Ayu-Eliminatiedieet kan Voedselallergie Genezen.

 

Wereldwijd hebben 7% van de mensen last van een Voedselallergie!!
En dat aantal is groeiende……

Om je een indruk te geven van de aantallen.

 • Uit een Engels onderzoek van 2014 blijkt dat naar schatting een vijfde van de bevolking van mening is dat ze ongunstige reacties op voedsel hebben. en dit aantal is stijgende. [1]
 • In een recenter Amerikaans onderzoek uit 2017 is er onderzoek gedaan naar het aantal volwassenen die lijden aan voedselallergie. De onderzoekers hebben bijna 2,7 miljoen medische dossiers beoordeeld waarvan 97.482 patiënten leden aan een of meer voedselallergieën of een intolerantie voor voedsel. Dat komt erop neer dat ongeveer 4% van de Amerikaanse volwassenen een voedselallergie heeft. [2]
 • Wereldwijd zijn er tenminste 500 miljoen mensen die lijden aan een voedselallergie [3], en ongeveer 30% van de kinderen is allergisch voor meer dan 1 voedselallergeen [4].


Als we dat uitzetten in een grafiek t.o.v. de gehele wereldbevolking ziet dat er zo uit. Wereldwijd hebben dus 7% van de mensen last van een voedselallergie, en dat aantal is groeiende.

Van welke voedingsmiddelen zijn mensen allergisch?

Er is gemeld dat meer dan 170 voedingsmiddelen allergische reacties veroorzaken. Van deze 170 voedingsmiddelen zijn er acht belangrijke voedselallergenen. Ik noem ze even op.
1. Melk 2. Eieren 3. Noten 4. Soja 5. Tarwe 6. Vis met vinnen 7. Schaaldieren 8. Schelpdieren

Allergie voor sesam is een opkomende zorg.

 • Bij kinderen is de situatie nog zorgwekkender. Ongeveer 5 % van de kinderen ervaart een anafylactische voedselallergie.[3]

Voedingsallergie of voedingsintolerantie. Wat is het verschil?

Wat is voedselallergie?

Een voedselallergie veroorzaakt een allergische reactie. Het lichaam maakt antistoffen (IgE) aan en er komt histamine vrij. De taak van het immuunsysteem van het lichaam is om ziektekiemen (zoals bacteriën of virussen) te identificeren en te vernietigen die je ziek maken. Een voedselallergie vindt plaats wanneer je immuunsysteem overmatig reageert op een onschadelijk voedingsmiddel. Dat noemen we een allergeen en dit geeft een allergische reactie.

Histamine zorgt voor allergische reacties zoals roodheid van de huid, jeuk, eczeem maar het kan zich ook uiten in tranende ogen, klachten aan de luchtwegen, verstopte neus, niezen, benauwdheid, piepende ademhaling, misselijkheid, buikpijn, diarree, overgeven (maagdarmkanaal) en zweten, duizeligheid, lage bloeddruk (hart en vaatklachten) of plaatselijke vochtophopingen bijvoorbeeld in het gezicht. Dus een heel scala aan reacties die gericht zijn op het aanvallen van het irriterende bestanddeel, vaak is dat een bepaald eiwit in je voeding dat het lichaam niet meer verdraagt.

Wat is voedselintolerantie?

Dit is de mildere vorm van voedselallergie in die zin dat het geen allergische reactie uitlokt. Het wordt dan ook wel een niet-allergische reactie op voeding genoemd. Maar wat is het dan wel? Voedselintolerantie kan ontstaan door bijvoorbeeld tekorten aan bepaalde enzymen waardoor je eten niet of gedeeltelijk verteerd wordt. Dit uit zich dan in winderigheid, diarree en buikpijn. Een voorbeeld hiervan is lactose-intolerantie. Iemand met lactose intolerantie heeft een tekort aan het enzym lactase waardoor melksuiker niet of nauwelijks verteerd kan worden.

Voedingsintolerantie kan ook ontstaan als er in voedingstoffen zitten die intolerantieklachten veroorzaken. Dat zijn dan geen allergenen zoals bij voedingsallergieën maar triggers die intolerantie uitlokken. Denk dan aan voeding waar een klein beetje histamine inzit. Ook het ‘kaasyndroom’ behoort tot de voedselintoleranties. In oude kaas komt het stofje ‘tyramine’ voor dat bij sommige mensen een knallende hoofdpijn veroorzaakt als ze ook maar een heel klein stukje oude kaas eten.

