Alzheimer en Ayurveda, wees er vroeg bij!

Ayurveda en Alzheimer, wees er vroeg bij!
Ayurveda en Alzheimer, wees er vroeg bij!

Voorheen was dementie iets voor oudere mensen. Tegenwoordig wordt de leeftijd van mensen die te maken hebben met de eerste symptomen van dementie steeds vroeger. Zelf ben ik 61 jaar en recentelijk maak ik mee dat mensen uit mijn vriendenkring die net zo oud zijn als ik, of soms zelfs jonger, lijden aan deze onbegrijpelijke ziekte.

Wat maakt dat de een deze ziekte wel krijgt en de ander niet? Is dat alleen erfelijk zoals de wetenschappers ons doen geloven of gaat er iets anders aan vooraf. In dit artikel laat ik diverse inzichten zien en besluit ik met het antwoord vanuit de Ayurveda. Maar eerst nog even het verschil tussen dementie en alzheimer want wat is dat ook weer precies.

Verschil dementie en alzheimer

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes die de hersenen aantasten en waardoor iemand steeds verder achteruitgaat in functioneren. Ongeveer zeventig procent van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Net zoals kanker een verzamelnaam is voor verschillende soorten kanker is dementie een verzamelnaam voor verschillende soorten hersenziekten.

Verkeerde interpretatie

Beroepsmatig volg ik de bevindingen vanuit de wetenschap over deze ziekte met grote belangstelling. Zo werd er lange tijd geschreven dat de vorming van amyloïde plaques en neurofibrillaire tangles een kenmerk van de ziekte van Alzheimer de oorzaak zou zijn. Deze samengeplakte eiwitten (plaques) en kluwen draadjes (tangles) veroorzaken de afbraak van de zenuwcellen in de hersenen met als gevolg geheugenverlies. Op die gedachten werd jarenlang wetenschappelijk onderzoek gedaan om een geneesmiddel te vinden die de plaques zou oplossen.

Totdat een onderzoek van Northwestern University dit hele idee van de tafel blies. Bij acht overleden mensen die negentig jaar en ouder waren bestudeerden zij de hersenen. Groot was hun verbazing toen ze zagen dat de hersenen welliswaar vol met plaques en tangles zaten maar deze mensen hadden tot het eind van hun leven een uitstekend geheugen. Rara hoe kan dat?

Wat zegt het CBS?

Vorig jaar overleden 12,5 duizend mensen aan de gevolgen van dementie, meldt CBS. Sinds 1996 is de sterfte aan dementie verdrievoudigd. Zie de onderstaande grafiek.

Alzheimer, the Future of Brain Health

In juni 2015 heb ik het symposium “Alzheimer, the Future of Brain Health” bezocht dat georganiseerd werd door de Fred Foundation. De organisator, ‘de heer Fred Matser’ komt niet uit de gezondheidwereld maar uit de vastgoedwereld. Er was een open dialoog met gezondheidsmedewerkers uit verschillende disciplines. De gesprekken gingen in eerste instantie niet over hun werk maar over hoe zij Alzheimer ervaren in hun priveleven.

Naast keynote sprekers uit de reguliere sector zoals prof. Rudolph Tanzi en prof. Philip Scheltens was ook dr. Deepak Chopra uitgenodigd om te vertellen over zijn ervaringen met alzheimer gebaseerd op Ayurveda. De aanwezigheid van dr. Chopra als charlatan werd breed uitgemeten in de media. Zo kopte de Volkskrant: Omstreden goeroe Deepak Chopra luistert congres over Alzheimer op. Dr. Chopra maakte op dit congres grote indruk met zijn uiteenzetting over de positieve invloed van leefstijl, zoals gezonde voeding en meditatie op mensen die lijden aan beginnende alzheimer. Samen met prof. Rudolph Tanzi heeft hij het boek Superbrein geschreven. Dit boek is een revolutionaire handleiding om je op een geheel nieuwe manier te leren verhouden tot je brein en daardoor preventief mentale problemen voor te zijn.

Het vergeten laat zich niet genezen

Klinisch geriater Marcel Olde Rikkert van het Radboudumc Alzheimer Centrum staat gelukkig met beide benen op de grond en houdt als wetenschapper een open mindset om alles te onderzoeken, ook als dat buiten de gebaande paden valt.

“We kennen de amyloïdeschade, de tau-schade en de schade die slechte bloedvaten in de hersenen aan kunnen richten. Maar als je het ontstaan van dementie wilt voorkomen moet je bijvoorbeeld ook kijken naar de schade door informatie-overmaat en naar breinschade door slaaptekort.”

Informatie-overmaat en slaaptekort!!

“De reductie van Alzheimer zal voor een groot deel uit preventie moeten komen. Dat betekent leefstijlverandering. Het kan door gezond te leven. Niet roken, niet dik worden, geen suikerziekte krijgen, je bloeddruk en cholesterol op normaal peil houden, regelmatig lichaamsbeweging en je hersenen aan het werk te houden.” Aldus Marcel Olde Rikkert in het veelbesproken interview met de NRC uit 2009.

