Mohana Kumari

Dr. V.P. Mohana Kumari
Wist u dat Mohana Kumari:

  • Uit Kerala, zuid India komt.
  • Van een familie komt van 8 generaties traditionele Ayurveda dokters.
  • Vanaf haar 14de jaar muziek en dansles gaf.
  • Tijdens haar middelbare school de Renchi Neelu Service Society oprichtte. Dit centrum gaf werk aan kansarme vrouwen.
  • Vier jaar op rij Gold Medal Winnares was in Indiase Dans
  • Kerala Lalita Kala Academy award won voor haar schilderij Tamasoma Yothir Gamaya (let light come from the dark)
  • Na haar studie Botanie en Ayurveda 15 jaar research deed bij de Kani tribes
  • Getrouwd is met Cornelis Peters
  • Samen met hem het International Centre for Cultural Development in India opgericht heeft.
  • Samen met kennisinstellingen zoals Wageningen Universiteit en de Universiteit van Utrecht onderzoek doet naar de werkzaamheid en toepassing van Ayurveda in de reguliere gezondheid.

Koninklijke onderscheiding

Op 29 april 2010 is Mohana Kumari Koninklijk onderscheiden en opgenomen als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bekijk hieronder de uitzending Ohm TV op 2 mei 2010, met daarin de uitreiking van de onderscheiding, en een portret:

Mohana Kumari over zichzelf

Ik kom uit een familie van traditionele ayurveda artsen. Zo bezit ik nog een handgeschreven boekje met ayurvedische recepten en behandelmethoden van mijn overgrootvader. Ook zijn een aantal boeken van palmblad in mijn bezit met traditionele ayurvedische teksten van grootmoeders kant. Van al mijn studies heb ik het meest van mijn grootvader en grootmoeder en van de Kani-stammen geleerd. Ik ben ingewijd in de ceremonies en rituelen van deze stam. Ze hebben mij honderden medicinale kruiden en planten laten zien. Ik ben getuige geweest van de vele preparaten die zij uit deze kruiden maakten en transformeerden in kruidenpasta’s of kruidendranken.

Mijn grootste leraar was de mantra platti, de medicijnman van deze stam. Hij was het die mij initieerde in het zoeken naar medicinale kruiden zonder de referentie van een bibliotheek. Hij leerde mij om me af te stemmen op de natuur, de vraag te stellen waar ik naar op zoek was en met deze gedachte het bos in te gaan om vervolgens door de natuur gewezen te worden op het kruid wat ik nodig had. Het is deze kennis die ik gebruik in onze kruidentuin hier in Witharen. Ik kan voelen welke plant geneeskrachtig is en welke plant minder. Ik kweek mijn kruiden dan ook het liefst zelf omdat ik alleen dan de medicinale kracht kan vinden die ik ook zoek. Van kinds af aan ben ik heel sterk verbonden geweest met de natuur. Op mijn weg naar de school in Barton Hill, die ook werkelijk op een hoge heuvel in Trivandrum lag, passeerde ik de rijstvelden en de bossen met de vele vogels en kleurrijke insecten. De bossen bij Barton Hill lagen tegen de heuvel aan. Ik kwam bijna altijd te laat omdat ik zoveel prachtigs tegenkwam in de vorm van mooie planten of dieren, dat de weg eindeloos leek. De spinnenwebben, sprinkhanen, prachtige gekleurde tropische vogels hielden mij tegen op weg naar school. Ik ben een echte observeerder. Ik kijk altijd met bovenmatige interesse naar de natuur en voel mij intens verbonden met alles wat leeft en beweegt. Het dwingt me ook om alle creaties te respecteren.

Wanneer ik in de natuur wandel, bijvoorbeeld mijn eigen tuin, dan voel ik me heel sterk verbonden met alle levende wezens om mij heen. De planten, de vogels en de dieren. Zij praten tegen me in een taal zonder woorden. Het is de taal van de spirits en de lichtwezens. Daar voel ik me heel sterk mee verbonden. Altijd als ik kook of wanneer ik zelf ga eten is het eerste bordje met eten voor de spirits. Alleen dan kan ik daarna zelf eten. Dat geeft me altijd heel veel voldoening.

Mijn dag begint met een gebed in de vorm van mantras. Ik buig naar de moedergodin en bedank haar voor de ganse schepping met al haar creaties. Op zulke momenten vergeet ik waar ik ben. Ik ben niet hier of in India, het maakt eigenlijk niet uit waar ik ben omdat ik me één voel met de gehele schepping. Vandaaruit voel ik ook dat ik heel veel moet doen voor de schepping omdat ik er onderdeel van uitmaak. Dus ben ik bezig met het verzamelen van kostbare wortels, knollen, zaden of zaailingen van medicinale planten. Zoals nu probeer ik deze te behoeden voor de winter en bescherm ik ze door ze in de tempels en de gangen van ons centrum te bewaren. Ze moeten de winter overleven zodat ze in het voorjaar weer de grond in kunnen. Zo ben ik bezig om mijn kennis te verspreiden in de vorm van mijn lessen en de materialen te behouden voor de toekomstige generaties. Het mag niet verloren gaan.