Wat is een anafylactische shock?

Voedselintolerantie is dus minder erg dan voedselallergie dat in het ergste geval een levensbedreigende reactie kan veroorzaken zoals een anafylactische shock en in het ergste geval de dood. Een anafylactische shock is een acute, hele ernstige allergische reactie op een lichaamsvreemde stof.

Bij een hele ernstige anafylactische shock kunnen je bloedvaten zo snel verwijden dat er een levensgevaarlijke shocktoestand ontstaat. Als dit bekend is krijg je van je arts een arenalinepen voorgeschreven die je altijd bij je moet dragen. Mensen in je naaste omgeving kunnen je dan bijtijds een injectie geven zodat je lichaam weer snel in een rusttoestand komt.

Wat is hier toch aan de hand?

Wat blijft terugkomen is de miscommunicatie van ons immuunsysteem ten opzichte van voedsel dat totaal verkeerd geïnterpreteerd wordt. Ons immuunsysteem is het afweersysteem dat je lichaam beschermt tegen indringers van buitenaf en bevindt zich door je hele lichaam. Onder andere je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel maken hier deel van uit. Wanneer we spreken over voedselintolerantie is het maagdarmkanaal de primaire plaats van interactie tussen het immuunsysteem en voeding. Ligt hier het antwoord op de oorzaak van voedselintolerantie? Volgens de Ayurveda wel!

Ons Microbioom

In onze darmen schuilt een van de meest complexe microbiële ecosystemen op de planeet, met meer dan 100 biljoen bacteriën bestaande uit mogelijk vele duizenden microbiële soorten met een massa van ongeveer 2 kilo.

 • Onmiddellijk na onze geboorte worden wij geïnitieerd in een levenslang proces van kolonisatie door vreemde micro-organismen die leven op de meest milieuvriendelijke oppervlakken zoals de huid, mond, darm en vagina [6,7] Gevormd door millennia van evolutie, hebben sommige gastheer-bacteriële combinaties zich ontwikkeld tot levenslange vriendschappen waarvan bacterie en mens profijt hebben.
 • In verschillende wetenschappelijke onderzoeken is keer op keer aangetoond dat ons immuunsysteem een nauwe relatie heeft met ons microbioom. Verstoringen in het microbioom resulteren in immunologische ontregeling die ten grondslag kunnen liggen aan aandoeningen zoals inflammatoire darmziekte en auto-immuunziekten.
  Verrassend genoeg bevat de ‘normale’ microbiota ook micro-organismen waarvan is aangetoond dat ze onder bepaalde omstandigheden een ontsteking veroorzaken. Daarom heeft het microbioom het potentieel om zowel pro- als ontstekingsremmende reacties uit te oefenen, en de evenwichten in de gemeenschapsstructuur van darmbacteriën kunnen nauw verbonden zijn met de juiste functie van het immuunsysteem.[8]

Ayurveda en ons microbioom

Wanneer je voedselallergie/intolerantie wilt genezen moet je dus beginnen bij het begin en zorgen dat je darmen en je microbioom in goede conditie zijn. Een behandeling voor voedselintolerantie of allergie begint dan ook met het in evenwicht brengen van je microbioom. Dat kan in verschillende gradaties afhankelijk van de ernst van de klachten.

Intensieve reinigingskuren, de Pancha Karma en/of leverreinigingskuur

Door langdurig gebruik van medicijnen of een verkeerde leefstijl kunnen je weefsels verstopt zitten met toxins (ama) en daardoor kan je microbioom ernstig verzwakt zijn. Het is dan van belang om als eerste te zorgen dat je weefsels vrij van afvalstoffen zijn zodat je microbioom zich weer kan herstellen. Dat kun je doen door een intensieve reinigingskuur zoals de Pancha Karma.

Je lever is je belangrijkste orgaan om je lichaam te ontgiften. Je nieren scheiden afvalstoffen uit je lichaam via je urine. Het is dus belangrijk dat je lever en nieren optimaal werken. De lever- en nier reinigingskuur is een belangrijke ondersteuning hierin.

