Ervaringen van cliënten

Wat onze cliënten over ons zeggen:

Beste Cornelis,
Je vroeg me of ik mijn ervaring over jouw aanpak met kanker wilde delen. Daar heb ik even de tijd voor genomen omdat ik niet zo iemand bent die alles wil delen. Maar toen ik vanmorgen de krant las wilde ik het wel meteen doen. Ik heb ervaren dat de aanpak die ik in jullie centrum kreeg mij heel erg goed gedaan heeft. Eerst was ik bang dat je mij onmiddellijk van allerlei dingen zou aanraden zoals die reinigingskuren waar ik erg bang voor ben. Wat een verademing om te merken dat je vooral de tijd nam om mijn verwarde verhaal rustig aan te horen en mij totaal niet in een bepaalde richting duwde. Ik heb jou aanpak als coachend en sturend ervaren, ook toen ik besloot om toch de chemokuur te kiezen liet je me niet vallen. Ik heb uiteindelijk beide manierren van behandelen gekozen, en jouw leefstijladviezen en veranderingen in voeding en de chemokuur.
Nu een jaar later ben ik heel erg blij dat ik naar het Europa Ayurveda Centrum gegaan bent. Het heeft mij niet alleen fysiek geholpen maar zeker ook verrijkt in mijn manier van denken over het leven en mezelf.
Hartelijk dank dat je me zo geholpen hebt. Dat gun ik iedereen. Dat je sinds kort nu ook skype consulten aanbied zal veel mensen aanspreken.

Herman
man 44 jaar
6 januari 2014

———————————————————————————

“In januari 2013 zat ik thuis in verband met een griep. En toevallig kwam ik in aanraking met Ayurveda, via een tv-programma. Ik heb een boek besteld en ben me gaan verdiepen in deze mooie wijsheid.
Ik werd geraakt door de simpelheid van redeneren over de relatie tussen voeding en de dosha’s. En dat je zelf heel veel kunt doen op een preventieve manier, zeker omdat ik thuis zat in verband met de griep zette het mij dat tot nadenken. Ik besloot om hier verder in te gaan en ik ben gaan zoeken naar een Ayurvedisch centrum voor een onderzoek. Ik kwam uit bij het Europa Ayurveda Centrum in Witharen. Mijn doel was om mijn leefstijl en voeding aan te passen om hierdoor mijn gezondheid te verbeteren (preventief).
Eind april was het consult daar, ik werd heel hartelijk ontvangen in het centrum. Ik had een lange rit achter de rug en de verzorging die ik kreeg was heel prettig en warm. Het consult heeft mij nieuwe inzichten gebracht en ook bevestiging van mijn huidige levenswijze. Het was heel fijn om het te ervaren, en samen met het verslag wat ik nog ontvangen heb, heb ik handvatten gekregen voor de vervolgroute. Mijn vervolgroute houdt o.a. in dat ik mijn voeding af ga stemmen op de
Prakruti (geboorteconstitutie die onveranderlijk is).
Het was een mooie ervaring.”
Willeke
vrouw 38 jaar
6 mei 2013
——————————————————————————

Dag Cornelis,
Hieronder mijn”ervaring”. Zoals je kunt lezen hebben jullie (de ayurveda en jij) nog al wat invloed op mijn levenswijze gehad! Het is echt een bewustwordingsproces geweest en ik denk er dan ook met dankbaarheid en plezier aan terug.
Groet
Jennie
6 maart 2013

