Weg met je blaasontsteking met tips uit de Ayurveda.

Blaasontstekingen (cystitis), ontsteking van de urinebuis (urethritis) en nierontstekingen komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen.

De oorsprong van dit kanaal begint bij de nieren; de blaas is de container; de urineleiders zijn de doorgangen, en het einde of de opening is de urinebuis. 

Het kanaal dat de urine, het vloeibare afval van ons lichaam, transporteert wordt in de Ayurveda mutra vaha srotas genoemd.

Dit komt doordat vrouwen een kortere plasbuis hebben, waardoor bacteriën gemakkelijker vanuit de vagina of anus in de urineleiders terechtkomen. Wanneer mannen urineweginfecties hebben, is dat meestal secundair aan een ernstiger gezondheidsprobleem zoals een vergrote prostaat.

Urineweginfecties of UTI’s, zijn infecties die optreden in de urinewegen, meestal in de blaas of de plasbuis, die symptomen veroorzaken van een branderig gevoel bij het plassen, vaak plassen met weinig urine, en een frequente aandrang om te plassen. Er kan bloed in de urine zitten, of troebele, sterk ruikende urine.

Volgens de Ayurveda zijn UTI’s te wijten aan een verstoring van het evenwicht binnen de pitta-dosha. Ayurveda biedt richtlijnen om de pitta dosha in balans te brengen en de urinewegen te versterken om terugkerende infecties te voorkomen.

Het genezingsproces begint door eerst de oorzaak te begrijpen, vervolgens de oorzaak wegnemen zodat het genezingsproces kan beginnen.

Voorkom blaasontsteking door aanpassingen in je voedingspatroon.

Ayurveda raadt aan een dieet te kiezen dat pitta dosha pacificeert om te helpen bij het reinigen en elimineren van de gifstoffen die te veel hitte in het lichaam brengen.

Zorg ervoor dat je veel water drinkt om de bacteriën uit de urinewegen te helpen spoelen. Zuiver cranberry- of granaatappelsap zijn uitstekende zuiverende dranken die overtollige pitta verminderen en ook de verspreiding van bacteriën tegengaan.

De volgende voedingsmiddelen hebben een negatief effect op de blaas en moeten beperkt of vermeden worden: alcohol, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, koffie, chocolade, geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen, geraffineerde suikers.

Voorkom blaasontsteking door een aanpassing in je levenswijze.

Bacteriën gedijen goed als de omstandigheden warm en vochtig zijn.

Hier zijn een paar tips om je te helpen om zo snel mogelijk van je klachten af te komen.

 • Leeg je blaas na het nemen van een bad en na geslachtsgemeenschap.
 • Draag koel, loszittend katoenen ondergoed en kleding.
 • Droog je goed af na het douchen of baden. Trek na het zwemmen zo snel mogelijk droge kleren aan.
 • Vrouwen moeten voor hun menstruatiecyclus maandverband overwegen en tampons vermijden.
 • Zorg dat je stress buiten de deur houdt.
 • Zorg voor een gevoel van rust en tevredenheid.
 • Als je bevattelijk bent voor energieën van anderen, zorg dan dat je bescherming zoekt door rituelen en visualisaties.

Introductie van deze Yoga oefeningen.

Neem yogahoudingen aan die gericht zijn op de nieren en de buikstreek, zoals Cobra- (Bhjangasana), Brug- (Setu Bhanda Sarvagasana), en Boog- (Dhanurasana) houding. Deze helpen om de nieren te masseren en te versterken en de functie van de genito-urinaire organen te verbeteren.

Introductie van Pranayama oefeningen

Sheetali is een verkoelende pranayama of ademhalingsoefening die effectief is in het verminderen van overtollige hitte in het lichaam. Sheetali helpt ook emoties van woede en frustratie te verdrijven. Het is een oefening die rust en tevredenheid in de geest brengt.

 • Zit comfortabel, met gestrekte rug.
 • Krul de zijkanten van de tong omhoog, zodat ze elkaar raken.
 • Sluit de lippen rond de tong, zodat ze een cirkel vormen.
 • Begin langzaam lucht in te ademen door het “rietje” dat de tong is.
 • Laat aan het eind van de inademing de tong los en sluit de mond.
 • Adem uit door je neus.
 • Ga zo door tot 10 ademhalingsrondes.

Blijf rustig zitten en merk het verkoelende effect van deze pranayama op.

Ayurveda biedt de helende middelen van zelfzorg – dieet, levensstijl, kruiden, yoga en pranayama om een gezonde urinewegen te ondersteunen en het lichaam in balans te brengen.

Wanneer je vragen hebt over jouw specifieke situatie neem dan contact met ons op. Je bent van harte welkom. 

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

 • Willy schreef:

  Wel eens gehoord dat je ook blaaspijn kan hebben zonder dat je blaasontsteking heb. Dit noemen ze ic of blaaspijnsyndroom

 • Over Europa Ayurveda Centrum

  Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

  Recente berichten

  Volg ons op Facebook

  Schrijf je in voor tips over gezondheid

  >
  Scroll naar top