In het voorwoord van deel vijf van de Charaka Samhita schrijven dr. R.K. Sharma en dr. Bhagwan Dash het volgende opvallende verschil tussen de moderne geneeswijze en de traditionele geneeswijze zoals de Ayurveda.
De moderne geneeswijze heeft de oplossing voor ziekten vooral gezocht in één richting. De introductie van specialismen zoals de cardioloog, de internist, de KNO arts en ga zo maar heeft de mens opgedeeld in organen en onderdelen.
Het fragmenteren van de mens in deze verschillende specialismen heeft de mens niet gezonder gemaakt.
De mens als één geheel verliest daardoor zijn of haar identiteit. Dat dit een belangrijk gegeven is bewijst wel dat ondanks de geweldige ontdekkingen de mens niet gezonder geworden is. Het tegendeel is eerder waar en dat is opzichzelf verbijsterend. Helemaal als je bedenkt hoeveel tijd, energie en geld er in de zorgsector omgaat.
Ayurveda zoekt oplossingen in vele richtingen en vele lagen.
Vanaf het allereerste begin tot de dag van vandaag zoekt Ayurveda de oplossing van een ziekte in vele richtingen en vele lagen. Dat komt omdat Ayurveda een heel ander mensbeeld heeft dan alleen een fysiek lichaam en ergens in het brein een geest.
Volgens de Ayurveda bestaat de mens uit vijf verschillende lagen of koshas. We onderscheiden:
- Anna maya kosha oftewel ons fysieke lichaam.
- Prana yama kosha oftewel ons energie lichaam waarbij de zuurstofvoorziening via de ademhaling een belangrijk rol speelt.
- Mano maya kosha oftwel onze derde lichaam en dat is de psyche, dat het mogelijk maakt om gedachten voort te brengen.
- Vijnana maya kosha is het vierde lichaam van het intellect. Dit lichaam is opgebouwd uit gedachten van wijsheid.
- Anandamaya kosha is het vijfde lichaam en dat is het lichaam waar onze natuurlijke gelukstoestand is. Het eengevoel met het Goddelijke.
Met deze uitgebreide kijk op de mens waarvan alleen de anna maya kosha en tot op zekere hoogte de Mano maya kosha gemeenschappelijk is met de moderne geneeswijze is de aanpak en visie op ziekte en gezondheid natuurlijk heel anders.
In de moderne geneeswijze streven we naar het behandelen en daardoor oplossen van ziekten.
De moderne geneeswijze heeft zich spectaculair ontwikkeld door enorm te focussen op het behandelen van ziekten. Er zijn bibliotheken tot de nok aan toe gevuld met boeken die ziekten en behandelingen beschrijven. Er is geen wetenschap met zo’n uitgebreid arsenaal aan onderzoeken en literatuurstudies als juist onze moderne geneeskunde. Het is daarom des te merkwaardiger dat er bijna geen onderzoeken gedaan zijn naar ‘gezondheid’ omdat dit het doel is waar naar gestreefd wordt.
In de Ayurveda streven we naar positieve gezondheid en het optimaal versterken van het immuunsysteem.
In de Ayurveda is vanaf het allereerste begin het grootste deel van de aandacht gegaan naar het behoud en bevorderen van een positieve gezondheid. Niet eens een gewone ‘gezondheid’ maar met nadruk op een ‘positieve gezondheid’. Het voorkomen en behandelen van ziekten komt op de tweede plaats. Dat is een hele andere benadering en dat heeft ook een hele andere geneeswijze voortgebracht. Een geneeswijze die zich niet alleen richt op het fysieke lichaam maar juist ook op de andere lichamen. Het enorme belang van een goede ademhaling om je lichaam optimaal te voorzien met zuurstof, de rust en wijsheid die je kan ervaren met meditaties, de souplesse van je spieren en botten maar ook van je organen met yoga. De ultieme uitdaging om jezelf als persoon te leren kennen en al je talenten te ontplooien zodat jouw unieke voetdruk een bijdrage levert aan het welzijn van elkaar en alles wat leeft op deze aarde.
Moderne geneeswijzen zoeken naar methoden om microben te bestrijden als oorzaak van vele ziekten.
Als voorbeeld van zo’n totaal andere benadering neem ik de houding van moderne geneeswijze naar de behandeling van ziekten als gevolg van microben waar bacterien onder vallen. Er wordt ongelofelijk veel geld en tijd gestoken in de ontwikkeling van antibiotica tegen bepaalde bacterien die bepaalde ziekten veroorzaken.