“Toen ik met mijn gezondheidsklachten in het reguliere circuit vast liep, (en dat was al heel snel) vond ik het tijd worden om mijn eigen pad te trekken.
De ayurveda heeft mij altijd geboeid, vandaar mijn besluit om in het centrum in Witharen aan te kloppen. Toen ik aanbelde en de deur geopend werd, werd ik ook figuurlijk heel open ontvangen. Ik stond daar op de drempel en voelde mij vrij en welkom met al mijn bagage. Het is voor mij, afgezien van de lichamelijke kuur,
een bewustwordingsproces geweest, dat al begon bij het invullen van de (lange) vragenlijst. Die vragen dwongen mij om over dingen, heel klein en simpel soms, na te denken. Vaak zijn die dingen gewoon vanzelfsprekend aanwezig. Verder waren de gesprekken heel plezierig en de adviezen die ik meekreeg voor mijn voeding en mijn leefwijze zijn heel waardevol gebleken. Ik houd mij aan de richtlijnen van de ayurveda en ik moet zeggen dat het mij alleen maar goeds gebracht heeft.
Alleen al het feit zorgvuldig met je voeding, en dus ook met je lichaam, bezig te zijn, geeft je een vervuld gevoel. Ik voel mij stabieler en aardser!!
En het geeft ook nog veel plezier om zo met voedsel om te gaan. Ik besteed veel meer tijd aan eten bereiden dan vroeger.”
Jennie
leeftijd 67 jaar

—————————————————————————————–

Hieronder hebben wij ook een aantal video’s verzameld met ervaringen van onze cliënten die wij inmiddels al jaren kennen en die zo goed zijn geweest om even voor de camera te gaan zitten.

Deel 1:

Deel 2:

Deel 3:

Deel 4 (Engels)

Ervaringen met de Pancha Karma kuur

Lees hieronder de ervaringen van onze clienten na het ondergaan van de intensieve Pancha Karma reinigingskuur.

Erica

Ook ik mocht het genoegen smaken van een panchakarma kuur bij het Europa Ayurveda Centrum in Witharen. Het is wonderlijk wat er gebeurt in zo’n 5-daagse. Je proces begint thuis al bij de voorbereiding. Je merkt al door het afbouwen van bepaalde ‘voedings’middelen dat er iets gebeurt, dat je lichaam zich aan het voorbereiden is. Dan de reis naar het rustige Witharen waar de daadwerkelijke intake en kuur start. En vervolgens is het lastig om onder woorden te brengen wat er gebeurt. Het is nl. zo persoonlijk wat er zich voor kan doen en voor een ieder zal de kuur anders uitwerken. Wat er bij mij gebeurde is, dat de kuur mij in staat stelde om nog dieper in mijn persoonlijk proces te ‘zakken’. Ik ben op dit moment in mijn leven sterk bezig met zaken in balans en op orde brengen. De grenzenloosheid waarmee ik mijn werk kan doen, de matenloosheid waarmee ik mij kan geven aan anderen is prachtig, maar als die gepaard gaat met te weinig contact met mijzelf, dan gaat er iets niet goed. Hoe breng je deze uitersten in balans? En ook: welke ruimte geef en heb/neem ik in mijn relatie? In mijn vriendschappen? Waar zijn vriendschappen ongelijkwaardig geworden? Wat is er nodig om dit meer in balans te brengen? Waar is een afscheid op zijn plaats? Ook heb ik gemerkt dat ik mijn gedachten en ademhaling in rust kan brengen, zeker tijdens de behandelingen van Cor. Tegelijkertijd voelde ik dat er op fysiek niveau een fundamentele onrust en beweeglijkheid is die ervoor zorgt dat er toch niet echt sprake is van het kunnen ervaren van rust. Hoe breng ik dit op orde?

Ook belangrijk: er heerst een enorme stilte rondom het Centrum. Een stilte die gevoed wordt door de wijze waarop Cor, Mohana en Vighnesh hun werk doen en vooral hoe ze ZIJN. Dit draagt sterk bij aan de kuur en bracht mij ook op die manier in contact met wat er speelt en nodig is in mijn leven. Tegelijkertijd levert dit ook tal van grappige inzichten op. Zo zat ik een half uurtje in de tuin te lezen en het leek alsof ik uren had zitten lezen. De tijd stond gevoelsmatig stil. Ik ga even een dorpje in om even rond te wandelen en een boodschapje te doen, is er ‘zomaar’ een heel uur voorbij, maar … met wat eigenlijk? Zo krijg je ook een beetje hun manier van leven ‘overgedragen’.

Parallel aan dergelijke processen en inzichten ontvang je de massages, de kruiden, de baden en het zalige eten van Mohana, zodat je lichaam bij kan houden wat er gebeurt, zodat je lichaam in staat is om te ontgiften en weer het goed onderhouden voertuig kan worden waarmee je de dingen kan aangaan die voor jou van wezenlijk belang zijn in het hier en nu.