Het AYU-Eliminatiedieet

Het AYU-Eliminatiedieet is ontworpen om het lichaam van voedsel en chemicaliën schoon te maken waarvan de patiënt gevoelig of allergisch kan zijn, waardoor het lichaam beter in staat is om met die stoffen om te gaan en deze te verwijderen.
Het AYU-Eliminatiedieet is een kortdurend programma van 21 dagen waarin de patiënt bepaalde voedingsmiddelen en voedselcategorieën uit zijn dieet moet verwijderen. Met een zorgvuldige herintroductie helpt het AYU-eliminatiedieet patiënten bij het identificeren van voedingsmiddelen die hun symptomen kunnen veroorzaken. Voor patiënten met anafylactische, door IgE gemedieerde voedselallergieën zal herintroductie alleen plaats vinden in samenspraak met getrainde beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.

Het AYU-Introductiedieet

Na voltooiing van het drieweekse AYU-eliminatiedieet ondergaan patiënten een herintroductieproces voor voedsel. Het doel is om de variëteit aan gezonde voeding voor een persoon voor dagelijkse inname uit te breiden. Herintroductie houdt in dat er één voedsel per keer wordt bijgeteld en dat wordt nagegaan of dat voedsel is geassocieerd met negatieve symptomen.
Voor voedselreacties, waaronder gevoeligheden en intoleranties, kan herintroductie vaak veilig thuis plaatsvinden, nadat het AYU-Eliminatiedieet ontstekingen en stress op het lichaam heeft verminderd.

  • Westerse diëten waarvan bekend is dat zij ontstekingen bevorderen zijn hoog in koolhydraten, suikers en verzadigde – en transvetten en arm aan omega-3 vetzuren en natuurlijke antioxidanten en vezels van fruit, groenten en volle granen.
   Terwijl een hogere inname van fruit en groenten in verband is gebracht met lagere oxidatieve stress en ontsteking. [9,10]

Na herintroductie worden voedingsmiddelen die nog steeds symptomen veroorzaken (fysiek, mentaal en emotioneel) gedurende nog eens drie tot zes maanden vermeden, waarna opnieuw wordt geprobeerd opnieuw te introduceren.
Nadat de darm is genezen, kunnen veel voedingsmiddelen die aanvankelijk gevoeligheden veroorzaakten, opnieuw worden opgenomen in een maaltijdplan zonder symptomen.
Genezing van het darmkanaal en het succesvol kunnen introduceren van voedsel is belangrijk, omdat het eten van dezelfde voedingsmiddelen elke dag het lichaam niet het volledige scala aan fytonutriënten biedt dat nodig is voor de algehele gezondheid.

Een dieet met een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen helpt ervoor te zorgen dat het lichaam essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt en is vooral belangrijk voor mensen met spijsverteringsproblemen.

 • Onderzoek naar het eliminatiedieet voor voedselgevoeligheden is nog steeds in opkomst en veelbelovend. In een onderzoek uit 2013 naar het therapeutisch potentieel van het immunoglobuline G (IgG) -gebaseerd eliminatiedieet onder migrainepatiënten met het prikkelbare darmsyndroom (IBS), ontdekten de onderzoekers bijvoorbeeld dat het dieet de symptomen van beide aandoeningen effectief kan verminderen met een mogelijk positief effect op de levenskwaliteit van de patiënten.[11]
 • Een onderzoek uit 2015 bij kinderen met eosinofiele oesofagitis (EoE) suggereerde dat een allergie-gedreven eliminatiedieet een efficiënte aanvullende behandeling is voor corticosteroïden. [12] Alle kinderen met EoE en milde symptomen hadden een jaar na een allergie-gedreven eliminatiedieet een vermindering van de symptomen en normale eosinofielen in het slokdarmslijmvlies.

Opkomend onderzoek blijft dus aantonen dat symptomen en aandoeningen kunnen verdwijnen wanneer een patiënt een eliminatiedieet volgt. Na de eerste periode van het elimineren van voedingsmiddelen, zouden veel chronische symptomen moeten verbeteren of verdwijnen. Wanneer de belasting van het immuunsysteem afneemt, krijgt het lichaam de kans om te genezen.

Tijdens de eliminatieperiode is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het dieet nog steeds aangenaam en voedzaam is. De weg naar een optimale gezondheid begint met het verminderen van de belasting van het immuunsysteem en het zorgen voor voldoende voeding.

Eliminatie dieten zijn van KORTE DUUR

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te benadrukken dat eliminatiediëten ontworpen zijn om van korte duur te zijn. Langdurige dieetbeperkingen zijn in verband gebracht met nutriëntentekorten.