Wanneer er zo’n antibiotica uitgevonden en getest is wordt dit gedurende de patentperiode een geweldige melkkoe voor de farmaceutische industrie. Ondertussen gaat de bacterie ook niet stil zitten en ontwikkeld een bepaalde resistentie. Na verloop van tijd werkt het middel niet meer en zijn we weer terug bij af. Wat er ook gebeurd en daar staan de meeste mensen niet bij stil is dat de antibiotica gezien wordt als ‘niet behorend bij het lichaam’ en daardoor zo snel mogelijk uit het lichaam moet. De organen zoals de lever heeft grote moeite om dit af te breken en af te voeren.
Wanneer medicatie lang voorgeschreven wordt is het gevolg dat het lichaam schade oploopt omdat het antibioticum als toxisch gezien wordt.
Dus krijgt de patiënt er weer een aandoening bij als gevolg van de medicatie en voordat je het weet zit je in een vicieuze cirkel en krijg je weer een ander middel.
Ayurveda zoekt naar methoden om het immuunsysteem te versterken zodat de microben geen invloed hebben op ons lichaam.
In de Ayurveda worden bepaalde bacterien ook herkend als de oorzaak van ziekten maar de aanpak is anders. De hoofdzaak is niet het bestrijden van de bacterie maar het versterken van het immuunsysteem, pas daarna en als secundaire aanpak de bestrijding van de bacterie. Een sterk immuunsysteem werkt zowel specifiek als non specifiek. Dat wil zeggen het maakt niet uit welke bacterie of schimmel of virus binnendringt omdat een sterk systeem alles tegenhoud.
Ayurveda concludeert dat het immuunsysteem de drager van gezondheid is.
Ayurveda kiest als eerste om de balans te herstellen tussen de doshas (vata, pitta, kapha) en de dhatus (weefsels) . Wanneer dit evenwicht uit balans is kan de bacterie toeslaan. Een sterk immuunsysteem kan de aanval verzwakken of in zijn geheel voorkomen. Een zaadje groeit niet op droge grond, pas als je de condities voor het zaadje optimaliseert kan het zaad groeien. Zo ook voor het lichaam, wanneer je het immuunsysteem verzwakt kan de bacterie toeslaan. De conclusie van Ayurveda is daarom heel duidelijk: “het immuunsysteem is de drager van gezondheid.”
Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met medicatie. Heb jij nog tips voor andere lezers? Waar bestaat jouw ZelfZorg uit? Deel het hieronder met ons.
[camera]
Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en de gratis MasterClass “Tien Ayurvedische leefregels voor een leven vol energie. Deze masterclass is gratis te downloaden via deze site.”.[/camera]
Bron:
De Charaka Samhita is een van de oudste Ayurvedische boeken en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt als leerboek voor beginnende studenten. Ik heb deze serie van vijf boeken ook tot in detail moeten leren tijdens mijn studie. Het is ondenkbaar voor de moderne geneeswijze dat eerstejaars studenten de Corpus Hippocraticum moeten leren. Toch is dat boek in dezelfde tijd geschreven als de Charaka Samhita.
2 gedachten over “Ayurveda concludeert dat het immuunsysteem de drager van gezondheid is.”
Hallo Cornelis,
Jij weet het al, maar ik wil hier nog graag mijn ervaring met de Ayurvedische zienswijze delen met de lezers!
Ik ben bij jou op consult geweest en had daarnaast al veel gelezen over Ayurveda. Dus ik dacht al wel wat te weten. Maar door eigenlijk maar wat kleine adviezen ben ik me in korte tijd zoveel beter gaan voelen.
Dit onderstreept hoe belangrijk ook je leef-, beweeg- en gedachtestijl is. En de grote rol dus van epigenetica!
Je kunt je niet focussen op bijvoorbeeld alleen die goede voeding, zonder ook met genoemde zaken bezig te zijn.
Dat is wat ze helaas in de reguliere zorg nog steeds doen: focus op één aspect.
Cornelis, bedankt en ga door met je goede werk.
Groeten,
Annelies
Beste Annelies,
Wat leuk dat je jouw ervaring met Ayurveda wilt delen op onze site. Dankjewel voor je compliment. Ik ga zeker door met het verspreiden van de ongelofelijke wijze inzichten uit de Ayurveda. Helemaal omdat de westerse geneeswijze nu steeds meer met bewijzen komt zoals de epigenetica. Dat gaat vertrouwen en begrip kweken bij heel veel mensen. Fijne dag,
Cornelis
Reacties zijn gesloten.