Aangezien iemand mij vroeg of ik hier over wil schrijven, en ik kort daarop nog een aantal vragen over het Coronavirus en Ayurveda kreeg besloot ik om een aantal belangrijke kruiden te beschrijven die wij in de Ayurveda gebruiken voor longaandoeningen.
Kalmegh (Andrographis paniculata)
Kalmegh blad en wortel (Andrographis paniculata) worden zeer veel gebruikt in de Ayurveda voor allerlei klachten voor de longen. Het is een struik dat volop in de vlaktes van Azie voorkomt waar het al eeuwenlang als huismiddel wordt gebruikt. In de Ayurveda gebruiken we dit vooral bij klachten van de bovendste luchtwegen
Het werkt kaphapitta shamaka en dat betekent dat het zowel kapha als pitta kalmeert. Ook werkt dit kruid goed tegen misselijkheid, ondersteund de functie van de lever en de gal en werkt goed tegen stress. Dat laatste is weer opvallend. Ik kan me herinneren dat studenten in India het gebruikte tegen examenangst. Het kruid is ongelofelijk bitter, dus als je besluit om hier een thee van te maken raad ik je aan om er honing aan toe te voegen.
De bittere smaak van kalmegh komt van diterpeenlactonen, vooral andrographolide. Dit zijn bitterstoffen. In Europa treffen we deze vooral aan in de planten als duizendblad en gele gentiaan. Als onze bitterreceptoren door onze neus of mond worden geprikkeld, krijgt het lichaam een reflexreactie. Deze reflexreactie stimuleert de nervus vagus. De nervus vagus is een hersenzenuw die naar verschillende organen signalen stuurt. Onmiddellijk wordt de productie van speeksel, maagsappen, gal, pancreassappen en darmsappen verhoogd.
Bitterstoffen ondersteunen dus een betere werking van de maag en de spijsvertering. Bovendien zorgen ze voor een betere opname van voedingsstoffen. Kalmegh voert de lijst van planten met bitterstoffen aan en heeft daarom ook de bijnaam ‘king of bitters’. Andere kruiden met behoorlijk wat bitterstoffen zijn bijvoorbeeld triphala en in ons land de paardenbloem en artisjok.
Pippali
Ayurveda gebruikt veel soorten peperkorrels, en ze hebben over het algemeen een prabhava voor de luchtwegen. Pippali (Piper longum) ondersteunt de longfunctie, en is niet zo droog als zwarte peper, die uitstekend geschikt is voor het loslaten van slijm, zoals sinusverstopping. Een traditionele bereiding is om 10 peperkorrels in 250 ml melk te koken en dat in een keer op te drinken. Wanneer je geen koemelk wilt gebruiken kun je ook kiezen voor ongezoete soyamelk of Kokosmelk. Dit kun je dus gemakkelijk thuis zelf doen.
Prabhava is een Sanskriet woord en dat betekent dat dit kruid een eigenschap heeft die je niet verwacht op basis van de inhoudstoffen. Zo werkt citroen alkalisch terwijl het een zure smaak heeft. De prabhava van citroen is dat het dus alkalisch werkt en een tegenovergestelde smaak heeft.
Triphala
Triphala, een Ayurvedische combinatie van de vruchten amalaki, haritaki en bibhitaki. Wanneer je triphala wilt gebruiken voor je keelgebied is het aan te raden om de poeder te nemen. Schep een half afgestreken theelepel in 200 ml warm water. Goed schudden en hiermee gorgelen. In India gebruiken zangers en zangeressen dit vlak voor een optreden. Het schoont de keel en zorgt voor een aangenaam en zacht gevoel in je keel wat de zang ten goede komt.
Triphala heb ik ook in capsulevorm als je het poeder niet handig vind.
Heb je zelf nog aanvullingen of opmerkingen om je weerstand op peil te brengen en te houden laat dan even een commentaar achter.
Waarderen we zeer.
2 gedachten over “Ayurveda en het Coronavirus – deel 1”
Bedankt om dit te plaatsen
Graag gedaan Linda. Als je geïnteresseerd bent om regelmatig iets te lezen over de gezonde werking van kruiden dan kun je je inschrijven op mijn dagelijkse email of lid worden van de inner circle op facebook. Hiet zitten gelijkgestemden waar we met elkaar allerlei informatieve dingen delen die te maken hebben met gezondheid.