Pancha Karma Behandeling

Pancha Karma

Pancha karma is een reinigingskuur die bestaat uit vijf reinigingsactiviteiten. Het doel van deze kuur is het volledig schoonmaken van alle lichaam – en energie kanalen, waardoor de stofwisseling beter gaat functioneren. Door interne reiniging wordt veelal de oorzaak van een ziekte verwijderd en de drie bio-energieën vata, pitta en kapha gebalanceerd. De reinigingskuur normaliseert de fysieke constitutie en kalmeert de drie bio-energieën vata, pitta en kapha. Het wordt toegepast tezamen met voedingsadviezen en adviezen voor een gezonde levensstijl.

Koninklijke behandelmethode

Pancha karma is een reinigingskuur die bestaat uit vijf reinigingsactiviteiten. Het doel van deze kuur is het volledig schoonmaken van alle lichaam – en energie kanalen, waardoor de stofwisseling beter gaat functioneren. Door interne reiniging wordt veelal de oorzaak van een ziekte verwijderd en de drie bio-energieën vata, pitta en kapha gebalanceerd. De reinigingskuur normaliseert de fysieke constitutie en kalmeert de drie bio-energieën vata, pitta en kapha. Het wordt toegepast tezamen met voedingsadviezen en adviezen voor een gezonde levensstijl.

Echte aanrader bij vermoeidheid

Deze kuur is aan te raden voor iedereen die al langere tijd kampt met allerlei klachten waaronder vermoeidheid zonder aanwijsbare reden, niet lekker in je vel zitten, bij stress, huidklachten, hoofdpijnen en voor mensen die vaak onder grote druk moeten werken, vermoeid zijn en dan doorgaans niet genoeg tijd kunnen nemen om weer tot rust te komen. In relatief korte tijd kunnen zij hun lichaam weer in goede conditie brengen wat henzelf, hun omgeving en hun werk uiteraard ten goede komt.

Er zijn speciale toegespitste panchakarma kuren voor mensen die lijden aan Parkinson, kanker, obesitas, hart en vaatziekten, depressies, beginnende alzheimer en burn-out.

De behandeling

De behandeling vooraf

Pancha karma wordt vooraf gegaan door purva karma wat ook letterlijk ‘behandeling vooraf’ betekent.

Het doel van de voorbehandeling is om te zorgen dat afvalstoffen in het lichaam die ingebed zitten in weefsels, aders en slagaders getransporteerd worden naar plaatsen waar ze via de natuurlijke lichaamsopeningen naar buiten gebracht worden.

Deze voorbehandeling gaat in drie fasen:

 1. Door het opwekken van transpiratie;
 2. Door stimulatie van de weefsels door middel van oliemassages;
 3. Door stimulatie van de spijsvertering.

De hoofdbehandeling

Deze behandeling bestaat uit vijf of zes verschillende vormen van reiniging die de geaccumuleerde gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam elimineren.

 • Overgeven (dit wordt uitsluitend gedaan bij patiënten met een te hoge kapha-dosha);
 • Behandeling van het slijmvlies in de neus en oren;
 • Laxerende middelen;
 • Verwijderen van overtollig onrein bloed. (Dit wordt uitsluitend gedaan bij patiënten met problemen van het bloedvatenstelsel);
 • Reinigende en voedende klisma’s.

De kruiden en de massagetechnieken variëren van dag tot dag. De kuur begint mild en intensiveert waarna het weer langzaam afgebouwd wordt.

Na het bepalen van de constitutie worden aan de hand van het resultaat de kruiden geselecteerd die in de behandeling gebruikt worden om de verstoorde bio-energieën te kalmeren en in evenwicht te brengen.

Per behandelingsdag worden andere kruiden gebruikt. Afhankelijk van de dosha en de conditie van de patiënt worden kruiden gebruikt die de onderdrukte bio-energieën de kans geven zich weer te herstellen.

Voedseladviezen tijdens de pancha karma-kuur

Tijdens de kuur is het aan te raden om licht verteerbaar voedsel te gebruiken. Vermijd te hete, te zoete of te zoute smaken. Uitsluitend warme dranken zoals kruidenthee of bouillons drinken. Het is absoluut niet de bedoeling om te vasten of te weinig te eten. Vasten kan de behandeling averechts beïnvloeden.

Bijwerkingen

Er zijn hoegenaamd geen bijwerkingen bij deze behandeling. Over het algemeen komt het voor dat de patiënt zich na de eerste behandeling heel erg moe voelt. Dit is normaal omdat, ondanks de geringe sterkte van de kruiden, de behandeling zelf vrij intensief is en ook omdat alles nieuw is voor de patiënt. De ervaring leert dat de overige behandelingen minder vermoeiend zijn. Het is dan ook aan te raden om op de eerste behandelingsdag geen andere afspraken te plannen en deze dag uitsluitend te gebruiken als rustdag. Wanneer u van ver komt is het prettig als u iemand bij u heeft voor de reis terug.

