De impact van het hoogst onwaarschijnlijke.
Zondag zou ik met mijn familie en mijn Ayurveda-team ons 20-jarig jubileum vieren. Dat is, zoals jullie zullen begrijpen, afgelast vanwege het Coronavirus.
Die beslissing is heel abrupt genomen en wel precies op dinsdagavond 10 maart na de online-vergadering met mijn team.
Als je bedenkt dat ik daar in juli vorig jaar al mee bezig was, dan zul je begrijpen dat de teleurstelling groot was. Ik denk dat heel veel mensen nu net als ik teleurgesteld zijn, omdat er dingen gebeuren waar wij geen sturing in hebben.
Vandaag heb ik de boom geplant die mijn familie heeft opgestuurd.
Er was geen familie, geen muziek en geen applaus.
Vreemd eigenlijk, dat er opeens iets kan gebeuren wat je totaal niet verwacht en dat zo maar de hele wereld op een bepaalde manier ontwricht.
Het lijkt wel een Zwarte Zwaan.
“Ze zijn onvoorspelbaar, ze hebben een gigantische impact en achteraf proberen we ze aannemelijk en voorspelbaar te maken. Zwarte Zwanen zijn toevallige gebeurtenissen die ons leven bepalen, van bestsellers tot wereldrampen. Harry Potter was een Zwarte Zwaan, het internet was er een, en 11 september ook.”
In dit rijtje past het Coronavirus ook. We zitten er middenin, zijn nog helemaal niet objectief en verliezen ons, als we niet oppassen, in de details.
De Zwarte zwaan waar ik het over heb is een boek geschreven door Nassim Nicholas Taleb.
Nassim komt uit Libanon en heeft in zijn jeugd dagenlang in de kelder van zijn huis gewoond vanwege de vele bominslagen. In die periode heeft hij veel gelezen wat hem later een enorm brede kijk op het leven gaf.
Hij studeerde management en is de auteur van het Incerto, een vijfdelig filosofisch essay over onzekerheid, dat tussen 2001 en 2018 is gepubliceerd. Van deze serie is “The Black Swan” en “Antifragile” de bekendste.
Hij bekritiseerde de risicomanagementmethoden van de financiële sector en waarschuwde voor financiële crises.
Hij pleit voor wat hij een “zwarte zwaan robuuste” samenleving noemt, dat wil zeggen een samenleving die bestand is tegen moeilijk te voorspellen gebeurtenissen.
Hij stelt een antifragmentatie in systemen voor, dat wil zeggen een vermogen om te profiteren en te groeien van een bepaalde klasse van willekeurige gebeurtenissen, fouten, beweeglijkheid en ook knutselen als een methode van wetenschappelijk onderzoek, waarmee hij bedoelt dat gedecentraliseerde experimenten beter presteren dan gericht onderzoek.
Een goed voorbeeld hiervan is de ontdekking van grafeen. Grafeen is ontdekt door Andre Geim en Konstantin Novoselov in 2004. Ze kregen er beiden de Nobelprijs voor.
Ze gebruikten plakband om lagen grafeen van grafiet te verwijderen. Grafiet is de zwarte stift die in een potlood zit. Dus een beetje krassen met je potlood en dan met een stukje plakband een laagje ervan af halen. Zo simpel moet je je dat voorstellen.
Grafeen is meer dan 200 keer sterker dan staal, een uitstekende thermische en elektrische geleider, flexibel, zeer dun en transparant. Dit maakt het potentieel geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Dat blijkt ook wel want als je voor de grap ‘graphene’ intypt in Pubmed rollen er zomaar 53605 wetenschappelijke artikelen uit.
Maar wat heeft dit allemaal met Ayurveda te maken en hoe zit het met die dagelijkse tip, zul je je afvragen als je al tot hier gekomen bent met lezen.
Ik zal het je vertellen. Ayurveda kijkt op een hele brede manier naar het leven. Er wordt voortdurend gekeken naar de balans in een altijd veranderend systeem. Dat geeft heel veel ruimte voor verrassingen en mogelijkheden. Er zit een enorme flexibiliteit in het Ayurvedisch gedachtengoed.
Alleen dat woord al, “flexibiliteit”, is precies wat we nodig hebben in onze huidige tijd. Als je flexibel bent heb je ruimte om te bewegen, maar ook ruimte om breder te kunnen kijken.
We hebben niets aan starre regels en opgeheven vingers. Deze tijd van het Coronavirus vraagt om een open blik, een meditatieve houding en een flexibiliteit waardoor we buigen en bewegen maar niet breken vanwege verstarring.
Ik wens jullie een fijne week met voldoende rust en contemplatie om alle Zwarte Zwanen het hoofd te bieden.