Ik heb heel veel gekregen deze 5 dagen. Voel een grote dankbaarheid voor alle ervaringen. En ik kom zeker terug!

Lieve groet,
Erica.

Harry

In maart 2009 heb ik bij het EAC een pancha karma kuur gevolgd.

Ik, man, 48 jaar oud, zat op dat moment met burn-outachtige verschijnselen thuis. De mentale en fysieke energie was opgebruikt in een jarenlange ratrace die onze maatschappij kenschetst.

Zelf heb ik carrière gemaakt. Ik merkte echter gaandeweg de laatste 8 jaar dat ik steeds minder gelukkig werd in mijn werk (en daardoor ook privé). De ontspanning werd steeds minder gezocht, want het werk ging voor. Totdat de dag alleen nog maar bestond uit met het werk bezig zijn, actief of in ieder geval daarover nadenken.

De pancha karma kuur heeft mij veel opgeleverd:

  • vijf dagen rust en alle gelegenheid om naar binnen te keren
  • vijf dagen van interne reiniging
  • vijf dagen waarin gewerkt is aan het herstel van de balans tussen lichaam en geest
  • de energie en inzichten om een nieuwe weg in te slaan

Nu, bijna een half jaar later, kan ik zeggen dat deze kuur plaatsvond in een periode die voor mij als een keerpunt in mijn leven is gaan gelden. De kuur bij het EAC heeft daarin een belangrijke bijdrage geleverd. Ik denk er met veel plezier aan terug. Mijn dank gaat uit naar Cor Peters voor zijn goede zorgen, blije uitstraling en deskundige behandelingen: het heeft me goed gedaan.

Harry.

Paul

Ayurveda ken ik al 35 jaar, omdat ik vaak in India geweest ben. Het sprak me aan. Ten dele wilde ik het gebruiken voor mijn eigen gezondheid, maar vooral voor mijn bejaarde moeder die op haar 60ste astma had gekregen en daar erg onder gebukt ging.

Ze was 75 jaar en kon niet mee naar India. Daarom nam ik Ayurvedische medicijnen mee naar Nederland. Daarmee heb ik haar niet kunnen genezen maar ze was wel beter en gelukkiger gedurende de laatste 5 jaren van haar leven.

Mijn probleem in India was het vinden van een eerlijke en bekwame ayurveda arts. Daarom nam ik mijn toevlucht voor het zelf voor dokter spelen en patent medicijnen.

In Nederland was er toen (1980) praktisch niets op het gebied van Ayurvedische Geneeskunst. Een paar weken geleden heb ik het Europa Ayurveda Centrum gevonden op Internet.

Ik kreeg de laatste jaren steeds meer last van allerlei klachten die te maken hebben met de spijsvertering. Maagzuur en schimmelinfecties waaronder aften in de mond. Het was toen beroerd. Die aften waren er zowat mijn hele leven maar nu waren ze een permanent verschijnsel geworden.

De eerste stap is moeilijk. Dat heb ik best gevoeld. Ik was sceptisch omdat ik vaak teleurgesteld was in alternatieve geneeskunst.

Toen ik hier voor het eerst kwam drukte ik op de bel en er kwam geen reactie. Ik houd wel van stilte maar hier was het wel erg stil.

Na het eerste consult schrok ik natuurlijk toen ik hoorde wat de Pancha Karma kuur kostte.

‘Maar wat als het nou toch eens zou werken…?’

En ik begreep natuurlijk best dat zoiets niet goedkoop kan zijn.

Ik heb het allemaal gedaan. Mijn scepsis heeft plaats gemaakt voor vertrouwen want hier wordt absoluut niets gedaan om er winst mee te maken. Het is zo puur en echt.

Ik heb dit in India niet zo kunnen vinden. En oh ja!!!!! De aften zijn weg, ik heb geen last van mijn maag meer en mijn eetlust is weer helemaal terug.

Ik ben Cor heel erg dankbaar.

Ik begrijp nu dat gezond blijven iets is waar ik zelf verantwoordelijk voor moet nemen in de toekomst.

