Botanische naam: Medicago Sativa, Indiase naam: Alfalfa.
Alfalfa is uit voedingsoogpunt een van de meest veelzijdige kruiden die ooit zijn ontdekt. Het is een peulgewas dat tot 50 cm hoog wordt. Het heeft afwisselend groene bladeren, purperen bloemen en past zich aan de meest uiteenlopende bodem- en klimaatomstandigheden aan.
Het verhaal gaat de ronde dat Medicago Sativa ontdekt is door de Arabieren, die het de “koning der koningen” van de planten en de “vader van alle voedingsmiddelen” noemden. Zij gebruikten het eeuwenlang als voedingsproduct voor henzelf en als bijvoer voor hun volbloedpaarden.
Alfalfa komt oorspronkelijk uit Europa. Het wordt nu op grote schaal geteeld in de gematigde streken, de subtropen en op grotere hoogten in de tropen. Het wordt in heel India geteeld.
Medicago Sativa is een waardevolle bron van vitamine A, B, D, E en G. Het bevat ook wat vitamine C en K. De rijke kwaliteit, hoeveelheid en goede balans van calcium, magnesium, fosfor, chloor, natrium, kalium en silicium is van bijzondere waarde in alfalfa. Al deze elementen zijn nodig voor het goed functioneren van de verschillende organen in het lichaam.
Uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van landbouw is gebleken dat alfalfa anderhalf maal meer eiwitten bevat dan granen als tarwe en maïs en dat het gehalte aan koolhydraten slechts de helft is van dat in granen. De eiwitten van alfalfa bevatten essentiële aminozuren zoals arginine, lysine, theronine en tryptofaan. Deze aminozuren vullen eventuele tekorten aan die het gevolg zijn van een gebrek aan essentiële voedingsstoffen in de voeding.
Medicago Sativa is een van de rijkste bronnen van voedingsvezels en chlorofyl. Deze voedingsstoffen hebben de voedingsautoriteiten ertoe aangezet om te experimenteren met alfalfa als een kant-en-klare vorm van licht verteerbaar voedsel en als een eiwitconcentraat voor het aanvullen van eiwitarme voedingsmiddelen zoals groenten.
Genezende kracht en geneeskrachtige eigenschappen.
De zaden, bladeren en stengels van de alfalfaplant hebben belangrijke eigenschappen die afkomstig zijn van de wortels van de plant die tot 12 meter diep in de ondergrond reiken en de ongrijpbare sporenmineralen uit de diepte opnemen. Het belangrijkste van deze sporenelementen is mangaan, dat van vitaal belang is voor het menselijke spijsverteringsstelsel bij de aanmaak van insuline.
Alfalfa is een uitstekend alkaliserend voedingsmiddel. Het bevat 130 tot 142 mg alkalivormende elementen in elke 100 gram. Hierdoor is het een waardevolle remedie tegen verschillende kwalen. Het is licht laxerend, spijsverteringsbevorderend, diuretisch en dient als een uitstekend tonicum.
Goed voor de darmen
Het bevordert de peristaltiek of beweging van de darmen, verbetert de spijsvertering en zorgt voor een betere assimilatie van voedsel. Alfalfa bouwt op voor een gezonde en vitale oude dag en weerstand tegen infecties.
Goed voor de nieren
Alfalfa is een doeltreffend diureticum en werkt zacht op de nieren. Het kan met succes gebruikt worden bij de behandeling van blaasontsteking en waterzucht, een ziekte die gekenmerkt wordt door vochtophoping in het lichaam.
Goed voor het hart
Alfalfa, in de vorm van sap, is zeer effectief gebleken bij de meeste vaatwandproblemen en hartziekten. Alleen verse bladeren van de plant mogen voor dit doel worden gebruikt. Het sap van verse alfalfa is echter sterk en krachtig en wordt het best ingenomen met wortelsap. In deze combinatie worden de individuele voordelen van elk sap versterkt.
Goed voor de longen
Alfalfasap is, als rijke bron van chlorofyl, nuttig bij aandoeningen en ongemakken van de luchtwegen, vooral die welke te maken hebben met de sinussen en de longen.
Goed voor de maag
De zaden van alfalfa, bekend als de “koning der kiemen”, zijn van onschatbare waarde voor het behoud van de gezondheid. Dagelijks gebruik ervan helpt bij de opbouw van een immuniteit tegen maagklachten. Alfalfa, in de vorm van thee, biedt essentiële alkaliserende voordelen voor hyperaciditeit.
Het heeft de neiging de stroom van zoutzuur onder controle te houden en de werking van het maagenzym pepsine te bevorderen. De toevoeging van munt aan alfalfa-thee helpt de maag tot rust te brengen na een zware maaltijd. Het verfrist ook het gehemelte en is een uitstekende ochtenddrank.
Goed voor artritis
Alfalfathee, vooral gemaakt van de zaden, is van grote waarde bij artritis, omdat het helpt de voedselresten in het lichaam te alkaliseren. Artritispatienten moeten er minstens twee weken lang dagelijks zes of zeven kopjes van nemen.
Goed voor het haar
Het sap van alfalfa in combinatie met dat van wortel en sla, indien dagelijks ingenomen, helpt de haargroei in opmerkelijke mate. Een dergelijke combinatie van sappen is rijk aan elementen die gunstig zijn voor de wortels van het haar.
Goed voor de bloeddruk
Het kruid is een effectief middel tegen hoge bloeddruk. Het bevat alle elementen die nodig zijn voor het zachter maken van verharde slagaders, die kenmerkend zijn voor hoge bloeddruk.
Hoe gebruik je alfalfa?
Alfalfa wordt op vele manieren of vormen gebruikt. De zaden zijn nuttig in de vorm van spruiten. Ze zijn lekker en voedzaam in salades en soepen, maar ook in sandwiches. Alfalfa kan worden gebruikt in de vorm van sap dat uit de bladeren wordt gewonnen. Het wordt ook veel gebruikt in de vorm van thee, die wordt gemaakt van zowel de zaden als de gedroogde bladeren van de plant. De thee wordt bereid door alfalfazaden een half uur te koken in een geëmailleerde pan met het deksel erop.
De thee wordt gezeefd, waarbij de zaden worden uitgeknepen of drooggedrukt. Laat het afkoelen naar drinktemperatuur. Dat is doorgaans zestig graden Celsius. Koud of heet water en honing kunnen voor gebruik naar smaak worden toegevoegd.
Bronnen: PMID: 11087486 (proteins)
PMID: 28822083 (insulin)