Diagnose Parkinson: En Nu?

Parkinson en Microbioom

Er is steeds meer bewijs dat er een verband bestaat tussen het microbioom en Parkinson’s ziekte (PD). Hoewel de precieze relatie nog niet volledig is begrepen, suggereren veel onderzoeken dat veranderingen in het darmmicrobioom, met name verstoringen in de samenstelling van darmbacteriën, kunnen bijdragen aan het begin en de progressie van PD.

Microbioom

Het microbioom verwijst naar alle micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels, virussen en andere microben, die in en op ons lichaam leven, met name in de darmen, mond, huid en andere oppervlakken. Deze micro-organismen spelen een cruciale rol bij het behoud van onze gezondheid.

Het microbioom is belangrijk omdat het een breed scala aan functies vervult die essentieel zijn voor ons welzijn. Enkele belangrijke functies zijn onder meer:

  1. Spijsvertering en metabolisme: Het microbioom helpt bij de afbraak en opname van voedingsstoffen uit voedsel, en beïnvloedt zo ons spijsverteringsproces en ons energieniveau.
  2. Immuunfunctie: Het microbioom speelt een rol bij de ontwikkeling en modulatie van ons immuunsysteem, waardoor het ons helpt om ziekten te bestrijden en infecties te voorkomen.
  3. Bescherming tegen pathogenen: Een gezond microbioom concurreert met potentieel schadelijke microben, waardoor het moeilijker wordt voor ziekteverwekkers om zich te vestigen en ons ziek te maken.
  4. Synthese van vitaminen en andere nuttige stoffen: Sommige bacteriën in ons microbioom produceren vitaminen en andere bioactieve stoffen die ons lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid.

Het microbioom speelt dus een cruciale rol bij het handhaven van onze algehele gezondheid en welzijn. Een verstoring van het evenwicht van het microbioom, bekend als dysbiose, kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder spijsverteringsstoornissen, ontstekingsziekten, allergieën en neurologische aandoeningen waaronder de ziekte van Parkinson en Alzheimer.

Onderzoeken

Parkinson aangetoond in vergelijking met gezonde individuen. [1,2,3]Deze afwijkingen omvatten onder andere een afname van bepaalde nuttige bacteriën en een toename van potentieel schadelijke bacteriën. Bovendien is aangetoond dat bepaalde bacteriële stammen en metabolieten in het darmmicrobioom verband houden met de ernst van de symptomen van Parkinson.

Het is echter belangrijk op te merken dat het microbioom mogelijk niet de enige oorzaak is van Parkinson’s ziekte, aangezien PD een complexe aandoening is waarbij genetische, omgevings- en andere factoren een rol spelen. Niettemin suggereert het groeiende bewijs dat het darmmicrobioom een belangrijke rol kan spelen bij het ontstaan en de progressie van PD, en dat het moduleren van het microbioom mogelijk een potentieel doelwit is voor de preventie en behandeling van deze ziekte.

Ayurvedische kruiden

In een recent onderzoek (2023) gepubliceerd in het blad Microorganism hebben wetenschappers gekeken naar de effecten van tien Ayurvedische kruiden op de darmbacteriën van mensen met Parkinson. [4] Ze ontdekten dat de bacteriën veranderden na het gebruik van deze kruiden, maar de veranderingen waren bij elke persoon anders. Dit laat zien dat behandelingen moeten worden aangepast aan de individuele behoeften van patiënten.

Dit zijn de Ayurvedische kruiden die werden onderzocht: Asparagus racemosus, Bacopa monnieri, Boswellia serrata, Centella asiatica, Eclipta alba, Evolvulus alsinoides, Mucuna pruriens, Nardostachys jatamansi, Tinospora cordifolia en Withania somnifera.

Probiotische vezels

Dit onderzoek laat zien dat ayurvedische kruiden een grotere impact hebben op de darmmicrobiota vanwege de complexiteit van hun glycaaninhoud [5] dan probiotische vezels. Naast hun effecten op de darmmicrobiota hebben deze kruiden aanvullende eigenschappen die PD-symptomen, zoals angst en obstipatie, kunnen verlichten.

Een glycaan is een molecuul dat bestaat uit een reeks suikermoleculen die aan elkaar zijn gekoppeld. Glycanen spelen belangrijke rollen in verschillende biologische processen in het lichaam, waaronder celcommunicatie, celherkenning, eiwitstabiliteit en immuunresponsen.

De glycaaninhoud verwijst naar de totale hoeveelheid glycanen in een bepaald materiaal, zoals een voedingsmiddel of een biologisch monster. Het meten van de glycaaninhoud kan belangrijk zijn om inzicht te krijgen in de voedingswaarde van voedingsmiddelen of om biologische processen te bestuderen die afhankelijk zijn van glycanen. De glycaaninhoud van kruiden is complexer en daardoor werken ze beter dan probiotische vezels.

Probiotische vezels zijn specifieke soorten voedingsvezels die gunstig zijn voor de gezondheid van de darmen omdat ze als voedsel dienen voor nuttige bacteriën in de darmen, zoals probiotica. Deze vezels worden niet volledig afgebroken en geabsorbeerd door het lichaam, maar ze dienen als voedingsbron voor de probiotische bacteriën, die vervolgens fermentatieprocessen in de darmen stimuleren.