Ik ben dan ook heel blij met de duidelijk richtlijnen voor dieet etc.

Die zal ik zo goed mogelijk blijven volgen.

Paul, 61 jaar,
31 augustus 2008

Henk

Elk jaar is de Pancha Karma voor mij weer helder worden, bevrijd van negativiteit, gekoesterd worden.

Mohana, Cor en Vighnesh zijn meer familie dan behandelaars.

Een warme omhelzing.

Mijn lieve huisgenoot van deze week liet mij de glimlach in het lijden zien.

De lichtheid van het bestaan, zo je wilt.

Elke dag zorg en aandacht, vogels in concert, Kerala food, lachten en een klein beetje verdriet, veilig slapen.

Zweten en meten, omhelzing en massage.

Vriendschap en zorg….. Graha

Het is goed.

Namaste

Henk,
4 mei 2008.

Johan

Voor mij de eerste keer zo’n kuur. De behandelingen waren prettig, warm, koud en glibberig van de olie.

Het warme bad is altijd lekker.

Deskundige mensen die in het centrum werken, liefdevol en de mensen in d’r eigen waarden laten.

Een mooi beroep om mensen met kruiden uit de natuur weer bovenop te helpen.

Het is lekker. Verblijf in het huis is net als thuis.

Johan,
19 oktober 2008.

Rezie

Het waren 5 intensieve dagen….zowel qua behandeling als in mezelf, opschonen, loslaten, vooral dat…………… en openstaan, toe laten.

De omgeving nodigt uit, vogels hoor je de hele dag. Ik voelde me ook erg gesteund door mijn mede “bondgenoot” die veel ervaren was, erg speciaal en bijzonder.

St. Elizabethsgasthuis….

De warme, ondersteunende begeleiding van Cor en Mohana, elk op hun eigen manier, hebben mij heel erg goed gedaan.

Ik kom zeker terug hier.

Ik zocht nog naar een woord….ja, thuiskomen en liefde

Dat voel ik…

Veel liefs,
Rezie

Clara

Pancha Karma, wist niet wat het was.
Witharen, wist niet waar het lag.
Ayurveda, wel eens van gehoord.

Waarom ik kwam, weet ik niet. Tijd voor mezelf, jaarlijkse onderhoudsbeurt, weer eens iets anders? Waarschijnlijk iets van alledrie.

Waarom ik het bijzonder vind weet ik wel:

  1. Alles is anders. Zodra je binnenkomt, ervaar je al dat het andersis. Weelderige plantengroei, beelden, kleine paadjes, weinig structuur, Leven en laten leven lijkt het credo.
  2. Back to basic/nature: het eten dat je krijgt, de kamer waar je slaapt, de douche, geen vijfsterren maar volledig afgestemd op waar je mee bezig bent. Geen afleiding door televisie of internet.
  3. Ruimte voor (ont)moeten. De eerste dag was wennen. “Ben ik de enige” en “ik verveel me.” Dan zie je lotgenoten. Mensen die je in het dagelijks leven misschien voorbij zou lopen.
  4. Hier ontmoet je elkaar. Totaal verschillende levens, maar Pancha bindt. Het blijkt heerlijk om zo veel tijd met elkaar door te brengen en nergens heen te hoeven. Wanneer neem je nu eens echt deze tijd om met elkaar op een klapstoel te luisteren. Luisteren naar de ander lijkt hier op de een of andere manier vanzelf te gaan.
  5. Toewijding: “dokter” Cor zorgt 5 dagen voor je. Vanaf dat hij met je aan de slag gaat tot het einde ervaar je zijn toewijding aan jou. India, Pancha, etc. Wij hadden de eer een avond mee te mogen met zijn gezin voor de ceremonie. “Een life changing experience.”

In deze 5 dagen heb ik geleerd om alles los te laten en te genieten in het hier en nu met wat er is. De kuur is intensief en ontspannend!

Ik ben blij dat ik niets wist en toch goed koos!

Clara,
2008

Rozemarie

De dankbaarheid die ik voel is niet echt in woorden te vangen.

De behandelingen iedere dag een andere ervaring van warm comfortabel intens genieten tot het voelen van alles wat er gaande is in je lichaam wat soms heftig kan zijn.

