De opkomst van resistente bacteriën is een antwoord van de natuur op het ‘op grote schaal’ toedienen van middelen om hen te doden
Vandaag, 18 november is uitgeroepen tot Europese Antibioticadag. Dit is een initiatief van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). In Utrecht wordt vandaag een symposium gehouden met als titel ‘Antibiotica, Alleen Als Het Moet.’ Er is een inspirerend programma opgezet waarin prominente sprekers uit verschillende disciplines hun visie geven om een verantwoord antibioticagebruik te stimuleren en de werkzaamheid van antibiotica te behouden voor mens en dier.
Jurassic Park
Antibiotica resistentie is net als in de film Jurassic Park uit 1993 een fenomeen waarin de mens zichzelf met zijn wetenschappelijke techniek schromelijk overschat heeft. ‘Life find it’s way’ is de kern waar deze speelfilm zijn verhaal op gebaseerd heeft.
We kunnen ze amper zien!
Ook nu staan wij – tot onze grote verbazing – machteloos tegenover een leger aan organismen die wij slechts met grote moeite kunnen zien. Dit keer is het geen film maar ‘real life’ wat het allemaal nog veel indringender maakt. ‘Life find it’s way’ is de aanval maar tegelijkertijd ook de verdediging en de oplossing.
Evolutie is vandaag
Toen ik jaren geleden met dr. Mohana de jungles van India betrad om de Kani stammen te bezoeken maakte ik van dichtbij mee wat het betekent om onderdeel te zijn van de natuur. In het kloppend hart van de natuur, dichtbij de bron met talloze leefvormen heerst een volstrekte samenhang. Alles heeft zijn plaats in het grote geheel en dat wordt dagelijks aangepast. Evolutie is niet iets uit een ver verleden, nee evolutie is iets dat zich dagelijks afspeelt.
Antibioticia uit de voedselketen
Terug naar de natuur, altijd weer terug naar de natuur. De ontwrichting in de natuur kunnen wij alleen oplossen als wij weer terug naar de schoolbanken gaan en weer van onderafaan beginnen. Dit keer is de leraar de natuur zelf. Nauwgezette studie van bacteriën in hun leefomgeving en studie van kruiden en planten die van nature een antimicrobiële werking hebben zijn belangrijke wegen, zo niet de hoofdwegen naar een oplossing.
Ayurveda
Echte tijm en kruidnagel zijn voorbeelden van kruiden die in de Ayurveda gebruikt worden voor de behandeling van infecties. De natuur zelf heeft een innerlijke balans. Het is aan ons om deze innerlijke balans te zoeken want dat zijn de wetten van de natuur. In de Ayurveda, een natuurgeneeswijze bij uitstek gaat het uitsluitend om ‘balans.’
Cornelis Peters
18 november 2013
[approved]Follow @EAAD_EU and use #EAAD in Twitter to post questions and follow the discussion[/approved]
Bronnen:
RIVM
SWAB
SDa
Het symposium van vandaag (‘Antibiotica, Alleen Als Het Moet) is voorbereid door Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa),Stichting Werkgroep Antibioticabeleid
(SWAB) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).