Vitale 100plussers en het Hele Verhaal

Het VUmc is gestart met een onderzoek om inzicht te krijgen in het ontstaan van Alzheimer. Er is een website opgericht met de toepasselijke naam 100plus.nl en er zijn diverse media ingeschakeld om vitale 100plussers uit te nodigen om mee te doen aan dit onderzoek. De bedoeling van dit onderzoek is om belangrijke inzichten te filteren uit het leven van deze krasse ouderen waardoor zij geen last hebben van dementie. Dus in plaats van ziekte te onderzoeken wordt hier gezondheid onderzocht. Een belangrijke kentering in het medisch wetenschappelijk onderzoek.

Het antwoord vanuit de Ayurveda op Alzheimer.

‘Informatie-overmaat en slaaptekort’ waar professor Marcel Olde Rikkert naar refereerde als triggers voor dementie kan ik absoluut onderschrijven. Ook in onze praktijk zie ik regelmatig mensen die zoveel last hebben van stress en vermoeidheid waardoor ze geestelijk en lichamelijk niet meer goed kunnen functioneren. Burn-out en depressie zijn de voorbodes voor een grotere gevoeligheid voor dementie.

Volle emailboxen, 24/7 beschikbaar zijn via je mobiel, je hele week volplannen met afspraken, aanwezig willen zijn op social media en daarnaast nog een fijn privé leven erop nahouden. Wie heeft dat nog allemaal in de hand? Het is veel wat op ons afkomt. Hoe zorgen we ervoor dat we goed voor onszelf zorgen zodat we ook goed kunnen functioneren voor ons gezin, vriendenkring en werk?

Het is dus een verandering van leefstijl waar we preventief op in moeten zetten. Hoe makkelijk dit ook klinkt, zo makkelijk is het helemaal niet. Want we zijn gewend aan drukte en hectiek en dat zorgt dat we niet meer nadenken over wie we zijn en wat we diep in ons hart willen. Leven naar onze eigen natuur is iets dat we weer moeten leren.

In de Ayurveda zijn hier richtlijnen voor. Een soort handboek om er achter te komen wie je bent. Met duizenden jaren wijsheid en door de jaren heen bewezen methoden is het misschien interessant om dit voor jezelf eens uit te testen.
Je kunt een constitutie test doen om er achter te komen wat voor type je bent. Ben je een Vata, Pitta of Kapha type en wat hoort dan bij jou. Vervolgens kun je dan kijken welke voeding bij je past. Eten volgens je dosha is een verrassende manier om snel bij je kern te komen.

Dan volgen er nog richtlijnen hoe je energiek de dag kunt beginnen. Ik heb hier een schema voor ontwikkeld dat 30 minuten in beslag neemt en je heel erg veel op gaat leveren.

Sta deze week eens stil bij deze eenvoudige handreikingen. Wanneer je je realiseert dat een gezonde leefstijl het behoud van de kwaliteit van je leven is dan kun je beter vandaag beginnen dan morgen.

Informatie in balans en een goede nachtrust zijn dan snel weer hersteld en dat is het begin van een gezond maar ook van een gelukkig leven.

Wanneer je hier wat hulp bij wilt kun je een Ayurvedisch Balans Consult afspreken.

Dat is een investering in jezelf en in je toekomst.
Zorg dat je niet te laat bent.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met dementie of alzheimer in jouw leven. Heb jij nog tips voor andere lezers? Waar bestaat jouw ZelfZorg uit? Deel het hieronder met ons.

[camera]
Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en zijn meest gedownloade e-book “Gezond worden en blijven met Ayurveda. Dit e-book is gratis te downloaden via onderstaand formulier.”[/camera]

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Alzheimer en Ayurveda, wees er vroeg bij!”

  1. Beste Cornelis, ik werk vanuit mijn eigen bedrijf met mensen met dementie, vooral in de thuissituatie. In diverse publicaties wordt de positieve werking van kurkuma genoemd bij preventie van dementie. Wat is jouw mening daarover? En in India schijnt dementie heel weinig voor te komen, wat is jullie mening hierover? Gewoon omdat mensen minder oud worden, voeding (kurkuma?) leefstijl of combinatie van factoren.
    Vr groet, Lina Jager

    1. Beste Lina Jager,
      Kurkuma is een prima middel bij het voorkomen van allerlei ontstekingsreacties dat aan de basis ligt van Alzheimer. Mijn antwoord is dus ja, het is een uitstekend middel. Het is echter niet alleen kurkuma dat helpt. Zoals je als schreef, het is een combinatie van leefstijl en omgevingsfactoren die van invloed zijn.
      Met vriendelijke groet,
      Cornelis

Reacties zijn gesloten.

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* indicates required