De Vele Gezichten van Mierikswortel.

Mierikswortel is familie van de mosterdplant en dat kun je proeven. De smaak van de wortel is scherp en peperachtig. In gerechten wordt de mierikswortel voornamelijk gebruikt als smaakversterker. De plant werd gecultiveerd in Griekenland en Egypte en werd vandaar verhandeld over heel Europa, Scandinavië en Rusland. In Egypte werd de plant zo kostbaar gevonden dat het vergeleken werd met goud. Met de kolonisten werd het meegenomen naar Amerika waar het voornamelijk gebruikt werd om parasieten te doden in vis en vlees. Mierikswortel is in 2011 uitgeroepen tot kruid van het jaar door de International Herb Association

Ayurvedisch

In India vind je mierikswortel in het hoge noorden en in het zuiden in Kerala en Tamil Nadu. Waarschijnlijk is het daar terechtgekomen via de handel met de VOC. In oude tekstboeken vind je mierikswortel niet terug in ayurvedische recepten. Toch wordt het nu volop gebruikt in de ayurveda omdat het naadloos past in de kruiden om kapha problematiek aan te pakken. Dan moet je denken aan bronchitis, longziekten en zware verkoudheden waarbij een overvloed aan sleshma (slijm) gevormd wordt. Mierikswortel heeft bioactieve stoffen waardoor dit slijm opgelost wordt. De bioactieve stoffen in de wortel bestaan uit glucosinolates en dan voornamelijk sinigrin, dat allylisothiocyanate loslaat in contact met het enzym myrosine en 2-phenylethylglucosinolate gedurende het fijnmalen. Fijngemalen mierikswortel heeft vanwege deze bioactieve stoffen een remmend effect op de groei van micro-organismen. Daarnaast is de wortel zeer diuretisch en zou je het kunnen vergelijken met een natuurlijke plaspil.

Gezondheid

In mierikswortel zit veel vitamine C, B6 en foliumzuur. Daarnaast zit de wortel vol met mineralen zoals natrium, zink, mangaan, koper, calcium, kalium, ijzer en fosfor. Er zijn weinig groenten die zoveel mineralen en vitamines bevatten als mierikswortel. Alleen al om deze reden raad ik iedereen aan om met een zekere regelmaat een stukje wortel te raspen en in je sauzen of groenten te verwerken. Ik geef altijd de voorkeur aan vers ook al zijn er potjes met mierikswortel in de handel.

Medicinaal

Als geneesmiddel heeft mierikswortel vele geneeskrachtige eigenschappen zoals: antibioticum, slijmoplossend, bronchodilatator, antibacterieel, coronaire vasodilatator, het verhoogt de bloeddruk, warmt het lichaam, stimuleert het immuunsysteem, anti-inflammatoire, antiparasitaire, anti-anemic, antiscorbutic, diureticum. Het kan de eetlust te stimuleren. Het heeft een cardiotonic effect en wordt aanbevolen voor de mensen die lijden aan hoge bloeddruk. Ook is bekend dat mierikswortel afrodisiac eigenschappen bezit en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Culinair

In het boek Ayurvedic Curative Cuisine for Everyone van Light Miller worden de culinaire eigenschappen van mierikswortel beschreven samen met een aantal recepten. Een van de recepten is ayurvedische vegetarische mayonaise waarin 1 hele mierikswortel verwerkt is. Op de website van ingredienten zijn 120 recepten te vinden en op smulweb vinden we maar liefst 1545 recepten waar mierikswortel in verwerkt wordt. Het is dus niet moeilijk om hier eens mee te gaan experimenteren. Mijn ervaring is dat mierikswortel niet alleen heel erg lekker en natuurlijk ongelofelijk gezond is maar het is ook een makkelijke plant om zelf te kweken.

Internationaal mierikswortel festival

In Collinsville in Illinois wordt sinds 1988 ieder jaar het International Horseradish Festival gehouden. Op de website lees ik dat:

Since 1988, the International Horseradish Festival has celebrated the multi-faceted and vastly under utilized horseradish and has attracted people from miles around for fun, entertainment, food and drink in the process.

Misschien de hoogste tijd om dat hier in Nederland ook te gaan vieren.

Met gezonde en vitale groet,

Cornelis Peters
19 augustus 2014

Graag hoor ik je mening over dit artikel. Weet jij nog een interessante tip over deze fantastische wortel? Schrijf het op en deel je kennis met onze lezers. Dat wordt erg gewaardeerd

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

4 gedachten over “De Vele Gezichten van Mierikswortel.”

  1. Margot Schouten

    Mooi artikel! Ik heb een moestuin en daarin ook heel wat mierikswortel. Ik vries een wortel in en schaaf ervan wat ik nodig heb. Daarna gaat hij weer in de vriezer. Je hebt er dan heel lang plezier van. Mierikswortel is ook een helend kruid voor de lever en alvleesklier. Dr. Vogel heeft hier boeiend over geschreven. Het is beter niet teveel mierikswortel ineens te gebruiken, maar meer als toevoeging in soepen, bouillon of sauzen. Groet, Margot.

    1. Dag Margot,
      Inderdaad is Mierikswortel ook heel goed voor je lever en alvleesklier. Leuk dat je er ook zo enthousiast over bent.
      Hartelijke groet,
      Cornelis

  2. Ik ben op zoek naar de Orac waarde van rabarber , mierikswortel ,
    peterseliewortel , selder

    ,

  3. Beste Teunis:
    Rabarber =1108
    Mierikswortel = ? Recentelijk heeft de US mierikswortel uitgeroepen als een natuurlijke preservator.vanwege deze stof: allyl isothiocyanate Orac waarde kon ik niet vinden.
    Peterseliewortel = 73670
    Sederij =552
    Mvg.
    Cornelis

    NB: Dit is de bron https://www.ars.usda.gov

Reacties zijn gesloten.

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.