Onze opleidingen, cursussen en workshops

Download de geheel vernieuwde 2012 Brochure over alle opleidingen.
Download de brochure over ‘The Gift of Healing.’

Vanaf het allereerste moment dat Ayurveda dokter V.P. Mohana Kumari naar Nederland kwam om lezingen en workshops te geven, sprak zij al over het oprichten van een internationale open universiteit. Inmiddels vele jaren later is er meer dan ooit behoefte aan een opleiding waar respect voor moeder aarde en voor elkaar de basis vormen van al het lesmateriaal. Er is behoefte aan een universiteit die een spirituele dimensie toevoegt aan alles wat je leert.

Microkosmos in een macrokosmos

Wij zijn allemaal te beschouwen als een microkosmos in een macrokosmos. Het is te vergelijken met druppels en de zee. Wij zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar en de aarde waarop wij leven. Meer dan ooit is het nodig dat wij begrijpen hoe wij deze aarde, die inmiddels uiterst kwetsbaar geworden, is kunnen herstellen. Terug in haar evenwicht brengen. Als de druppels puur zijn, is de zee dat ook.

Samen en nu

Inmiddels is er een groot aantal mensen – en deze groep is groeiende – dat een totaal andere manier van denken aan het ontwikkelen is. Bij deze groep gaat het niet om materieel gewin maar om zingeving en spiritualiteit in het dagelijks leven. Leven vanuit je hart, dingen doen vanuit een maatschappelijke betrokkenheid. Voor en met elkaar. We moeten het SAMEN doen en we moeten het NU doen.

Kennis en spiritualiteit is er al

In feite zijn kennis en spiritualiteit nooit weggeweest. Het is nog niet te laat om ons te buigen over de kennis en kunde die de natuur en de natuurmensen zoals de tribals van India, de aboriginals van Australië, de natuurvolkeren van Afrika en de Indianen van Amerika ons nagelaten hebben.

Met onze International Open Universiteit willen wij wijsheid die her en der verspreid ligt, samenbrengen en opnieuw organiseren. De naam www.unitedwisdom.org voor onze website is dan ook niet voor niets gekozen.

De Internationale Open Universiteit


Bekijk een video over de International Open University

Universiteit

In het woord universiteit zit ‘Universaliteit‘ dat allomvattendheid betekent. Ook het woord universeel zit hierin, dat ‘aan allen gemeen’ betekent. Wanneer wij het hebben over een ‘Open Universiteit’ dan hebben we het over een universiteit waar iedereen aan mee kan doen, ongeacht ras, kleur, politieke overtuiging of sexe. Gezamelijk werken en leren wij aan een betere wereld met de wijsheid en kennis van natuurmensen uit alle windstreken.

Grassroots

We zijn het er allemaal over eens dat de huidige tijd vraagt om veranderingen en vernieuwingen. Wanneer je terugkijkt naar de geschiedenis dan valt het ons keer op keer op dat echte veranderingen plaatsvinden door individuen. Mensen zoals u en ik. Niet de politici en andere machthebbers. Dat hebben we ook gezien in India waar we jarenlang gewoond en gewerkt hebben.

Veranderingen die onze huidige tijd nodig heeft zijn veranderingen die beginnen op ‘grassrootslevel‘ zoals dat zo mooi gezegd wordt in het Engels. Ter hoogte van de wortels van het gras. Dat betekent: te beginnen bij de aarde. Wij komen van de aarde, leven op haar en gaan er weer naar terug. De aarde is dus ongelofelijk belangrijk. Wist u bijvoorbeeld dat er in een gram goede tuinaarde miljoenen bodemorganismen leven, zoals bacteriën, schimmels, amoeben, algen, actinomyceten en vele andere organismen? Nog anders gezegd; in een handvol aarde leven meer organismen dan er mensen leven op aarde. Ongelofelijk he?

Biologische tuinbouwmethodes

In de tijd van de Veda’s die op zo’n 5000 jaar geleden geschat wordt, zijn biologische tuinbouwmethoden beschreven. Deze methoden zijn de Panchagavyam, Sarpa bely en Vastu bely. Deze oude methoden hebben wij hier op ons land en in onze tuinen toegepast. Wij zijn nu een aantal jaren verder en het resultaat is verbluffend.

Wij hebben ons onderzoek en deze oude methoden uitvoerig beschreven en gebundeld en zijn gemotiveerd om deze resultaten door te geven aan geïnteresseerden. Hiervoor hebben wij SIOU-TASTAM (de Spirituele Internationale Open Universiteit voor Traditionele Ayurveda, Siddha, Tribal Art en Medicijnen) opgericht.

Nadruk op kennis en respect voor Moeder Aarde

In deze open universiteit ligt de nadruk op kennis en respect voor de aarde, biologische landbouwmethoden en natuurlijke methoden van genezen waarbij wij teruggrijpen naar de kennis van de natuurmensen. Kortom, we gaan weer terug naar de aarde, naar het ‘grassrootlevel’ waar het allemaal begon. We gaan weer terug om stapje voor stapje omhoog te komen. Beladen met kennis en respect voor alles maar dan ook alles wat leeft en wat het leven beweegt. Niets laten wij aan het toeval over, alles heeft zin en waarde mits wij het zinvol en waardig tegemoet treden.

Oude kennis wordt nieuwe kennis

Iedereen die het gevoel heeft dat er iets moet gebeuren vragen wij om in te stappen in IOU-TASTAM. Het is geen opleiding met vastomlijnde vakken en pakketten. De deelnemers zelf zijn het materiaal wat de opleiding voedt. Natuurlijk is er een basis, maar de groei en de bloei van de opleiding wordt gemaakt door de studenten en docenten. Het wordt een organisme wat net als moeder aarde voortdurend in beweging is. Oude kennis wordt nieuwe kennis en beproefde natuurlijke methoden voor landbouw en gewassen worden opnieuw onderzocht. Er is veel aandacht voor praktijk.

Beleef de aarde

Wanneer we het over Moeder Aarde hebben dan kunnen we dat niet van een scherm of boek beleven. Moeder Aarde is om ons heen en de lessen worden dan ook direct gepraktiseerd door de studenten. Er wordt een hectare land ingericht volgens Vastu principes en bewerkt met Panchagavyam, Sarpa Bely en Vastu Bely.

Doe mee!

Voelt u zich aangesproken? Wij nodigen u uit om met ons dit avontuur in te stappen. Wordt student van IOU-TASTAM en kom 1 zaterdag in de maand naar Witharen en beleef wat de natuurmensen eeuwenlang beleven: de kracht en wijsheid van de natuur.

Het programma en informatie over al onze cursussen en workshops vindt u op de website van IOU-TASTAM: www.unitedwisdom.org:

U kunt ook onze agenda raadplegen voor alle lesdata.