De antibiotica raakt op of werkt niet meer.

Met speldenprikjes is antibiotica en antibioticaresistentie steeds in het nieuws. Zo schrijft Ellen de Visser in de Volkskrant van 21 maart dat veelgebruikte antibiotica opraken.

Van smal naar breedspectrum antibiotica

Artsen moeten steeds vaker uitwijken naar een veel zwaarder middel voor de kwaal omdat lichtere middelen niet voorhanden zijn. Het gaat dan vooral om antibiotica tegen blaas- en longontstekingen en huidinfecties. Door overal maar antibiotica met een breed spectrum aan te bieden, veroorzaken we resistentie bij bacteriën.

Waarom antibiotica niet zinvol is om te ontwikkelen

Dat zijn veel voorkomende aandoeningen en om dat goed te kunnen behandelen zijn doorgaans smal spectrum antibiotica nodig. En die zijn steeds moeilijker te krijgen. Voor producenten valt er aan antibiotica niet veel te verdienen. De kuur wordt een keer afgenomen en als de aandoening verholpen is, kan er niet meer aan de patiënt verdient worden. Daarnaast hebben ze te maken met het resistent worden van bacteriën tegen het medicijn. Voordat een nieuw middel ontwikkeld en op de markt gebracht kan worden, gaan er jaren overheen. Als het middel dan beperkt afgenomen wordt en een korte levensduur heeft, dan valt hier dus niet veel geld aan te verdienen.

Terug naar de overheid

Het gaat dus steeds meer een taak van de overheid worden om dit probleem aan te pakken.

Gonorroe niet meer te behandelen met antibiotica

Deze week las ik op nu.nl dat er voor een patiënt in Engeland die aan gonorroe lijdt, geen antibiotica meer is die werkt. De Engelse patiënt, die de ziekte in het buitenland had opgelopen, bleek een gonorroebacterie bij zich te dragen die resistent was voor de gecombineerde antibioticakuur van azithromycine en ceftriaxon. Deze combinatiekuur is in veel landen, waaronder Engeland, momenteel de gouden standaard voor het behandelen van gonorroe.

Al met al dus geen opwekkend nieuws, of…..

We kijken niet goed

Toch heb ik goede hoop dat er oplossingen komen. Sterker nog, dat er oplossingen zijn. We zien ze alleen nog niet goed. Met het allereerste leven op aarde evolueerden bacteriën, algen, schimmels en planten naast elkaar. Met geven en nemen en voorbeelden van indrukwekkende symbiosen, zoals bij de watervaren azolla, zie je dat het ook anders kan.

Verbazingwekkende Azolla

Azolla leeft in symbiose met de blauwalg Anabaena azollae, die onderdak vindt in de holtes in de blaadjes. Anabaena is in staat atmosferische stikstof te binden (stikstoffixatie), wat de plant onbeperkte toegang geeft tot een essentiële voedingsbron. Daardoor kan de plant zich zeer snel vegetatief vermenigvuldigen en zelfs elke twee tot drie dagen in biomassa verdubbelen. Azolla vind je bijna in iedere Nederlandse sloot.

Wij leven ook in symbiose

Wijzelf zijn ook prachtige voorbeelden van een organisme dat in symbiose leeft met bacteriën. Wij dragen enkele kilo’s, ja echt ik heb het over kilo’s aan bacteriën in ons die ons helpen om ons eten te verteren. Sterker nog, ons microbioom maakt deel uit van ons immuunsysteem.

Preventie eerst

Wanneer wij goed voor onszelf zorgen, op een gezonde manier met stress om gaan, voldoende rusten en werk doen wat ons interesseert en waar we voldoening uit halen, dan zijn we heel goed bezig om preventief onze weerstand te vergroten.

Kruiden in plaats van antibiotica

Als je dan toch nog een infectie krijgt, dan zijn er talloze kruiden die heel erg goed kunnen bijdragen aan het onderdrukken van bacteriën of virussen die kwaadaardig zijn. Ik schrijf onderdrukken en niet uitroeien, want dat laatste is niet mogelijk en niet wenselijk.

In het artikel over het prebiotische potentieel beschrijf ik een zeer interessante publicatie die laat zien wat ayurvedische kruiden doen met de bacteriën in onze darmen.

Ik wens iedereen hele fijne paasdagen en een goede week toe.

Cornelis Peters

Bronnen:
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/waarom-veelgebruikte-antibiotica-opraken-en-artsen-moeten-uitwijken-naar-zwaardere-middelen~a4582892/

Antibioticaresistentie maakt nu ook gonorroe onbehandelbaar


De WHO Wereld Gezondheid Organisatie maakt zich al jaren druk om antibiotica resistentie tegen gonorroe.
Antibiotic-resistant gonorrhoea on the rise, new drugs needed. WHO
7 july 2017
http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/Antibiotic-resistant-gonorrhoea/en/

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* indicates required