Fibromyalgie en Ayurveda

excessive sensory innervation
Excessive sensory innervation on arteriole-venule shunts as seen in a 3mm skin punch biopsy from the palm of the hand in a 24 year old female fibromyalgia patient as compared to a 26 year old female normal control.Albrecht PJ, Hou Q, Argoff CE, Storey JR, Wymer JP, Rice FL (2013). Pain Medicine, May 20

Vanmorgen werd ik begroet met een volle e-mailbox met daarin een vraag van iemand via “gratisadviseurs”. Gratisadviseurs, is zoals de naam al aangeeft een website waarin mensen vragen kunnen stellen aan adviseurs vanuit verschillende disciplines. Ik ben vanaf het begin betrokken bij deze website en beantwoord de vragen op het gebied van ayurveda. Inmiddels heb ik al 144 uiteenlopende vragen beantwoord.

De vraag

Maar nu de vraag “ik onderzoek vanuit de ayurveda waar fibromyalgie door kan ontstaan en welke therapieën/voeding zou u aanraden?” Dat zijn een heleboel vragen natuurlijk en niet zo heel eenvoudig te beantwoorden want fibromyalgie is een complexe aandoening. Kenmerkend is dat deze ziekte een aandoening van het zenuwstelsel is. Uit de praktijk blijkt dat mensen met een hoge gevoeligheid hier eerder last van hebben dan mensen die minder gevoelig zijn.

Onderzoek uit 2013

In een Amerikaans onderzoek uit 2013 is aangetoond dat fibromyalgie zichtbaar gemaakt kan worden. Zij toonden aan dat er overmatig veel sensorische zenuwvezels voorkomen bij bepaalde bloedvaten die de temperatuur regelen in handen en voeten. Onder de microscoop is dit dus te zien. Dat is fijn want vroeger was fibromyalgie niet aan te tonen. Pas na veel uitsluitsels van andere ziekten werd fibromyalgie vastgesteld.

Alle doshas

De aandoening kan bij alle doshas voorkomen dus is het niet een specifieke vata, pitta of kapha dosha aandoening. Wat wel duidelijk wordt is dat bij het meten van de polsdiagnose de Vata en Pitta beide uit balans zijn. Waarom deze uit doshas uit balans geraakt zijn kan verschillende oorzaken hebben. Alle oorzaken hebben wel een gemeenschappelijk weefsel op het oog wat ontregeld raakt en dat is het zenuwweefsel. Dat wordt overmatig gestimuleerd om op de grote vraag te reageren.

Wat is de oorzaak

Maar wat veroorzaakt nu die verstoring in het zenuwstelsel. Om die vraag goed te beantwoorden moeten we kijken wat het zenuwstelsel doet. Wat zijn de taken en hoe kunnen we dit versterken of verzwakken om de balans weer te herstellen.

Het centrale zenuwstelsel

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit twee soorten zenuwen; de ‘motorische’ of ‘efferente’ zenuwen en de ‘sensorische’ of afferente zenuwen. De motorische geven prikkels door vanuit de hersenen naar het lichaam, waaronder de spieren. De sensorische geven informatie vanuit het lichaam en de zintuigen door naar de hersenstam en de hersenen. Door de prikkels, die vanuit de spieren naar de hersenen gaan, weten de hersenen hoe ‘gespannen’ of ontspannen de spieren zijn. Bij spanning wordt er meer aandacht geschonken en worden er meer prikkels gestuurd. Blijft het lichaam vragen om prikkels dan zorgt het zenuwstelsel voor extra aanmaak van de zenuwvezels naar dat gebied. Dat is wat er gebeurd bij fibromyalgie.

Wat nu?

Dus hoe pakken we fibromyalgie aan vanuit de ayurveda. Ten eerste natuurlijk door rust. Dat is heel moeilijk bij deze aandoening omdat rust niet meer adequaat opgepakt kan worden. Er is dus iets nodig waardoor het lichaam uitwendig tot rust gebracht wordt. Dat is medicatie dat zorgt voor ontspanning. In de ayurveda gebruiken we daar bijvoorbeeld Bacopa Monnieri, Indian valeriaan, Jatamansi, Morning glory of Ashwaganda voor of een combinatie van deze kruiden.

Rust hersteld

In rust is het lichaam in staat om te genezen. Dus allereerst is rust nodig. Meditatie is ook een uitstekend middel om het lichaam in rust te krijgen. Twee keer daags 10 minuten mediteren is voor ieder hooggevoelig mens net zo belangrijk als een maaltijd. Het zou verplicht gesteld moeten worden op de scholen waar heel veel hoogbegaafde kinderen zitten. Vaak worden hyperactieve kinderen gelabeld onder ADHD terwijl ze eigenlijk hoogbegaafd zijn. Meditatie en leren om goed te slapen en op tijd te rusten zijn de goedkoopste en doeltreffendste therapieën die je maar voor kunt stellen.

Tijd en aandacht

Het kost tijd en aandacht. Beide zijn schaars en worden steeds schaarser lijkt het wel. Ik komt dat in mijn praktijk helaas erg veel tegen. Toch zijn deze dingen de basis van gezondheid en geluk voor ieder mens. Tijd voor elkaar en de rust om dingen te doen die bij je passen of die zich aandienen juist omdat je in de rusttoestand zit. Waar koop je een potje tijd of een onsje rust? Tja, als dat kon dan hadden we een grote markt. Helaas is het niet te koop maar gelukkig wel te leren.

Met gezonde en vitale groet,
Cornelis Peters
30 september 2014

Wil je op dit artikel reageren? Graag zelfs. Ja mag het ook delen aan je vrienden of collega’s.

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen.
Wat gebeurt er als Antibiotica niet meer werkt? Deel 2
Wat gebeurt er als Antibiotica niet meer werkt? Deel 1
Tijdbom onder onze voedselveiligheid en de wijsheid uit het Oosten. Deel 1
Tijdbom onder onze voedselveiligheid en de wijsheid uit het Oosten. Deel 2.

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* verplicht