Momordica Charantia (Bittermeloen)

Momordica Charantia of bittermeloen is goed voor suikerpatienten. Deze plant behoort tot de familie van Cucurbitaceae waar pompoenen en kalebassen ook toe behoren. Al honderden jaren wordt deze vrucht door de inheemse bevolking van Azië, Zuid-Amerika, India en Oost-Afrika gebruikt als juice, gritham of choorna voor de behandeling van diabetes mellitus type 2, oftewel ouderdomssuiker. Deze term is overigens achterhaald omdat tegenwoordig ook erg veel jonge kinderen aan dit type suikerziekte lijdt, vaak in combinatie met obesitas. Ook voor hen is Momordica Charantia uitermate geschikt omdat het een natuurlijke reiniger is die bovendien de glucose in het bloed verlaagt op een natuurlijke manier. Het werkt regulerend op alle dosha’s.

Er is veel onderzoek gedaan naar deze plant. Heel veel pre-klinische studies hebbe de anti-diabetische en hypoglykemische effecten van Momordica Charantia beschreven vanuit verchillende mechanismen. Alleen al in Pubmed zijn er 217 artikelen verschenen over dit gewas. Het blijkt namelijk dat bij mensen die lijden aan diabetes mellitus type 2 de bloedsuikerspiegel mooi in balans blijft als zij regelmatig thee drinken van dit gewas of de vrucht eten als groente.

Wanneer u bittermeloen als groente wilt eten moet u wel een goed recept hebben omdat de vrucht ongelofelijk bitter is. Maar als thee is dit heel goed te doen. Wanneer u in de ochtend en in de avond 1 kop thee drinkt krijgt u voldoende kruiden binnen om uw bloedsuiker te reguleren. Daarnaast is deze thee ook een fantastische reiniger. De bittere smaak verlaagt kapha en zorgt ervoor dat u beter in balans komt.

Momordica Charantia thee
Momordica Charantia thee zoals verkrijgbaar in onze webshop

In ons centrum gebruiken wij Momordica Charantia als thee en als groente. De mensen die bij ons een Pancha Karma kuur volgen, drinken regelmatig deze intens gezonde groente als thee.

Wij kweken deze vrucht in het voorjaar en in de zomer. Telkens plukken wij de rijpe vruchten en leggen deze te drogen op onze houten kruidenzolders. Daar worden ze gedroogd bij een perfecte luchtcirculatie. De droge vrucht wordt dan verzameld en verpakt in zakjes van 80 gram. Daar doet u bijna een maand mee.

In onze webshop verkopen wij thee van Momordica Charantia. Daarnaast hebben we nu ook de zakjes met poedervorm. Beide producten bestaan uit het zuivere gewas Momordica Charantia.


X