Kledingvoorschriften tijdens de behandeling

Het is aan te raden om oude kleding te dragen omdat de oliën en de kruiden kunnen afgeven. Dit geldt ook voor het linnengoed thuis op uw bed. Neem in de winter een muts mee zodat u uw hoofd kunt bedekken, alsmede een badjas, een paar plastic teenslippers die u kunt dragen tijdens de behandeling en twee oude handdoeken om u mee af te drogen.

De vervolgbehandeling

Na de pancha karma kan, afhankelijk van de conditie van de patiënt en zijn/haar reactie op de behandeling, de behandeling voortgezet worden in de vorm van dieetadviezen, eventueel aangevuld met kruidensupplementen, rasayanabehandelingen, gezondheidsbevorderende en -kalmerende therapieën, ondersteunende oefeningen en meditatietechnieken.

Tarieven

De standaard vijfdaagse Pancha Karma kuur komt op €2497,00. Dit vijfdaagse programma bevat de volgende Ayurvedische behandelingen.

 • Dagelijkse ayurvedische consulten – om de voortgang van de cliënt te volgen.
 • Dagelijkse abhyanga, dat zijn specifiek voor de client toegepaste oliemassages dat door twee therapeuten gedaan wordt.
 • Dagelijkse Swedana behandelingen in een speciale cabine om het zweten te activeren om giftige afvalstoffen te verwijderen.
 • Dagelijkse Shirodharas, druppeltechnieken met warme kruidenolie om het zenuwstelsel te kalmeren.
 • Dagelijkse baden met geurige kruiden en bloemen of bladeren afgestemt op de constitutie van de client.
 • Dagelijkse massage behandelingen waaronder de Udvarthana kruiden behandeling speciaal voor de huid.
 • Speciaal voor de panchakarma bereide gerechten om reiniging en voeding te vergemakkelijken.
 • Optioneel zijn de dagelijkse Ayurvedische yoga en meditatie sessies om genezing en versterking te vergemakkelijken.
 • Na de kuur krijgt de client een persoonlijk gezondheids- en wellnessplan mee ter ondersteuning van de gezondheid.

Na het afspreken van de panchakarma kuur wordt de afspraak bevestigd na storting van 50% van het totale bedrag van 2497,- euro en dat is 1248,50 euro. Het tweede deel van het bedrag dient een week voor de kuur overgemaakt te worden op IBAN: NL41 INGB 0006 2186 31 ten name van Europa Ayurveda College, Witharen onder vermelding van uw naam. U krijgt dan een schriftelijke bevestiging van uw reservering. Na de kuur krijgt u een factuur mee die u naar uw zorgverzekeraar kunt sturen.

Momenteel vergoeden meer dan 40 zorgverzekeraars onze behandelingen. U kunt dit controleren op Verzekeringen die onze behandelingen vergoeden, en bij uw zorgverzekeraar zelf. Zorg dat u dit goed navraagt zodat er naderhand geen verrassingen zijn. Wij kunnen u adviseren en begeleiden met uw vragen bij uw zorgverzekeraar

De vervolgbehandeling

Na de pancha karma kunnen afhankelijk van de conditie van de cliënt en zijn/haar reactie op de behandeling, de behandelingen voortgezet worden in de vorm van: dieet adviezen, eventueel aangevuld met kruiden supplementen, rasayana behandelingen, gezondheidsbevorderende – en kalmerende therapieën, ondersteunende oefeningen en meditatietechnieken.

Verblijf

U verblijft in het gasthuis aangewezen door het Ayurveda centrum. U beschikt hier over een eigen kamer. Voor de eenpersoonskamer met gedeelde badkamer is dit 65 euro per dag en voor de tweepersoonskamer met eigen badkamer is dit 75 euro per dag. U deelt de keuken en zitkamer met de overige gasten. Uit oogpunt van hygiëne neemt u zelf een hoeslaken, eenpersoonsdekbedovertrek, sloop en handdoeken mee.

Eten

Heerlijke sattvische maaltijden en alle dranken zitten bij het verblijf tijdens de Pancha Karma kuur inbegrepen. Er is een ruime keuken aanwezig met alle standaardvoorzieningen zoals keramische plaat om op te koken, koelkast, waterkokers, afwasmachine, etc.

Annuleringskosten voor de kuur

Tot twee weken voor aanvang €250,-. Van twee weken tot een week voor aanvang 50 % van het kuurbedrag. Binnen een week voor aanvang 100 % van het kuurbedrag.

Reacties van onze cliënten na de kuur

Ervaringen

Lees ook andere ervaringen van onze cliënten na het ondergaan van deze intensieve reinigingskuur.

Downloads

>
Scroll naar top