PhD studente Emma McMahon van de universiteit van Queensland uit Australie heeft het nog eens goed uitgezocht.
Verminderen van zout is goed voor hart en nieren.
Dat wisten we wel maar het bijzondere aan deze studie is dat Emma dit onderzocht heeft bij mensen met chronische nierproblemen. Zij constateerde dat de progressie van de ziekte met 30% afnam bij mensen die van hun gewone zoutgehalte van 4600 mg per dag naar het lagere gehalte van 1800 mg per dag gingen gedurende 2 weken. Dus de resultaten uitten zich best snel.
Afname in overtollig lichaamsvloeistof
Emma gebruikte verschillende meetinstrumenten.
a) verandering in het volume van lichaamsvloeistof
b) bloeddruk
c) eiwitgehalte in de urine
Vloeistof buiten de cellen
Zij vond dat het lage dieet aan zout het extracellulaire lichaamsvloeistof – dat een belangrijk risico vormt voor hart- en nierziekten – afnam met gemiddeld 1000 ml.
Medicatie bloeddruk
Als je bedenkt dat tabletten om de bloeddruk te verminderen nog niet eens de helft van dit resultaat behalen dan is het absoluut zinvol om hier bij stil te staan.
Deze effecten zijn namelijk nog groter bij mensen die geen chronische nierklachten hebben. Want deze resultaten zijn gemeten bij mensen met nierklachten.
Ook voor diabetici van belang
Ook bij mensen met diabetes is deze informatie van belang. Immers diabetes heeft als bijkomende complicatie nierproblemen. Dat is te zien doordat er eiwit in de urine gemeten kan worden. De nieren laten normaal gesproken eiwitten niet door. De zeef van de niercellen is daar te fijnmazig voor. Dus ook voor diabetici is het heel erg belangrijk om het zoutvaatje minder vaak ter hand te nemen. Ga in plaats van zout eens meer spelen met kruiden in je eten. Dat geeft veel smaak en dat hoeft echt niet altijd zout te zijn.
Cornelis Peters
6 februari 2014
Bron:
http://www.uq.edu.au/news/article/2014/01/kidney-patients-may-gain-less-salt
Misschien vindt u dit ook interessant om te lezen.
Maaltijd adviezen gezien vanuit de Ayurveda
Diabetes Mellitus vanuit de optiek van Ayurveda