Biryani met verse kruiden en kipfilet is een van mijn lievelingsgerechten.
We gaan de kip marineren en dat doen we met:
- 400 gram kipfilet of kippendijen– grof gesneden
- 1 el paprikapoeder
- 1/2 el kurkuma
- 75 gr Griekse yoghurt
Dit is een gerecht voor 4 tot 6 personen.
Schep alle ingrediënten voor de kipmarinade door elkaar en schep hier vervolgens de kip door. Laat de kip afgedekt een uur in de koelkast marineren.
Dit zit erin:
- 5 kardemom peulen
- 1 tl komijnzaadjes
- 4 uien – snij ze in halve ringen
- 3 tomaten – in partjes
- 1 el tomatenpuree
- 3 teentjes knoflook – fijngehakt
- 1 stukje gember van ongeveer 1 cm – fijngehakt
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl chilivlokken
- 50 ml water
- 1 plukje saffraan
- 2 el melk – warm
- 300 gr basmati-rijst – gekookt
- 1 el garam masala
- 5 gr verse munt – fijngehakt
- 15 gr verse peterselie – fijngehakt
Zo maak je het klaar:
Kneus de kardemom peulen door er op te slaan met de achterkant van een mes. Verhit een beetje olie in een wokpan en doe hier de kardemom en komijnzaadjes bij. Bak dit 1 – 2 minuten tot de aroma’s vrijkomen.
Voeg de ui-ringen toe aan de specerijen in de pan en bak mee tot de ui bruin begint te kleuren en zacht wordt.
Vervolgens de tomaten in de pan en bak deze mee tot ze goed zacht zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak het geheel nog zo’n 2 minuten tot het op een pasta begint te lijken.
Voeg de knoflook, gember, korianderpoeder en chilivlokken aan de ingrediënten in de pan toe.
Doe de in yoghurt gemarineerde kippendijen in de pan en schep alles even goed om. Bak 2-3 minuten mee en schenk dan het water in de pan. Roer nog even door en laat het geheel 10 minuten met de deksel op de pan pruttelen. Als het goed is ontstaat er nu vanzelf een dikke saus.
Roer de saffraan door de warme melk tot de melk geel begint te kleuren.
Verdeel de helft van de basmatirijst over de kip in de pan. Sprenkel hier de helft van de saffraanmelk overheen en verdeel hier 1/2 el garam masala en de helft van de fijngehakte munt en peterselie overheen.
Top het geheel af met de rest van de rijst, saffraanmelk, garam masala, fijngehakte munt en peterselie.
Doe de deksel terug op de pan, draai het vuur helemaal laag en laat de Biryani nog 5 minuten zachtjes pruttelen zodat de rijst weer goed warm kan worden en alle smaken nog even goed kunnen intrekken.
Neem de pan van het vuur en schep voorzichtig de Biryani om. Je ziet nu een mengeling van witte en gele rijskorrels door de saffraanmelk. Dat ziet er gezellig uit op je bord.
Serveer de Kip Biryani met ingelegde uien en de Raita.