Het woord bio-economie wordt tegenwoordig zo vaak gebruikt dat niemand meer in de gaten heeft dat het eigenlijk een heel nieuw woord is. Het voorvoegsel ‘bio’ betekent ‘leven’ en het woord ‘economie’ betekent ‘staatshuishoudkunde’. In het etymologisch woordenboek van Van Dale staat er zelfs ‘zuinigheid’ achter. Staatshuishoudkunde is dus de kennis en de kunde van het huishouden op staatsniveau op een zo zuinig mogelijke manier. Zonder verspilling. Het woord ayurveda bestaat eveneens uit een samenvoeging van twee begrippen. Ayu betekent net als bio ‘leven’ en veda betekent de ‘wetenschap’ of ‘kennis’. Deze oude natuurlijke geneeswijze heeft zich ontwikkeld vanuit eeuwenlange observaties van de natuur in al haar facetten. Wijze mannen en vrouwen bekeken de natuur: bomen, planten, dieren en mensen, stelden zichzelf vragen en zochten de antwoorden op deze vragen door nauwkeurige observaties. De natuur als leidraad, de natuur als meester. Wij zijn onlosmakelijk verbonden met de natuur, komen uit haar voort en gaan naar haar terug. De antwoorden van het leven zitten in het leven zelf en moeten daarom gezocht worden in de natuur.
Ayurveda anno nu
Nu, anno 2012, zijn wij tot het inzicht gekomen dat wij terug moeten naar de basis. Ayurveda, dat zich duizenden jaren geleden ontwikkelde vanuit observaties van de natuur, komt nu heel erg van pas om de problemen van nu op te lossen. Persoonlijk vind ik dit de interessantste tijd uit mijn leven. Nu pas zie en ervaar ik dat heel veel dingen die ik vaak gedacht had – maar waar de tijd nog niet rijp voor was – aansluiting vinden bij de mensen om me heen.
Stella weet hoe laat het is
Ik blijf het verbazingwekkend vinden dat mijn hondje Stella mij altijd precies om half acht luid blaffend toespreekt om haar uit te laten. Niet eerder en niet later. Iedere dag hetzelfde ritueel. Ik hoef niet te proberen om haar te negeren want rustig doorwerken is echt uitgesloten. Hoe weet zij hoe laat het is?
Hoe weet zij dat zo precies – dag in dag uit? Rupert Sheldrake heeft hier een hele studie van gemaakt. Rupert is een van mijn favoriete wetenschappers die dwars tegen de stroom in zijn geheel eigen weg bewandelt en daardoor tot zeer interessante ontdekkingen komt, zoals zijn morfogenetische velden en resonanties. Bekijk zijn website maar eens.
Rupert is een typisch voorbeeld van een wetenschapper pur sang. Altijd zoeken naar antwoorden en zich blijvend verbazen over de natuur.
Bio-economie gezien vanuit Nederland
Even terug naar de bio-economie, want de reden waarom ik deze nieuwsbrief begin met dit artikel is omdat het topprioriteit heeft in Europa. In de stentor van 26 november 2012 las ik dat de gedeputeerde van Zuid-Holland Rogier van der Sande een rapport geschreven heeft namens het comité van de regio’s met een advies aan de Europese Commissie over het belang van een BIO-economie, waarin veel meer gebruik gemaakt moet worden van biologische hulpbronnen.
Het doel hierachter is meerlagig:
• De fossiele brandstoffen naderen hun einde – er moet dus naar andere energiebronnen gezocht worden.
• De wereldbevolking neemt toe zodat er veel meer voedsel nodig is. Hoe kunnen we hieraan tegemoet komen?
• Het klimaat verschuift langzaam waardoor er wereldwijd grote veranderingen komen; hoe gaan we dit aanpakken?
• En last but not least, we hebben het over economie.
Bio-economie maakt winst
De EU bio-economie heeft al een omzet van bijna € 2 biljoen en telt meer dan 22 miljoen mensen, goed voor 9% van de totale werkgelegenheid in de EU. Het is dus economisch gezien een goed idee om dit verder uit te bouwen.
Bio-economie gezien vanuit Europa
In Europa hebben ze hiervoor het plan ‘Horizon 2020’ bedacht, waarin allerlei projecten opgenomen zijn die tot doel hebben om de innovatie en ontwikkeling van de bio-economie te stimuleren.
Hier zijn al hele interessante dingen aan vooraf gegaan. U kunt hier op deze site alles over lezen.
Bio-economie gezien vanuit Amerika
De milieugoeroe Lester Brown uit Amerika heeft al in een zeer vroeg stadium de wereld opmerkzaam gemaakt op de komende veranderingen. Hij schetst sombere scenario’s en schrijft dat onze cultuur, net als wat met de Maya’s gebeurde, ten onder kan gaan aan voedselschaarste. Hij heeft drie oplossingen voor deze tijd:
1. Terugdringen van de bevolkingsgroei.
2. Inperken van het overmatig vleesgebruik.
3. Afschaffen van de biobrandstof.
Hij richtte in 1974 het World Watch Institute op en later in 2001 het Earth Policy Institute, een denktank die concrete oplossingen wil bieden voor deze problemen.
Bio economie gezien vanuit India
Vanuit India is het vooral dr. Mohana die met haar dagelijkse inzet haar bijdrage levert in het behoud van medicinale kruiden, omdat we nog maar aan het begin staan van de kennis van de medicinale werking van de meeste van deze kruiden en in het bewerken van het land met panchagavyam in plaats van met uitputtende kunstmest. Kunstmest helpt even maar het is geen blijvende oplossing. Op den duur raakt het land uit evenwicht, dit verstoord het grondwater en uiteindelijk de hele aarde.
Het vruchtbaar maken van de aarde moet gebeuren met compost van natuurlijke middelen.
Bio-economie in praktijk
Hier in Witharen op een aantal hectaren land proberen wij de natuur te herstellen door uitsluitend gebruik te maken van natuurlijke middelen om onze kruiden te kweken. Niet snel en mooi, maar langzaam en duurzaam vanuit de grondgedachte van de ayurveda, de kennis van het leven.
Dat de ayurveda oplossingen heeft voor heel veel problemen is door de tijd bewezen. Een van de pijlers van de ayurveda – preventie – staat nu hoog in het vaandel bij de gezondheidszorg.
Twee pijlers: Balans en Verantwoordelijkheid
Twee aspecten zijn belangrijk om te onthouden: de balans in alles wat we doen en de verantwoordelijkheid die wij nemen ten opzichte van de aarde, onszelf en elkaar. Als we deze begrippen toepassen zie ik volop kansen voor een zeer inspirerende toekomst met genoeg eten en werk voor iedereen.
Cornelis J.M. Peters
28-11-2012
Verder lezen:
Naar de kern van Bio economie.
http://www.rathenau.nl/uploads/tx_tferathenau/Rapport_Biobased_Economy_Rathenau_Instituut.pdf
Rupert Sheldrake.
http://www.sheldrake.org
European Bioeconomy
http://ec.europa.eu/research/bioeconomy/index_en.htm
World Watch instituut
http://www.worldwatch.org/mission
Earth Policy Instituut
http://www.earth-policy.org/
Last but not least dit hele leuke sportverslag over de geschiedenis van de wereldeconomie. Wie kan dit beter vertellen dan Hans Rosling? Echt geweldig leuk.
httpv://www.youtube.com/watch?v=jbkSRLYSojo