De komende generatie moet weten hoe belangrijk en krachtig de geheimen van de natuur zijn als je dit eenmaal weet. Het is overal om ons heen. We hoeven alleen maar onze derde oog te openen om het te zien en te begrijpen. Ons ‘ajna chakra’. De chakra die ons helpt om de natuur en moeder aarde te begrijpen. Moeder aarde heeft een veld van magnetische krachten om haar heen. Deze krachten zitten in ons en in de planten. Met dit veld kunnen we onszelf helen. We moeten alleen begrijpen en aanvoelen hoe dit werkt. U kunt zich toch nog wel de vreselijke tsunami herinneren? Hoeveel mensen zijn daar niet bij omgekomen. Wist u dat de dieren niet zijn omgekomen? Zij hoorden de waarschuwing van moeder aarde en vluchtten naar boven toe of doken onder naar de bodem van de zee. Dieren horen en voelen aan wat de meesten van ons niet meer horen of aanvoelen. Het is de kracht van moeder aarde.

Het is de natuur in de vorm van planten en dieren die ons kunnen leren wat de taal is van moeder aarde. Het is deze les die ik ook van de Kani-stammen geleerd hebt. Deze les wil ik in mijn studieprogramma uitdragen.

Hieronder een kort filmpje met een portret:

Mijn specialiteiten

Door de jaren heen heb ik mij meer en meer gespecialiseerd in de spirituele aspecten van de ayurveda. Ik ben fijngevoelig geworden door mijn jarenlange intense contact met de natuur. Met deze fijngevoeligheid kan ik mensen helpen die lijden aan problemen waar de westerse geneeswijze geen antwoord op heeft. Mensen die bewust of onbewust het slachtoffer zijn van ingrijpende emotionele en traumatische ervaringen. Wanneer deze ervaringen niet verwerkt worden, hopen zij zich in het lichaam. Daardoor raken de nadis (pad van de zenuwbanen) en de strotas (pad van de energiebanen) verstopt en vormen barrières. Deze barrières zijn onzichtbaar, maar de effecten zijn enorm.

De normale energiestromen in het lichaam – de gewone en de subtiele – worden gehinderd en daardoor vind er een verstoring plaats in de energieverdeling van het lichaam. Men raakt letterlijk en figuurlijk uit balans. Deze verstoring kan uiteindelijk uitmonden in ziektes in steeds ernstiger mate.

Ook kunnen door traumatische ervaringen energetische gaten ontstaan in het natuurlijke energieveld dat ieder mens omringd, de aura genaamd. Door deze energetische gaten kunnen allerlei ziekte- en entiteiten het lichaam binnendringen met alle gevolgen van dien. Hierdoor wordt de mens op verschillende manieren negatief manieren beïnvloed zonder dat hij/zij zich daar van bewust is.
Ik heb geleerd om deze energetische verstoring waar te nemen, de oorzaak te achterhalen en in samenspraak met mijn cliënt een oplossing voor te stellen. Ik werk via ceremonies en astrologie samen met de lichtboodschappers van de hogere wezens. Zij zijn het die via mij het energieveld van mijn cliënten weer in harmonie laten resoneren met het magnetisch veld van moeder aarde.

Psychische problemen

Mensen kunnen bij mij terecht met psychische problemen zoals: depressie, angststoornissen, slapeloosheid, eetstoornissen, stress, burn-out, posttraumatische stress stoornis, ADHD, schizofrenie, epilepsie, enz.

Behandelingen

Wanneer duidelijk is wat de oorzaak van de stoornis is, behandel ik mijn cliënten op energetisch niveau door het reinigen van de nadi’s en de srota’s, het openen van het kundalinikanaal en het herstellen van de verstoringen in de chakras. Ik doe dit door middel van een oude kleurentherapie genaamd ‘kalam ezhutu’ waarbij ik natuurlijke kruiden gebruik met een sterke energetische uitstraling.

Mantra’s, yantra’s, tantra’s

Tijdens mijn behandeling maak ik gebruik van mantra’s, yantra’s en tantra’s.

Een mantra is een gedicht, woord, een uitspraak of een lettergreep, die het midden houdt tussen een spreuk met magisch effect en een gebed. Het op het juiste moment herhalend opzeggen (chanten) van bepaalde mantra’s opent en bevrijdt de geest van negatieve invloeden van buitenaf.

Yantra is een symbolische weergave van diverse aspecten van de godheid. Een yantra bestaat uit een in elkaar grijpende matrix van geometrische vormen zoals cirkels, driehoeken en bloempatronen. Yantra’s dienen als symbolen die kosmische waarheden kunnen onthullen of openbaren. In die zin werkt een yantra langs visuele weg op dezelfde wijze in op de geest als een mantra dat doet via het gehoor. De yantra brengt de toeschouwer in een bepaalde trilling, afhankelijk van het patroon en de kleuren.

Tantra is ‘doen’ of ‘actie’. Tantra heeft als doel om problemen en obstakels niet uit de weg te gaan maar verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen leven en daarom moeilijkheden en geconditioneerde emoties direct te ervaren en te overwinnen. De combinatie van mantra, yantra en tantra in mijn behandeling helpt de patiënt in zijn of haar genezing.

Contact

U kunt contact opnemen met mij via de contactpagina.