  • In een onderzoek bij patiënten met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn was de mate van ondervoeding bij patiënten hoog, met een hoog tekort aan ijzer, calcium, vitamine B12 en vitamine D. Een van de oorzaken van ondervoeding was een dieetaanpassing op basis van de eigen ervaring of overtuiging van de patiënt. [14]

Het AYU-eliminatiedieet heeft tot doel het systeem te genezen en vervolgens de patiënt terug te brengen naar een breed en gevarieerd dieet dat voldoende voeding biedt. Het AYU-eliminatiedieet is over het algemeen goed te verdragen en de meeste mensen geven aan een verhoogde energie, mentale alertheid, afname van spier- of gewrichtspijn en een algemeen gevoel van verbeterd welzijn te ervaren.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen?  Bel dan naar 0529-677208. Je kunt je vragen rechtstreeks aan een van onze medewerkers stellen.

Je kunt ook je reactie achterlaten op onderstaand reactieformulier.
Heb je zelf ervaringen die je geholpen hebben met je voedselintolerantie? Laat het ons weten via onderstaand reactieformulier zodat meer mensen geholpen worden door jouw ervaring.

Cornelis Peters
21 augustus 2018

Geraadpleegde bronnen:

1. Turnbull JL1, Adams HN, Gorard DA. The diagnosis and management of food allergy and food intolerances. The Journal of Allergy and Clinical Immunology 2014. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/apt.12984

2. Acker WW, Plasek JM, Blumenthal KG, et al. Prevalence of food allergies and intolerances documented in electronic health records. J Allergy Clin Immunol. 2017;140(6):1587-1591. doi:10.1016/j.jaci.2017.04.006.

3. Pawankar R (Ed), et al., White Book on Allergy, 2011; World Allergy Organization

4. Food Allergy and Research Web page: https://www.foodallergy.org/life-food-allergies/food-allergy-101/facts-and-statistics.

5. Gezondheidsplein – immuunsysteem – https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/immuunsysteem/item45089

6. Ley RE, Peterson DA, Gordon JI. Ecological and evolutionary forces shaping microbial diversity in the human intestine. Cell. 2006;124:837–48. [PubMed]

7. Dethlefsen L, McFall-Ngai M, Relman DA. An ecological and evolutionary perspective on human-microbe mutualism and disease. Nature. 2007;449:811–8. [PubMed]

8. The gut microbiota shapes intestinal immune responses during health and disease.
Round JL1, Mazmanian SK.
Nat Rev Immunol. 2009 May;9(5):313-23. doi: 10.1038/nri2515.

9. Kiecolt-Glaser JK. Stress, food, and inflammation: psychoneuroimmunology and nutrition at the cutting edge. Psychosom Med. 2010;72(4):365-369. doi:10.1097/PSY.0b013e3181dbf489.

10. Calder PC, Albers R, Antoine JM, et al. Inflammatory disease processes and interactions with nutrition. Br J Nutr. 2009;101(Suppl 1):S1-S45. doi:10.1017/S0007114509377867.

11. Aydinlar EI, Dikmen PY, Tiffikci A, et al. IgG-based elimination diet in migraine plus irritable bowel syndrome. Headache. 2013;53(3):514-525. doi:10.1111/j.1526-4610.2012.02296.x.

12. Syrigou E, Angleakopoulou A, Zande M, Panagiotou I, Roma E, Pitsios C. Allergy-test-driven elimination diet is useful in children with eosinophilic esophagitis, regardless of the severity of symptoms. Pediatr Allergy Immunol. 2015;26(4):323-329. doi:10.1111/pai.12389.

13. Okimoto E, Ishimura N, Okada M. Successful food-elimination diet in an adult with eosinophilic gastroenteritis. ACG Case Rep J. 2018;5:e38. doi:10.14309/crj.2018.38.

14. Wood RA. Diagnostic elimination diets and oral food provocation. Chem Immunol Allergy. 2015;101:87-95. doi:10.1159/000371680.
https://synapse.koreamed.org/DOIx.php?id=10.7762/cnr.2018.7.1.48

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Ayu-Eliminatiedieet kan Voedselallergie Genezen.”

  1. Dag Maartje, het eliminatiedieet is persoonsgebonden en wordt na een consult samen met de cliënt samengesteld. Het is dus geen kant en klaar pakket. De dingen die ik geschreven heb in dit artikel kunnen je wel op weg helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven