die ik tijdens mijn jarenlange verblijf in India ook steeds ervaarde. Als je iets nieuws had bedacht dan werd dat altijd met groot enthousiasme ontvangen en uitgeprobeerd. Nooit werd er bedenkelijk gekeken en meewaardig met het hoofd geschud. Nee voor iets nieuws is de Indier altijd te porren en dat kun je zien aan de levendige geschiedenis en de enorme groei die het land nu doormaakt.
Visie en Missie
Nog even terug te komen op FRLHT. De visie van dit instituut is glashelder: “Om het Indiase medische erfgoed te revitaliseren”.
De missie is een duidelijk afgebakend pad met mogelijkheid om zijwegen te bewandelen. Deze missie luidt: “Om werkzame, veilige en kosteneffectieve zorgoplossingen te bieden voor hedendaagse gezondheidsproblemen door middel van creatieve toepassingen van traditionele gezondheidssystemen die voldoende geïntegreerd zijn met bio-medische wetenschappen.”
Ik geef het toe, de missie is een lange zin die eigenlijk wil zeggen dat de traditionele ayurveda onderzocht wordt met moderne wetenschappelijke onderzoeken – en dan doel ik voornamelijk op systeem biologisch onderzoek – zodat de werkzaamheid onderbouwd wordt met herhaalbare positieve resultaten.
We Too
Dat is wat wij met ons centrum op een welliswaar veel bescheidener schaal ook nastreven. Dat Ayurveda werkt weet ik natuurlijk maar al te goed maar dat Ayurveda werkt ook als je er niet in gelooft dat is de uitdagende vraag die wij moeten beantwoorden.
Seminar Suiker in Balans
In mijn seminar van komende vrijdag ga ik in op een zeer interessant aspect van de Ayurveda en dat is het unieke uitgangspunt van de gepersonaliseerde aanpak. Het ogenschijnlijk simpele maar zeer belangrijke feit dat je als uniek persoon ook een unieke behandeling en aanverwant dus ook unieke producten meekrijgt. Alleen voor jou dus!
Met het seminar Suiker in Balans grijp ik terug naar het onderwerp suiker dat een heel erg belangrijk onderdeel is van je voeding en waar zo heel erg veel onwetendheid over is. Hoe zit dat met jou? Wil jij weten hoe het zit met suiker in jouw voeding?
Niet wachten maar komen!
Er zijn nog enkele plaatsen vrij en voor de unieke zomercode van ayureferral25-7-14 krijg je tot donderdagavond nog 20 euro korting op je ticket. Ik hoop van harte je te ontmoeten op dit veelzijdige seminar.
Cornelis Peters
22 juli 2014