Wetenschap staat voor een raadsel!
Wat is hier nu aan de hand?
Overal ter wereld wordt aangenomen dat de vorming van amyloïde plaques en neurofibrillaire tangles een kenmerk is van de ziekte van Alzheimer. Deze ontwikkeling draagt bij aan de afbraak van de zenuwcellen in de hersenen met als gevolg geheugenverlies.
Amyloïde is een algemene naam voor de eiwitfragmenten die een normaal functionerend lichaam aanmaakt. Beta-amyloide is een eiwitfragment dat afkomstig is van het grotere APP eiwit oftewel het voorloper eiwit (Amyloid Precursor Protein). Normaal gesproken worden in gezonde hersenen deze eiwitfragmenten moeiteloos afgebroken. Bij alzheimer patienten lukt dit niet meer en stapelen de amyloïdes zich zowel in de hersenen als in de wanden van de bloedvaten op.
Neurofibrillaire tangles zijn knopen die bestaan uit onoplosbare kluwen vezels oftewel fibrillen in de hersencellen. De kluwen zijn voornamelijk gebouwd met tau-eiwit dat ook in de hersenen voorkomt van gezonde mensen. In de cellen bevinden zich hele kleine buisjes (microtubules) die zorgen voor het transport van voedingsstoffen van de ene cel naar de andere cel. Dat tau-eiwit is bij mensen met alzheimer afwijkend van structuur waardoor die buisjes niet goed gemaakt worden. De buisjes raken verstopt en uiteindelijk brokkelen ze af met als gevolg dat er geen transport van voedingstoffen meer plaatsvind en de cellen afsterven.
Wat is Alzheimer?
Kort gezegd is de wereldwijde conclusie dat alzheimer: a) een opeenstapeling van eiwitresten is dat signaaloverdracht blokkeert en b) het afsterven van hersencellen omdat de toevoer van voedingstoffen niet meer mogelijk is.
Deze redenering en conclusie lijkt glashelder. Maar zoals het wel meer voorkomt is de werkelijkheid verrassender dan wij mensen bedenken.
Baanbrekend onderzoek verrast wetenschappers wereldwijd.
Wetenschappers van Northwestern University hebben een opwindende ontdekking gedaan. Bij acht overleden mensen die negentig jaar en ouder waren bestudeerden zij de hersenen. Groot was hun verbazing toen ze zagen dat de hersenen welliswaar vol met plaques en tangles zaten maar – en dit is de grote verrassing – deze mensen hadden tot het eind van hun leven een uitstekend geheugen.
Uhhh???
Onderzoeker Changiz Geula van Northwestern University kan niet veel meer uitbrengen dan dat hij dit nooit verwacht had.
Vaccin tegen Alzheimer in concept klaar
Ondertussen zijn onderzoekers van de Flinders University uit Australie en de University van California als experts verbonden aan het high level onderzoeksteam van het Institute of Molecular Medicine (IMM) in Amerika om te werken aan een vaccin tegen alzheimer. Dat hebben ze nu in concept klaar. Ze hebben een vaccin ontwikkeld dat zowel de beta-amyloïdes als de tau proteïnen aanpakken. Eigenlijk zijn het twee vaccins. Het ene is om de plaques aan te pakken en dat is in een voorstadium. Je zou dit ook preventief kunnen noemen. Het andere is om de tau proteinen aan te pakken en dat is in het stadium dat er al alzheimer is maar dat het niet verergerd. Het wordt momenteel onderzocht om te zien of het veilig is.
Honderden onderzoeken en maar een medicijn
Als je bedenkt dat er tussen 2002 en 2012 in totaal 413 klinische onderzoeken zijn uitgevoerd waarin 244 stofjes onderzocht werden waarvan uiteindelijk één goedgekeurd medicijn uit voortkwam dat de ziekte tijdelijk laat afnemen kun je je voorstellen hoe groot het verlangen is om een middel te vinden dat een antwoord kan geven op een van de meest degeneratieve ziekten ter wereld.
Harvard professor Rudi Tanzi en Ayurveda arts dr. Deepak Chopra.
Toen ik in juni vorig jaar het Alzheimer congres bijwoonde in de beurs van Berlage waar o.a. Harvard professor Rudi Tanzi en Ayurveda arts dr. Deepak Chopra spraken kwam dit fenomeen al voorzichtig ter sprake.
Rudi Tanzi had al meerdere gevallen meegemaakt maar nu is het dus door een andere universiteit met een eigen onderzoek opnieuw bewezen. Het kan dus toch dat je alle aanwijzingen hebt om alzheimer te krijgen en nergens last van hebt. Dit bracht Rudi Tanzi in aanraking met Deepak Chopra en samen doen zij onderzoek naar andere factoren die kunnen bijdragen aan een leven zonder alzheimer.
Hippocampus laat mysterie zien
De onderzoeker Changiz Geula en zijn collega’s bestudeerden ook de zenuwcellen in de hippocampus van de mensen met een superieur geheugen en een brein vol plaques en tangles. In de hippocampus – het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor onze herinneringen – zagen zij dat de cellen grotendeels intact waren. De cellen in de hippocampus van patiënten met alzheimer zagen er heel anders uit, hier waren wel heel erg veel cellen afgestorven. Ook bij andere delen van het brein waren heel wat cellen afgestorven. “Deze ontdekkingen laten duidelijk zien dat de hersenen van sommige ouderen immuun zijn voor de vernietigende effecten van plaques en tangles,” stelt Geula. De hippocampus laat ons dus een mysterie zien.
Inzicht van de occident en de wijsheid van de orient vinden elkaar opnieuw
Op dit moment zijn de onderzoekers bezig om een grootschaliger studie op te zetten om te kijken welke factoren sommige mensen aanmaken waardoor zij immuun zijn voor Alzheimer. Zij gaan kijken naar het terrein waar ook Tanzi en Chopra aan werken namelijk om Ayurvedische – en Westerse geneeskunde te verbinden door naar omgevingsfactoren, leefstijl, voeding en genetische factoren te kijken.
De Occident en de Orient gaan samen op pad om meetbare en voelbare inzichten te verbinden met wederzijds respect.
Ik kan niet wachten op de resultaten.
Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met Alzheimer. Heb jij nog tips voor andere lezers? Waar bestaat jouw ZelfZorg uit? Deel het hieronder met ons.
Bronnen:
Bronnen: Elderly discovered with superior memory and Alzheimer’s pathology
https://news.northwestern.edu/stories/2016/11/elderly-discovered-with-superior-memory-and-alzheimers-pathology/
Flinders News – Latest news from Flinders University
http://blogs.flinders.edu.au/flinders-news/2016/07/13/progress-in-worlds-first-alzheimers-vaccine/
Alzheimer’s disease AdvaxCpG- adjuvanted MultiTEP-based dual and single vaccines induce high-titer antibodies against various forms of tau and Aβ pathological molecules
http://www.nature.com/articles/srep28912
Alzheimer nederland
https://www.alzheimer.nl/