Saffloer wordt ook wel bastaard saffraan genoemd en dat is totaal onterecht.

Afgelopen zaterdag heb ik samen met de buurman saffloer geplant.
Waarom saffloer zul je denken, wat is daar nu de medicinale werking van en waarom wordt dit in de Ayurveda gebruikt.

 
Ik zal het je uitleggen.
We hebben het over Carthamus tinctorius, in de Ayurveda bekent als Kusumbha en in het Nederlands dus als Saffloer.
Dit zijn de wetenswaardigheden over saffloer:antiseptischslijmoplossendbevordert haargroeiveroorzaakt zweten (opent de srotas en de nadies)remt de groei van tumorenpijnstillendcholesterolverlagendgoed voor diabetici Type 2goed voor de longengoed voor de leverstimuleert menstruatiezuivert de bloedvatengoed voor huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasisIn de Ayurvedische geneeskunde worden de bloemen en de pure koudgeperste zaadolie gebruikt voor allerlei huidaandoeningen, artritis en pijn op de borst. Infusies van de bloemen worden gebruikt om hoesten en bronchiale aandoeningen te kalmeren en te verzachten.

Het wordt profylactisch gebruikt voor arteriosclerose (aderverkalking), verlaging van het cholesterolgehalte, bij diabetes Type 2, tegen tumorvorming, bij leveraandoeningen, om de weerstand te verhogen en als middel om infecties te bestrijden.

Grotere hoeveelheden olie worden gebruikt als natuurlijk laxeermiddel.  [1,2]

In het jaar 2017 hebben wij voor het eerst Carthamus tinctorius gezaaid en sindsdien zaaien we ieder jaar een stukje land met dit prachtige gewas. Het is een groot gewas. Er zijn er een aantal die boven de 1 meter zitten, maar de meesten zitten er net iets onder.

Wat onmiddellijk opvalt is de kleurschakering. De bloem wordt eerst prachtig geel en veranderd daarna in geeloranje, vervolgens in oranje om uiteindelijk dieprood te worden. Omdat de kleur van de bloem zoveel op saffraan lijkt, wordt het ook wel eens gebruikt in plaats van echte saffraan. Saffraan komt echter van een hele andere soort plant en dat is de Crocus sativus.

De plant heeft een krachtige penwortel, die behoorlijk diep zit, zodat saffloer ook in droge klimaten kan groeien. Een kijkje in de geschiedenis leert dat saffloer al heel lang wordt gebruikt vanwege de kleurstof maar eigenlijk nog meer om haar medicinale eigenschappen.

Geschiedenis
In Egypte zijn de wanden van een aantal piramiden beschilderd met behulp van de kleurstof uit de bloemen van saffloer. Je kunt er prachtige schakeringen geel tot dieprood mee maken.

De medicinale eigenschappen komen vooral van de bloemen en het zaad waaruit de saffloerolie wordt geperst. De zaden bevatten veel onverzadigde vetzuren en dan met name omega-6 vetzuur. Daarnaast bevat het ook nog eens het mono-onverzadigde omega-9 vetzuur.

Zorgvuldig gecultiveerde saffloer kan hoge percentages van oleїnezuur bevatten, dat wel kan oplopen tot bijna 80%. In vergelijking met borage-olie (Borago officinalis), dat ook veel oleїnezuur bevat, bevat dat maar 19% oleїnezuur. Dat is dus beduidend minder dan saffloer.

Cholesterolverlagend
Dankzij deze hoge gehaltes aan onverzadigde vetzuren werkt saffloerolie cholesterolverlagend. Ook heeft saffloer de eigenschap dat het ons immuunsysteem versterkt. Het wordt in de Ayurveda dan ook vaak voorgeschreven aan mensen die lijden aan hart- en vaatziekten en vaak een zeer lage weerstand hebben. Een belangrijke oorzaak van de toename van hart- en vaatziekten in onze moderne tijd is het feit dat we steeds meer bewerkte oliën zijn gaan gebruiken, waar veelal de essentiële voedingsstoffen zijn uitgehaald. Dat is niet het geval met ongeraffineerde saffloerolie dat door middel van koude persing is verkregen. [3]

Pijnstillend
In een proefopstelling, waarbij werd gebruikgemaakt van hydroalcoholische extracten (HE) en twee geïsoleerde kaempferol glycosiden van Carthamus tinctorius L. bleek dat het Carthamus tinctorius L. extract opmerkelijke pijnonderdrukkende en ontstekingsremmende eigenschappen voor ontstekingen bezit. [4] 
Over een paar maanden ga ik deze tinctuur weer maken. Uiteraard krijgen jullie dan te weten wanneer het klaar is. Ik schrijf het voor aan mensen die regelmatig hoofdpijn hebben. Een paar keer bij mensen met spierpijn en rugklachten en ook daar had ik goede resultaten mee.

Morgen vertel ik nog meer over dit bijzondere gewas. Je begrijpt nu natuurlijk wel dat we dit geen bastaardplant kunnen noemen. Dan doen we dit speciale medicinale gewas echt tekort.

De bronnen waar ik naar verwijs vind je hier:http://ayurvedherbs.com/carthamus-tinctorius-(safflower).htmlhttp://www.indianmirror.com/ayurveda/safflower.htmlPMID: 24577929
Effect of Carthamus tinctorius (Safflower) on fasting blood glucose and insulin levels in alloxan induced diabetic rabbits.
Department of Pharmacology, Liaqat University of Medical and Health Sciences, Jamshoro, Pakistan. Qazi N, Khan RA, Rizwani GH, Feroz Z.
Pak J Pharm Sci. 2014 Mar;27(2):377-80.PMID: 23267403 PMCID: PMC3526135
Antidiabetic effect of hydroalcoholic extract of Carthamus tinctorius L. in alloxan-induced diabetic rats.
Department of Basic Sciences, Isfahan Cardiovascular Research Center, Isfahan Cardiovascular Research InstituteApplied Physiology Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
Asgary S, Rahimi P, Mahzouni P, Madani H.
J Res Med Sci. 2012 Apr;17(4):386-92.

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

>
Scroll naar top