Ayurvedisch kruid geeft opmerkelijk resultaat bij de behandeling van Alzheimer

Alzheimer
Op de site van ‘De Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek’ [1] lees ik het volgende: De ziekte van Alzheimer is een ongeneeslijke hersenziekte, waarbij de cellen in sommige delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven. De voortgang van de ziekte van Alzheimer is onomkeerbaar. Er wordt op uitgebreide schaal wetenschappelijk onderzoek verricht. Desondanks zijn de oorzaken ervan nog onbekend. Ook zijn er nog geen behandelmethoden voorhanden.

Wat veroorzaakt Alzheimer?

Er zijn tientallen oorzaken bekend van het dementiesyndroom.[2] De meest voorkomende zijn degeneratieve hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson (verantwoordelijk voor circa 55 procent van de gevallen) en vasculaire aandoeningen (circa 20 procent; De Rijk, 1993). Andere mogelijke oorzaken zijn intoxicaties door medicijnen, alcohol, chemicaliën, tumoren, infecties zoals HIV of door een eiwitachtig infecterend deeltje, het prion, zoals bij de ziekte van Creutzfeldt-Jacob en stofwisselingsstoornissen. Het is dus geen eenduidig verhaal en bovendien is het verloop van de ziekte grillig en bij iedere patiënt anders. Voor zover wetenschappers op dit moment weten, ontstaat Alzheimer mede doordat eiwitten verkeerd worden afgebroken. De restanten van deze foute eiwitten – bèta amyloïd – gaan klonteren en beschadigen de hersenen.

Complex en ongrijpbaar

Een simpele remedie lijkt verder af dan ooit. De ziekte is heel complex en daardoor ongrijpbaar als we blijven focussen op alleen de hersenen. Medicatie heeft maar een kortdurende doeltreffendheid: ze werkt enkel op niveau van neurotransmitters. Maar er gaat zoveel meer mis in de hersenen. Vandaar dat dementie en depressie tegelijk optreden. Vandaar dat een tijdig ingrijpen het allerbelangrijkst is. Vandaar dat farmacologische benadering nooit toereikend kan zijn en dat we de focus moeten richten op een natuurlijke en veelzijdige aanpak.

Ons geheugen

Wat we ons herinneren van het leven is maar een heel klein gedeelte van wat wij beleven. Toch bepaalt die fractie onze persoonlijkheid: wat wij weten, wat wij kunnen en wat wij zijn. Het geheugen is dan ook een onschatbaar goed dat onder zware druk ligt door een ongezonde levensstijl en veroudering: liefst één op de vijf mensen zal in zijn leven dementie krijgen! Met het toenemende aantal oudere mensen wordt dit op zeer korte termijn een enorm probleem.

Behandeling gebaseerd op Ayurveda

Van oudsher worden in de Ayurvedische praktijk chronische neurologische aandoeningen, die veroorzaakt worden door een verhoogde Vata, behandeld met Ashwagandha oftewel Withania somnifera. Recentelijk is dit kruid wereldnieuws en staat enorm in de belangstelling omdat verschillende wetenschappelijke proeven inmiddels uitgewezen hebben dat dit kruid veelbelovend is voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer.

Onderzoek gebaseerd op Ayurveda

In het ‘National Brain Research Centre’, afdeling moleculaire en cellulaire neuroscience in Haryana, India, heeft dr. Seghal N. et al [3] in 2011 een interessant onderzoek gedaan bij een groep proefdieren die leden aan de ziekte van Alzheimer. De bevindingen van dit onderzoek zijn recent verschenen in het Amerikaanse tijdschrift ‘Proceeding’ van de National Academy of Sciences (PNAS) en staat ‘in process’ bij Pubmed, waar het op 28 augustus 2012 gepubliceerd gaat worden. Het onderzoek is dus heet van de naald.

Ashwagandha

Een groep proefdieren kreeg via de mond een gedeeltelijk gezuiverd extract van de wortel van Withania somnifera, dat overwegend bestaat uit withanolides en withanosides. Dit extract blijkt de synthese van een speciaal eiwit in de lever te stimuleren dat fungeert als een chaperonne en helpt bij het verwijderen van de amyloïde plaque uit de hersenen. De wetenschappers zeiden dat een onderdeel van dit eiwit in de bloedbaan glipt, de geaccumuleerde amyloïde plaque uit de hersenen terug in de bloedbaan trekt, waar dit vervolgens via de natuurlijke weg weer uitgescheiden wordt. Dit onderzoek bevestigt het vermoeden van een eerder onderzoek in TSRI [4,5,6,7,8] waarin de onderzoekers besloten uit te zoeken welke genen (mede) verantwoordelijk zijn voor de productie van bèta amyloïd die de beruchte amyloïde plaques vormt. Ze ontdekten dat het gen Presenilin2 betrokken is bij het voortbrengen van de foute eiwitten. Toen de wetenschappers uit gingen zoeken waar de erfelijke variant van dit gen zich ophield, ontdekten ze dat het in het brein helemaal geen rol speelt. De erfelijke variant uitte zichzelf enkel in de lever. Dat wijst erop dat significante concentraties van het foute enzym ontstaan in de lever. Van daaruit komen de enzymen in het bloed terecht en worden ze naar de hersenen gevoerd, zo speculeren de onderzoekers. En dat hele proces moet gemakkelijk te onderbreken zijn. Door de productie van de eiwitten in de lever stil te leggen wordt het brein beschermd. De wetenschappers probeerden dat uit en ontdekten dat de restanten van de eiwitten dan inderdaad niet in het brein voorkomen. Dat bevestigt het vermoeden dat de eiwitten enkel in de lever geproduceerd worden.

Ayurveda

Hiermee wordt de interactie tussen de verschillende organen in het lichaam weer duidelijk onderstreept. In de Ayurveda wordt het lichaam als één geheel van samenwerkende elkaar ondersteunende cellen gezien met ieder hun eigen taak. Iedere cel is even belangrijk en iedere cel lijdt eronder als een andere cel ziek is. Het lijkt erop dat Alzheimer ontstaat in de lever door een tijdelijke verhoging van Pitta, wat resulteert in ontstekingsprocessen met verstrekkende gevolgen voor de hersenen. In dit geval zorgt de lever ervoor dat er iets gemaakt wordt waardoor de storing in de hersenen aangepakt wordt. Het kruid Ashwagandha, met ondersteuning van een aantal andere kruiden, zorgt voor de trigger zodat de lever begrijpt wat het moet doen.

Stofzuiger

In hun experimenten observeerden de wetenschappers een sterke eliminatie of reductie van amyloïde plaques in de hersenen en een verbetering of zelfs een complete omkering van het gedrag in het onderzoeksmodel dat bestond uit muizen. “Het is alsof dit kruid de hersenen stofzuigt om zich te ontdoen van ongewenste amyloïde plaque”, [3] zegt Vijayalakshmi Ravindranath, een senior neurowetenschapper aan het Indian Institute of Science, Bangalore, India.

Gezien deze positieve ontwikkeling en de bevestiging van diverse wetenschappelijke onderzoeken uit verschillende landen waaronder Japan, India en Amerika, denk ik dat het de hoogste tijd is om veel meer geld in onderzoek te steken. Traditionele geneeswijzen zoals de Ayurveda kennen een geschiedenis van duizenden jaren, waarin door de tijd heen heel veel kruiden uitgetest zijn en werkzaam gevonden voor complexe ziekten. Waarom maken we niet veel meer gebruik van deze interessante kennis?

De tijd is er rijp voor. Nu onze regering nog of gaan we zelf beslissen waar ons geld aan besteed gaat worden? Ik heb al gekozen. Nu is het aan u.

Cornelis J.M. Peters
8 april 2012

Referenties

1. Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek. http://www.alzheimer.nl
2. Centraal Bureau voor de Statistiek. Sterfte aan Dementie. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/_unique/_search/default.htm?cx=018020871965988641477:rvmzjpho2wq&cof=FORID:11&q=alzheimer
3. Withania somnifera reverses Alzheimer’s disease pathology by enhancing low-density lipoprotein receptor-related protein in liver
Neha Sehgal et al.
a) Division of Molecular and Cellular Neuroscience, National Brain Research Centre, Nainwal Mode, Manesar, Haryana 122050, India;
b)Laboratory of Cerebrovascular Research, Montreal Neurological Institute, McGill University, Montreal, QC, Canada H3A 2B4;
c)Department of Chemistry, University of Delhi, Delhi 110007, India; and
d)Molecular Biophysics Unit and
e)Centre for Neuroscience, Indian Institute of Science, Bangalore 560012, India. Edited by Thomas C. Südhof, Stanford University School of Medicine, Palo Alto, CA, and approved December 27, 2011 (received for review July 27, 2011)
Sehgal et al. www.pnas.org/cgi/content/short/1112209109
Verschijnt in Pubmed op 28-08-2012
4. Alzheimer ontstaat mogelijk in de lever.

Alzheimer ontstaat mogelijk in de lever


5. Peripheral reduction of β-amyloid is sufficient to reduce brain β-amyloid: Implications for Alzheimer’s disease. J. Gregor Sutcliffe et al. The Scripps Research Institute (TSRI) Journal of Neuroscience Research 89:808–814 (2011) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jnr.22603/abstract
6. Phytother Res. 2010 Jun;24(6):859-63.
Withanamides in Withania somnifera fruit protect PC-12 cells from beta-amyloid responsible for Alzheimer’s disease. Jayaprakasam B, Padmanabhan K, Nair MG. Source: Bioactive Natural Products and Phytoceuticals, Department of Horticulture and National Food Safety and Toxicology Center, Michigan State University, East Lansing, Michigan 48824, USA. Pubmed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19957250
7. Yakugaku Zasshi. 2008 Aug;128(8):1159-67.
Overcoming several neurodegenerative diseases by traditional medicines: the development of therapeutic medicines and unravelling path physiological mechanisms.
Tohda C.
Source: Division of Biofunctional Evaluation, Research Center for Ethnomedicine, Institute of Natural Medicine, University of Toyama, Toyama City, Japan.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18670181
8. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2008 Jul 1;32(5):1093-105. Epub 2007 Sep 21.
Withania somnifera: an Indian ginseng.
Kulkarni SK, Dhir A.
Source: Pharmacology Division, University Institute of Pharmaceutical Sciences, Punjab University, Chandigarh – 160 014, India. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17959291

Verder lezen over alzheimer

1. Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek. http://www.alzheimer.nl
2. Alzheimer Nederland is een stichting met een landelijk bureau in Bunnik en 52 regionale afdelingen. Zo’n 50 medewerkers en 5500 vrijwilligers van Alzheimer Nederland geven voorlichting over het ziektebeeld, ondersteunen mensen met dementie en hun naasten en behartigen hun belangen. www.Alzheimer-ned.nl
3. Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu. www.rivm.nl
4. Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw en de regionale expertisecentra dementie. www.dementie.be
5. Onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan. www.Gezondheidsraad.nl

Download dit artikel (pdf)

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

24 gedachten over “Ayurvedisch kruid geeft opmerkelijk resultaat bij de behandeling van Alzheimer”

  1. Loredana Visser

    Beste Stichting Alzheimer,
    Waar kan ik deze kruiden kopen?
    Mijn vader heeft voor 95% Alzheimer, zegt een Spaanse arts, toch wil ik er alles aan doen.

    Met Vriendelijke Groetjes,
    Loredana Visser.

  2. Cornelis Peters

    Beste Loredana Visser,
    Ayurvedische kruiden zoals withania somnifera met een hoge concentratie aan inhoudsstoffen kun je bij een aantal webshops en apotheken kopen. Zo ook bij ons. Je kunt me het beste even een mailtje sturen met wat gegevens van je vader zodat we gericht kunnen overleggen.
    Met vriendelijke greoet,
    Cornelis Peters

    1. Dag heer Peters,

      Mijn vrouw heeft beginnende dementie. Stabiel, zoals gedacht is het niet, dus wij willen dit middel graag proberen.

      Mvrgr,

      Ton Geensen

    2. Hallo Cornelis,

      Ik heb via mijn zus 1 potje Ashwaganda bij u besteld maar wil graag nog weten hoe hoog de dosis is per pil en het percentage aan withanoliden.
      Alvast dank.

      Gérard Scheurink

    3. Goede middag

      Ik zou graag weten hoe ik withania simnifera kan bestellen en hoeveel iemand daar van zou moeten nemen.

  3. Graag ontvang ik wat meer informatie over bovengenoemde kruiden.
    Mijn vader hebben ze vorige jaar Alzheimer geconstateerd en wij zouden alles aan willen proberen

    mvg M Mentzel

      1. Patricia vangheluwe

        Mijn vader heeft ouderdomsdementie is 86 jaar. In het begin ging het nog redelijk nu weet hij vaak de weg niet meer als hij ergens naar toe moet.hij zit in de fase van aanvaarden en heeft veel verdriet omdat hij zijn geheugen verliest.Kunnen jullie mij een mailtje sturen wat ik kan doen of waar producten bestellen? Groetjes Patricia

  4. Beste Heer Peters,
    Ik ben erfelijk belast met alzheimer langs vaders en moeders kant is het ook zinvol om het middel ashwangandha preventief te gebruiken.
    MVG Vera

    1. Beste Vera,
      Dit middel is bijzonder geschikt om preventief te gebruiken naast leefstijlregels. Ik heb een blog aangemaakt met 30 minuten leefstijl tips dat naast de ashwaganda een mooie combinatie vormt om zolang mogelijk vitaal te blijven.
      Met vriendelijke groet,
      Cornelis

  5. Resy seesing

    Mijn man is de laatste tijd erg vergeetachtig, wil niet zeggen dat hij alzheimer heeft. Maar kun je het product ook ter preventie innemen? Dan zou ik het heel graag bestellen.

    Vriendelijke groet,
    Resy

    1. Dag Resy,
      Je kunt ashwaganda prima preventief gebruiken. Het is verkrijgbaar in capsules maar ook als poeder. Dat laatste kun je dus gebruiken door bijvoorbeeld dagelijks iets door je yohurt te strooien en het dan te gebruiken. Dan heb je minder het gevoel dat je iets aan het slikken bent maar meer dat je met kruiden je gezondheid bevordert.
      Met vriendelijke groet,
      Cornelis

  6. Beste Cornelis,

    Wat zijn ongeveer de kosten van Withania somnifera en waar kan ik dit kopem/bestellen?

    Vriendelijke groet,
    Joke

  7. Beste Cornelis,

    Wat zijn ongeveer de kosten van Withania somnifera en waar kan ik het kopen of bstellen?

    Vriendelijke groet,
    Joke

    1. Beste Joke
      Withania somnifera (Ashwaganda) is bij verschillende webwinkels te koop. Je kunt het krijgen in pillen, capsules of dranken. De hoeveelheid aan werkzame inhoudsstoffen varieert sterk bij de verschillende merken en toedieningsvormen. Het is raadzaam om alvorens je dit kruid gebruikt een consult aan te vragen bij een Ayurveda arts of therapeut bij jou in de buurt. Zij kunnen dan adviseren wat het beste bij je past. Ook als je meerdere medicijnen gebruikt is het belangrijk om te controleren hoe vaak en in welke hoeveelheden je Ashwagandha kunt gebruiken.
      Wij hebben het in poedervorm, capsulevorm en als stukjes wortel. Prijs varieert tussen de 20 en 30 euro.
      Met vriendelijke groet,
      Cornelis Peters

  8. Dirk Oostelaar

    Beste Corneleis Peters,

    Interessant uw berichten over Ayurveda en Alzheimer. Mijn levenspartner is 5 jaar geleden overleden aan de gevolgen van Alzheimer
    Zijn er sinds 2012 nieuwe ervaringen hiermee opgedaan?
    Met vriendelijke groeten,

    1. Dag Dirk,
      Onderzoek en nieuwe bevindingen rondom Alzheimer wordt dagelijks vernieuwd en uitgebreid. Zo zijn er interessante onderzoeken gedaan met de kruiden Brahmi en Ashwagandha. Verder zijn diverse behandelmethoden in Ayurveda voor mensen met Alzheimer. Dan moet je denken aan massages, maar ook yoga, meditatie en leefstijlaanpassingen.

  9. Dirk Oostelaar

    Beste Cornelis Peters.

    Ook vroeg ik me nog af of er pogingen zijn gedaan om via Ayurveda iets te doen aan Alzheimer via de meer geestelijke technieken van gelukzaligheid en oerklanken.

  10. Beste cornelis pieters, ik heb jong dementie en heb progressieve afasie , mijn frontotemporale dementie en mijn linkse hersenhelft is aan het afsterven. Hoe kan ik dan mijn eiwitten in mijn hersenen steken ? Mvg Kurtdewilde

    1. Beste Kurt, Het is wellicht een idee om het kruid brahmi (bacopa monnieri) in te gaan nemen samen met Ashwagandha. Beide kruiden hebben een ondersteunende werking op de hersenen. Anders even bellen naar 0523 677208 zodat je we verder kunnen helpen.

Reacties zijn gesloten.

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* indicates required