Hart- en vaatziekten (Rhidroga) in Ayurveda

Het hart wordt in de Ayurveda beschreven als een orgaan dat de bloedcirculatie op gang moet houden maar ook het orgaan waar onze emotie gezeteld is. Het hart kent zelfs een eigen chakra. Het hartchakra of Anahata chakra. Het hart chakra vertegenwoordigt liefde, empathie, houden van, en spiritualiteit.

Verbinder

Ons hart pompt dus niet alleen ons bloed in de rondte maar is ook sterk verbonden met gevoelens van liefde en spiritualiteit. Spiritualiteit is de relatie tussen wat gedacht, gevoeld, geweten en ervaren wordt. Zoals eten en drinken het lichaam voeden, wordt de geest gevoed door spiritualiteit.

 

Het hart

Spiritualiteit

Het woord spiritueel is afkomstig van het Latijnse ‘spiritus’ dat adem betekent. Adem is het symbool voor leven. Er bestaat een stoffelijk leven (het lichaam) en een onstoffelijk leven (de geest).Het hartchakra staat in het midden van de zeven chakra’s en is daardoor ook de verbindende chakra tussen de drie onderste en de drie bovenste chakra’s.

Wat je denkt heeft invloed op je hart

Het hart verbindt lichaam en geest. Wat je denkt, voelt, wilt en verlangt heeft een directe relatie met je lichaam en je geest. Boosheid en woede hebben onmiddellijk effect op je hart, maar ook liefde en compassie. Bij geen enkel orgaan is het zo duidelijk zichtbaar en meetbaar wat het effect is van onze gedachten op ons lichaam als bij ons hart.

Hart is de zetel van Prana

Vanuit Ayurvedische perspectief is het hart de zetel van prana de levensenergie , die wordt onderhouden door een delicaat evenwicht tussen Agni (de zonne-energie) en Soma (de maan energie). Overtollige mentale en emotionele stress verspert de weg van soma in het hart.

 

 

Hart is de zetel van Ojas

Het hart is ook de zetel van Ojas, het substratum van de levensenergie. Om het fysieke en emotionele hart te beschermen en te voeden is het essentieel om zowel soma als ojas te bevorderen. Gezondheid van het hart wordt beheerst door drie sub-dosha’s: Sadhaka Pitta (emotionele balans), Avalambaka Kapha (stabiliteit en sterkte) en Vyana Vata (doorbloeding en hartslag).


Ayurveda geeft 12 tips om de balans te herstellen bij hart en vaatziekten

 • Het is aan te raden om bij ziekten aan het hart een vegetarisch dieet te volgen. De eiwitten moeten dan gezocht worden in andere bronnen dan vlees. Bijvoorbeeld linzen, erwten en bonen. Eet meer porties met verse groenten en fruit. Begin uw dag met gestoofde appels of peren. Eet noten en dan vooral amandelen. Doe wat verse limoensap in uw groenten en eet kruiden dat goed is voor uw hart zoals zwarte peper en kurkuma. Kies liever vers voedsel dan bewerkte voedingsmiddelen of restjes. Geef de voorkeur aan warm, gekookt voedsel en vermijd koude en zware voedingsmiddelen.
 • Koffie verhoogt de bloeddruk. Matig dus uw koffiegebruik.
 • Stoppen met roken. Het is inmiddels al zo vaak bewezen dat roken een slechte invloed heeft op de gezondheid dat totaal stoppen echt aan te raden is.
 • Regelmatige lichaamsbeweging, het is zo belangrijk. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat vetten verbrand worden en dat er lichtheid in uw lichaam gebracht wordt.
 • Tel uw zegeningen. Spreek dagelijks uit waar u dankbaar voor bent. Dat kan van alles zijn. Liefde voor uw partner, kinderen, vrienden of familie, uw werk, hobby, een fijn gesprek.
 • Ga anders om met uw irritaties of woede. Bekijk van te voren of u bepaalde dingen anders kunt doen zodat u niet boos hoeft te worden. Bedenk dat u zelf aan het stuur zit van uw auto. Waar rijdt u heen?
 • Zoek dagelijks iets op wat u aan het lachen maakt. Dat kan een grappige film zijn of een website met grappen. Het is wetenschappelijk bewezen dat lachen het adrenaline gehalte verlaagt.
 • Leer mediteren. Dagelijks tien minuten mediteren is bijzonder goed om volledig te ontspannen en om rust te creëren in je hoofd.
 • Regelmatig een reinigingskuur zorgt dat ama (giftige stoffen) uw lichaam verlaten. Arteriële plaques zijn giftige stoffen die in uw bloedvaten zitten en zich vasthechten aan de vaatwanden omdat uw fysiologie zich niet kan ontdoen van deze giftige stoffen. Ayurveda adviseert inwendige reiniging bij elke verandering van het seizoen. De reinigingskuur spoelt de giftige stoffen die opgehoopt zijn in je lichaam via je natuurlijke lichaamsopeningen uit je systeem.
 • Gebruik dagelijks knoflook. Knoflook verlaagt Vata dosha. Je kunt de knoflook door je eten doen maar je kunt ook dagelijks 1 gram knoflookpasta in een glas karnemelk mengen en dit opdrinken.
 • Doe 1 eetlepel fenegriekzaadjes in een glas water en laat het de hele nacht intrekken. In de ochtend kunt u de zaadjes eten tijdens uw ontbijt. Fenegriek staat bekend om zijn bloeddrukverlagende werking.
 • Terminalia Arjuna is een kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt in de ayurveda bij hart en vaataandoeningen. Arjuna vermindert de energie Pitta en Kapha, de smaak is wrang, de guna is licht en droog, de vipaka is scherp en de virya is verkoelend. Als prabhava, hoe kan het ook anders is arjuna cardiotonisch.
 

 

Disclaimer:

Het doel van deze artikelen is om informatie te bieden over de traditionele Ayurveda. Deze informatie is niet bedoeld voor gebruik bij diagnose, behandeling, genezing of preventie van ziekten. Als u een ernstige acute of chronische ziekte hebt neem dan contact op met een goed opgeleide zorgverlener. Als u op zoek bent naar het medisch advies van een getrainde Ayurvedische expert, bel of e-mail ons dan voor het nummer van een arts in uw omgeving. Neem contact op met uw arts voordat u kruiden of essentiële oliën gebruikt tijdens zwangerschap of borstvoeding.

 

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.