(Leren) Luisteren naar de taal van de natuur.

Het er gewoon mogen zijn zoals Mohana, Cor en Vighnesh dat uitdragen is een rijkdom.

Lieve groet,

Rozemarie,
19 oktober 2008.

Saskia

Ik heb jullie ook een persoonlijke kaart geschreven om jullie te bedanken voor deze fijne 5 dagen. Het is een fijn gevoel er te kunnen zijn wie je bent en open te staan en te leren hoe je nog mooier kunt zijn.

De Pancha Karma kuur heeft me nu al veel gebracht. Ik heb m’n energie weer terug en ben weer dichterbij mezelf gekomen.

De behandelingen waren fijn en het is prettig om in zo’n mooie, rustgevende omgeving te zitten. Ook de ontmoeting met alle verschillende mensen hier vind ik bijzonder.

De ceremonie heeft erg veel indruk op me gemaakt en ik ben dan ook heel blij en dankbaar dat ik dit heb mee mogen maken.

Het idee dat Mohana, Cor en Vighnesh dit elke avond doen vind ik zo mooi en bijzonder. Als je iets wil en het geeft je kracht en je wordt er blij van dan heb de daar gewoon de tijd voor.

Leven in het nu, de kracht van het nu ervaren en genieten van het moment is waar jullie goed in zijn. Jullie hebben mij op het goede pad gebracht.

Ik vind jullie Ayurvedisch centrum geweldig en zal dit zeker doorgeven aan de mensen om mij heen. De algehele reiniging geeft mij een heel fijn gevoel. Met name ook mijn darmen en organen die ik de laatste jaren niet echt goed hebt verzorgd heb met mijn eetgedrag.

Ook heb ik geleerd weer te genieten van eten. Ik heb zin om thuis ook zo te gaan koken. Ik weet zeker dat mijn kinderen het ook lekker vinden.

Tot ziens en liefs van,

Saskia
2008.

Marga

Langzaam, rustig en hartelijk wordt naar een climax toegewerkt. Ik heb een hoop ontdekt over mezelf maar vooral veel inspiratie opgedaan.

Ik wil verder werken aan mijn lijf, mijn doel en het opgedane graag verder geven.

Ik ga naar huis met een koffer vol cadeaus waar ik nog lang op kan leven, maar ik ben blij dat ik in februari weer terug mag komen.

Heel veel dank aan jullie alle drie, ook al heb ik voornamelijk van Cor les en van alles wat bij de Pancha Karma kuur hoort gehad.

Marga,
21 december 2008.

Rini

Voor het eerst een Ayurvedische behandeling gedaan. Al heel wat artsen en dergelijke af geweest, maar niets hielp tot nu toe.

Wat staat me te wachten?

Het waren 5 intensieve dagen, maar ook erg tot rust gekomen in het gezellige huisje. Een erg goede en warme begeleiding van Cor Peters gehad. Ik hoop dat deze behandeling mij over de drempel heeft geholpen om te gaan doen wat ik al steeds vaag in gedachten had:

→ Gezonder leven.

Ik heb het gevoel dat ik in ieder geval een goede stap heb gedaan door deze Pancha Karma kuur te doen.

Ik ben er blij om. Het past ook bij mijn eigen idee over de natuur en het geloof in eigen genezing en de krachten van helende kruiden e.d.

Bedankt voor alles!

Rini,
1 februari 2009

Ineke

Een nieuwe start gemaakt na een veelbewogen jaar. Een reinigingskuur voor mijn lichaam, maar juist ook voor mijn geest.
Deze week heb ik de blik weer naar de toekomst gericht gekregen.

De liefdevolle en respectvolle behandeling (Pancha Karma kuur) was weldadig. Een APK beurt die ik iedereen kan aanraden. Even alle kleine en grote ongemakken bijstellen en weten hoe je ze in de toekomst kunt voorkomen.

Nu weer naar huis met de herinnering aan Cor Peters: iemand die met bezieling zijn kennis gebruikt om mensen te genezen.

Dankjewel en tot ziens!

Ineke,
8 februari 2009