Dit kan helpen om een gezonde darmflora te bevorderen en verschillende voordelen voor de gezondheid te bieden, zoals een betere spijsvertering, een sterker immuunsysteem en een verminderd risico op bepaalde ziekten. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die probiotische vezels bevatten zijn uien, knoflook, bananen, havermout en volkoren producten.

Individuele verschillen

Op basis van deze maar ook eerdere studies hebben wetenschappers opgemerkt dat stoffen die de microbiota moduleren leiden tot zeer gepersonaliseerde veranderingen die het gebruik van deze behandelingen als onderdeel van de patiënttherapie bemoeilijken.

In deze studie miste ik dan ook het Ayurvedische inzicht om mensen te behandelen op basis van hun constitutietypen die de fysiologie van een individu bepalen.

Ayurveda is vanaf het begin af aan gericht op de persoonlijke aanpak van iedere patiënt op basis van de drie pijlers vata, pitta en kapha.

Elk van deze constitutietypen heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen, die ook van invloed kunnen zijn op het microbioom.

Hier is een overzicht van hoe het microbioom verschilt op basis van Vata, Pitta en Kapha constituties:

Vata: Mensen met een Vata-dominante constitutie hebben vaak een snelle stofwisseling en een gevoelige spijsvertering. Ze kunnen vatbaar zijn voor winderigheid, constipatie en een droge huid. Het microbioom van Vata-types zou kunnen worden gekenmerkt door een gebrek aan diversiteit en stabiliteit, en ze kunnen baat hebben bij voedingsmiddelen die de spijsvertering ondersteunen en het evenwicht van het microbioom bevorderen.  

De reden voor gebrek aan diversiteit in hun microbioom is dat mensen met een Vata constitutie vaak een snellere stofwisseling hebben en een neiging tot onregelmatige eetgewoonten. Dit kan leiden tot een onevenwichtige inname van voedingsvezels, probiotica en prebiotica, die allemaal cruciaal zijn voor een gezonde darmflora. Een onevenwichtig dieet kan de diversiteit en stabiliteit van het microbioom sterk beïnvloeden.

Vata-types hebben ook de neiging om gevoeliger te zijn voor stress en angst. Chronische stress kan leiden tot een disbalans in de darmmicrobiota, wat eveneens op zijn beurt de diversiteit en stabiliteit ervan kan beïnvloeden.

Pitta: Pitta-types hebben over het algemeen een sterke spijsvertering en een warme lichaamstemperatuur. Ze kunnen gevoelig zijn voor ontstekingen en maagzuur. Het microbioom van Pitta-types zou kunnen worden gekenmerkt door een overvloed aan bacteriën die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen. Deze personen kunnen baat hebben bij voedingsmiddelen die ontstekingsremmend zijn en het evenwicht van het microbioom ondersteunen.

Kapha: Kapha-types hebben meestal een langzame stofwisseling en zijn vatbaar voor gewichtstoename en slijmvorming. Ze hebben een hoger risico op aandoeningen zoals obesitas en diabetes. Het microbioom van Kapha-types zou kunnen worden gekenmerkt door een overgroei van bacteriën die betrokken zijn bij de afbraak van koolhydraten en vetten. Deze personen kunnen baat hebben bij voedingsmiddelen die de stofwisseling stimuleren en het evenwicht van het microbioom bevorderen.

Daarom is het belangrijk om ons microbioom te koesteren en te ondersteunen door een gezonde levensstijl, inclusief een uitgebalanceerd dieet op basis van de constitutie, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap.

Conclusie onderzoek

Uit de tien onderzochte Ayurvedische kruiden bleek dat Ashwagandha (Withania somnifera) en Kapikacchu (Mucuna pruriens) het grootste “corrigerende” potentieel onder de geteste medicinale kruiden vertoonden.

Bronnen:

[1] Sampson TR, Debelius JW, Thron T et al. Gut Microbiota Regulate Motor Deficits and Neuroinflammation in a Model of Parkinson’s Disease. Cell. Dec 2016. 167(6):1469–1480 doi:10.1016/j.cell.2016.11.018

[2] Schwierz A, Spiegel J, Dillmann U, et al. Fecal markers of intestinal inflammation and intestinal permeability are elevates in Parkinson’s disease. Parkinsonism and related disorders. 2018, 1-4. DOI: 10.1016/j.parkreldis.2018.02.022;

[3] Unger MM, Spiegel J, Dillmann U, et al. Short chain fatty acids and gut microbiotica differ between patients with Parkinson’s disease and age-matched controls. Parkinsonism and related disorders. 32, 2016), 66-72. DOI: 10.1016/j.parkreldis.2016.08.019.

[4] Peterson CT, Iablokov SN, Rodionov DA, Peterson SN. Personalized Response of Parkinson’s Disease Gut Microbiota to Nootropic Medicinal Herbs In Vitro: A Proof of Concept. Microorganisms. 2023 Aug 1;11(8):1979. doi: 10.3390/microorganisms11081979. PMID: 37630539; PMCID: PMC10457923.

[5] Peterson C.T., Pérez-Santiago J., Iablokov S.N., Rodionov D.A., Peterson S.N. Alteration of Community Metabolism by Prebiotics and Medicinal Herbs. Microorganisms. 2023;11:868. doi: 10.3390/microorganisms11040868.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.